Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat

Proiect de amenajare a unui arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat proiectul „Amenajarea unui Arheoparc în incinta Palatului Princiar al Cetății Oradea, etapa de amenajare provizorie", propus de Primăria Municipiului Oradea, prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.

În contextul descoperirilor arheologice din subsolurile corpurilor A şi B din perioada 2012 - 2015, în anul 2015 au continuat cercetările arheologice în curtea Palatului Princiar pentru punerea în valoare a vechii catedrale gotice, ce se dezvoltă pe aliniamentul ce uneşte subsolurile corpurilor sus-amintite şi zona Corpului D, ocupând o parte însemnată a curţii.
Proiectul elaborat de SC Pro Arh SRL propune amenajări definitive în curtea Palatului Princiar, pentru organizarea de activități educative, demonstrative, de odihnă, loisir, spectacole artistice, spectacole de lumini laser și sunet (cu tematica istoriei cetății) proiectate pe fațadele clădirilor și amenajări provizorii pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice, astfel încât în zona catedralei gotice să poată fi reluate oricând cercetările arheologice, fără desfacerea unor pavaje.
Amenajarea curții, cu suprafața de 4.917 mp, va pune în evidență elementele constructive ale catedralei gotice și ale corpurilor adiacente, reconstituite conform rezultatului cercetărilor arheologice. Zidurile vor fi marcate la sol cu piatră fasonată. Suprafața din interiorul și din jurul catedralei episcopale care urmează a se cerceta în continuare va fi finisată cu pietriș compactat. De asemenea, se vor pune în valoare mormintele regale. Spațiul perimetral considerat că nu va mai fi cercetat arheologic se va placa cu piatră cubică. În jurul copacilor se vor crea mici spații verzi cu arbori și arbuști. Spațiul va fi dotat cu mobilier urban adecvat monumentului (panouri de informare, bănci, fântâni de băut apă, coșuri de gunoi). Corpurile de clădire vor fi protejate prin realizarea unei hidroizolații și a unui dren racordat la rețeaua de canalizare pluvială de incintă. Se vor monta și alimenta la rețeaua de apă din incinta cetății două fântâni de băut apă și un hidrant de incendiu.
În cadrul evenimentelor culturale se va putea amenaja o scenă mobilă, iar spațiul din interiorul catedralei episcopale marcat la sol va putea fi mobilat cu bănci mobile. Lângă locul de scenă va fi amplasată o firidă electrică și se va extinde iluminatul decorativ.
Valoarea lucrărilor, a organizării de șantier, a  utilajelor și dotărilor este de 2.020.050 lei fără TVA. În momentul de față este în curs de obținere autorizația de construire, iar lucrările vor demara în cursul lunii martie 2018 și vor fi executate de SC Constructorul Sălard SRL. (B.P) 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:03:16 Ora de vară a Europei de Est