Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat

La finele celor opt luni de proiect,

Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat

Timp de opt luni, echipa de proiect de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, coordonată de prof. Angela Chereji, a derulat proiectul de mediu, intitulat „Specii rare din flora municipiului Oradea și zona metropolitană”, finanțat de Primăria Oradea și Consiliul local.

La finele celor opt luni de proiect, membrii echipei de proiect (prof. Angela Chereji - coordonator, prof. Ioan Corba - directorul colegiului, prof. Alice Scarlat, Florica Bara și Gabriela Ficuț) și beneficiarii proiectului (fostele clase a IX-a A, a X-a B și a XI-a D) au prezentat, astăzi (luni, 8 decembrie 2008), în sala festivă a colegiului, produsele finale ale proiectului și un moment artistic adecvat.   
În 4 aprilie, la început de drum, echipa își propunea demararea unor acțiuni de identificare și punere în valoare a speciilor rare din flora municipiului Oradea și a zonei metropolitane, conștientizarea și asumarea responsabilității protejării speciilor rare, încurajarea, implicarea elevilor în găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor legate de mediul înconjurător și nu în ultimul rând formarea unei conștiințe complexe, participative, a unor comportamente și atitudini active de protejare și ameliorare a mediului ambiant, implicarea tinerilor în activități de voluntariat, de menținere și îmbunătățire a echilibrului ecologic...
Un show al „verzilor” economiști
La manifestarea economiștilor ecologiști au onorat cu prezența distinși invitați din partea finanțatorilor și partenerilor, dna Daciana Gherdan, consilier cu probleme de proiecte în cadrul Primăriei municipiului Oradea, prof. Ioan Șereș, generalul Inspectoratului Școlar, juristul inspectoratului, Ramona Bacter și inspectorii școlari Elisaveta Roșu, Delia Tarr Popa și Nicoleta Tâmpu, lector dr. Monica Dodu, de la Facultatea de Mediu din cadrul Universității Oradea, conducerea colegiului, prof. Ioan Corba – directorul liceului și Răzvan Vonea – directorul adjunct, dascăli economiști care au sprijinit echipa de proiect, ing. Kalmar Florin și maistru Lungu Ibolya, alte cadre didactice și elevi, care s-au bucurat de un adevărat spectacol. Întrucât elevii celor trei clase (actualele a X-a A, a XI-a B și a XII-a D) nu s-au mulțumit cu o simplă prezentare, așa cum se obișnuiește, ci au pus la cale un adevărat show al „verzilor” (toți elevii fiind îmbrăcați în tricouri verzi, inscripționate pe spate cu numele finanțatorilor, iar pe piept purtând sigla proiectului - o floare de nufăr). La intrarea în școală, „mama-natură” și doi „consilieri de mediu” i-au primit pe invitați cu stegulețe pe care erau trecute numele proiectului și al site-ului, după care i-au condus în sala festivă amenajată special, cu arbori și flori vii - ecologiști purtând pe piept imaginile unor exemplare rare din flora municipiului și zonei metropolitane. Pe ecran, în permanență, s-au derulat imagini prezentate în power point, secvențe relevante imortalizate în timpul derulării proiectului, din cadrul vizitelor și excursiilor la Băile Felix și 1 Mai, Gurahonț, la Grădina botanică din Cluj-Napoca, acțiuni de igienizare și ecologizare, exemplare rare din flora descoperită și studiată de ecologiștii economiști. Participanților la manifestare le-au fost împărțite pliante, broșuri și stegulețe, iar jurnalul proiectului a fost dat din mână în mână. Pe un perete au fost postate materiale elaborate în cadrul atelierelor de lucru, afișe tip poster, mascote. Tot ca și produs final a fost realizat un filmuleț care prezintă momentele importante din derularea proiectului. Toate acestea au fost încununate cu un spectacol ecologic, o adevărată piesă de teatru, în care personajele reale din zilele noastre s-au comportat obișnuit în mediul lor, iar „consilierii de mediu” au atras atenția asupra relelor pe care le fac indivizii certați cu bunele maniere și comportarea civilizată - adevărați „teroriști” și „lichidatori” ai mediului. Au fost evidențiate perioadele enorm de mari, de zeci și sute de ani de descompunere a deșeurilor pe care indivizii repetenți și corigenți le abandonează cu ușurință și iresponsabilitate, zi de zi, în mediul înconjurător, sporind mormanele de gunoaie, petele negre ale (ne)civilizației noastre.
La finalul spectacolului, invitații au felicitat echipa de proiect și pe admirabilii artiști ecologiști, pozându-se cu ei. Astfel s-a scris și ultima filă a albumului, jurnalului și filmulețului proiectului. (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentarea produselor proiectului și un moment artistic adecvat.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:39 Ora de vară a Europei de Est