Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat

La finele celor opt luni de proiect,

Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat

Timp de opt luni, echipa de proiect de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, coordonată de prof. Angela Chereji, a derulat proiectul de mediu, intitulat „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”, finanțat de Primăria Oradea și Consiliul local.

La finele celor opt luni de proiect, membrii echipei de proiect (prof. Angela Chereji - coordonator, prof. Ioan Corba - directorul colegiului, prof. Alice Scarlat, Florica Bara și Gabriela Ficuț) și beneficiarii proiectului (fostele clase a IX-a A, a X-a B și a XI-a D) au prezentat, astăzi (luni, 8 decembrie 2008), în sala festivă a colegiului, produsele finale ale proiectului și un moment artistic adecvat.   
În 4 aprilie, la început de drum, echipa își propunea demararea unor acțiuni de identificare și punere în valoare a speciilor rare din flora municipiului Oradea și a zonei metropolitane, conștientizarea și asumarea responsabilității protejării speciilor rare, încurajarea, implicarea elevilor în găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor legate de mediul înconjurător și nu în ultimul rând formarea unei conștiințe complexe, participative, a unor comportamente și atitudini active de protejare și ameliorare a mediului ambiant, implicarea tinerilor în activități de voluntariat, de menținere și îmbunătățire a echilibrului ecologic...
Un show al „verzilor” economiști
La manifestarea economiștilor ecologiști au onorat cu prezența distinși invitați din partea finanțatorilor și partenerilor, dna Daciana Gherdan, consilier cu probleme de proiecte în cadrul Primăriei municipiului Oradea, prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar, juristul inspectoratului, Ramona Bacter și inspectorii școlari Elisaveta Roșu, Delia Tarr Popa și Nicoleta Tâmpu, lector dr. Monica Dodu, de la Facultatea de Mediu din cadrul Universității Oradea, conducerea colegiului, prof. Ioan Corba – directorul liceului și Răzvan Vonea – directorul adjunct, dascăli economiști care au sprijinit echipa de proiect, ing. Kalmar Florin și maistru Lungu Ibolya, alte cadre didactice și elevi, care s-au bucurat de un adevărat spectacol. Întrucât elevii celor trei clase (actualele a X-a A, a XI-a B și a XII-a D) nu s-au mulțumit cu o simplă prezentare, așa cum se obișnuiește, ci au pus la cale un adevărat show al „verzilor” (toți elevii fiind îmbrăcați în tricouri verzi, inscripționate pe spate cu numele finanțatorilor, iar pe piept purtând sigla proiectului - o floare de nufăr). La intrarea în școală, „mama-natură” și doi „consilieri de mediu” i-au primit pe invitați cu stegulețe pe care erau trecute numele proiectului și al site-ului, după care i-au condus în sala festivă amenajată special, cu arbori și flori vii - ecologiști purtând pe piept imaginile unor exemplare rare din flora municipiului și zonei metropolitane. Pe ecran, în permanență, s-au derulat imagini prezentate în power point, secvențe relevante imortalizate în timpul derulării proiectului, din cadrul vizitelor și excursiilor la Băile Felix și 1 Mai, Gurahonț, la Grădina botanică din Cluj-Napoca, acțiuni de igienizare și ecologizare, exemplare rare din flora descoperită și studiată de ecologiștii economiști. Participanților la manifestare le-au fost împărțite pliante, broșuri și stegulețe, iar jurnalul proiectului a fost dat din mână în mână. Pe un perete au fost postate materiale elaborate în cadrul atelierelor de lucru, afișe tip poster, mascote. Tot ca și produs final a fost realizat un filmuleț care prezintă momentele importante din derularea proiectului. Toate acestea au fost încununate cu un spectacol ecologic, o adevărată piesă de teatru, în care personajele reale din zilele noastre s-au comportat obișnuit în mediul lor, iar „consilierii de mediu” au atras atenția asupra relelor pe care le fac indivizii certați cu bunele maniere și comportarea civilizată - adevărați „teroriști” și „lichidatori” ai mediului. Au fost evidențiate perioadele enorm de mari, de zeci și sute de ani de descompunere a deșeurilor pe care indivizii repetenți și corigenți le abandonează cu ușurință și iresponsabilitate, zi de zi, în mediul înconjurător, sporind mormanele de gunoaie, petele negre ale (ne)civilizației noastre.
La finalul spectacolului, invitații au felicitat echipa de proiect și pe admirabilii artiști ecologiști, pozându-se cu ei. Astfel s-a scris și ultima filă a albumului, jurnalului și filmulețului proiectului. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 octombrie 2019