Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul educativ ,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a

Ieri, la Primăria Oradea, s-a desfășurat cea de-a cincea activitate din

Programul educativ ,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a

Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea s-a înscris în cursa pentru câștigarea titlului de ,,Școală - ambasador", participând la cea de-a II-a ediție a Programului educativ ,,Școli - ambasador ale Parlamentului European".

,,Programul a fost implementat de Parlamentul European, începând din 2017, în toate statele Uniunii Europene, în vederea îmbunătățirii cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Astfel, elevii și profesorii sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional European", după cum ne-a precizat doamna profesor Adriana Vașadi, coordonator EPAS la nivelul colegiului.
Ieri (vineri, 19 ian. 2018), în sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Oradea, s-a desfășurat cea de-a cincea activitate, cu tema ,,Oferta turistică europeană - Turismul pentru tineret în Uniunea Europeană", moderată de doamna profesor ec. Simona Ardelean, director adjunct al Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea.
Ca și cea de-a III-a activitate (,,Crăciunul în UE") și reuniunea de vineri de la sala mare a Primăriei a mobilizat forțe uriașe, sub deviza UE ,,Unitate în diversitate": elevi și profesori din 16 unități de învățământ din Oradea și județul Bihor, respectiv 50 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal, îndrumați de 23 de profesori coordonatori, patru studenți de la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, coordonați de de doamna profesor univ. dr. habil. Alina Bădulescu, decanul Facultății de Științe Economice, prof. univ. dr. Olimpia Ban și conf. univ. dr. Dorin Bâc.
Cu toții au fost salutați și felicitați de către doamna inspector școlar Daniela Sopota de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care a avut și un cuvânt de apreciere la adresa liceenilor Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul".
,,Salut, de asemenea, inițiativa Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" de a participa la această competiție. Să știți că este un colegiu foarte bun în ceea ce privește lansarea, participarea și diseminarea de proiecte Erasmus. Poate nu întâmplător și-a ales să participe la această competiție deloc ușoară, iar cooptarea voastră în proiect este o onoare și, cu siguranță, veți accede la un nivel superior pentru că am convingerea, cunoscându-mi colegii, că veți avea succes în ceea ce ați întreprins".
Echipele constituite din câte doi elevi și un cadru didactic din fiecare instituție de învățământ parteneră au desfășurat activități specifice ce îmbină teoria cu practica, cultura și arta în cadrul activității ,,Oferta turistică europeană - Turismul pentru tineret în Uniunea Europeană", ca parte componentă a Programului internațional ,,Școli - ambasador ale Parlamentului European", derulat în România de Biroul de Informare al Parlamentului European în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a subliniat doamna director adjunct, prof. ec. Simona Ardelean. În cadrul prezentărilor în PowerPoint, echipele și-au făcut cunoscută la microfon și pe ecran oferta turistică a țărilor pe care le-au reprezentat (cel puțin patru obiective turistice reprezentative).
La final, managerul Agenției de turism ,,Alegros Tours", dl Alexandru Lăcătuș, a prezentat un program turistic destinat tinerilor, din oferta agenției sale.
Implicare, cinste și onoare
Pentru strădania, seriozitatea, implicarea și dăruirea lor, merită să-i cunoașteți pe protagoniștii celei de-a V-a activități, eveniment derulat vineri și găzduit de Primăria Oradea.
România a fost reprezentată și prezentată de elevii: Ardelean Daria-Cezara, Duma Antoniu, Șpan Daria și Marian David, C.N. „Mihai Eminescu", Berce Darius, Șc. Gimn. „Dacia", Biriș Cristian Tudor și Crișan Ștefania Riana, Șc. Gimn. „Oltea Doamna", Botiș Mihai, Mihincău Luca Mihai, Teușdea Anca-Ioana și Teușdea Maria-Antonia C.N. „Iosif Vulcan", Cotca Rareș-Laurențiu, Șc. Gimn. ,,Avram Iancu", Toma Vlad, C.E. „Partenie Cosma", prof. coord. Ardelean Simona-Violeta, C.T. „Mihai Viteazul"; Germania, elevii: Csuzi Ștefania Kristina, Tănase Andrei, prof. Marian Monica, C.T. „M. Viteazul"; Polonia, elevii: Pop Milena, Oprea Andrei, prof. Cotca Alina, C.T. ,,Traian Vuia"; Cehia, elevii: Foncea Răzvan-Ionuț, Patronea Alexandra-Ioana, prof. Claudia Cighir, C.T. „Ioan Ciordaș", Beiuș; Austria, elevii: Hadi Kinga, Ponomarenco Valeria, prof. Dicu Florentina, C.T. „M. Viteazul"; Luxemburg, elevii: Peic Daria, Filip Ioana, prof. Sânziana Neșiu, C.N. „Iosif Vulcan"; Belgia, elevii: Mihincău Luca Mihai, Botiș Mihai, prof. Dana Mihincău, C.N. „Iosif Vulcan"; Olanda, studentele Baciu Ana și Sajti Bianca, coordonator, prof. univ. dr. Ban Olimpia; Danemarca, studentul Șandra Tudor, coordonator, conf. univ. dr. Bâc Dorin; Estonia, elevii: Duma Antoniu, Chirla Alexandra, prof. Codrean Ioana-Paula, C.N. „Mihai Eminescu"; Letonia, elevii: Corbuţ  Raul  Antonio, Toma  Vlad, prof. Iorga Georgeta, C.E. ,,Partenie   Cosma"; Lituania, elevii: Vidican Darius, Selegean Alexandra, prof. Bughiu Cristina, Șc. Gimn. Nr. 1, Nojorid; Slovacia, elevii: Ghiurău   Julia, Bodea Ligia, Lic. Teologic Penticostal „Betel"; Ungaria, elevii: Cotca Rareș Laurențiu, Luncan Flaviu, prof. Șpan Claudia, Șc.Gimn. „Avram Iancu"; Croația, elevii: Marian David, Stamate Alex, prof. Avram Nicolae, C.N. „Mihai Eminescu"; Slovenia, elevii: Szilagyi Julianna, Miheș Georgiana, prof. Roșu Delia, Lic. Tehnologic Special Nr. 1; Italia, elevii: Kerezsi  Casian, Bacio  Cristina, prof. Negruțiu Dora, C.T. „M. Viteazul"; Franța, elevii: Ilieş Carla, Pitic Andreea, prof. Toma Florina, Şc. Gimn. „Nicolae Bălcescu"; Irlanda, elevii: Crișan Ștefania, Biriș Cristian, prof. Biriș Mihaela, Şc. Gimn. „Oltea Doamna"; Suedia, elevii: Toșa Cristian,  Sabău Ionuț, prof. Neaga Florica, Lic. Tehnologic Nr. 1, Salonta; Finlanda, elevii:  Berce Darius Paul, Erdei Paul Cezar, prof. Berce Monica, Șc. Gimn. ,,Dacia"; Bulgaria, studenta Șandra Ana-Maria, prof. univ. dr. habil. Alina Bădulescu; Cipru, elevii: Onița Teodora, Petrila Miruna Silvana, prof. Oprean Flavia-Iulia, Lic. T. „Aurel Lazăr"; Grecia, elevii: Teușdea Maria-Antonia, Teușdea Anca-Ioana, prof. Teușdea Alexandrina, C.N. „Iosif Vulcan"; Malta, elevii:  Stance Andrea Alesia, Morar Aris, prof. Crișan Anca, Lic. cu Program Sportiv ,,Bihorul"; Spania, elevii: Ardelean Daria-Cezara, Șpan Daria Voichița, prof. Codrean Ioana-Paula, C.N. „Mihai Eminescu"; Portugalia,  elevii: Borsi Brigitta, Nicoară Florina, prof. Toma Simona, C.T. „M. Viteazul"; Marea Britanie, elevii: Duca Robert, Busuioc Ema, prof. Marian Monica, C.T. „M. Viteazul".
Organizatorii țin să mai precizeze faptul că în organizarea evenimentului au fost implicați cei 15 elevi „ambasadori" și doamnele prof.: Botiș Daniela, Dicu Florentina, Marian Monica, Negruțiu Dora și Toma Simona de la C.T. „Mihai Viteazul", alături de coordonatorul și moderatorul activității, doamna profesor ec. Ardelean Simona, director adjunct. Totodată, conducerea colegiului dorește să mulțumească public, prin intermediul presei, Primăriei Oradea pentru onoarea și facilitarea desfășurării activității într-un cadru atât de festiv.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Programul educativ ,,Școli – ambasador ale Parlamentului European”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:11:15 Ora de vară a Europei de Est