Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

Mâine (miercuri)

Expoziția comună Constelaţii Româneşti Tradiţionale și Semnele Ceriului la Muzeul Cetății și Orașului Oradea

La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, ora 14.00, deschiderea expoziției itinerante comune „Constelaţii Româneşti Tradiționale" - Complexul Astronomic (planetariul) Baia Mare și „Semnele Ceriului"- Ilie Tudorel, Baia Mare. Expoziția se va putea vizita în perioada 21 februarie - 31 martie 2018.

Organizatorii expoziției sunt Complexul Astronomic Baia Mare și artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Oradea - Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea și Asociația Millennium Baia Mare - Clubul foto video.
Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Filiala Baia Mare și al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art". Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium" din Baia Mare.  
Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul online, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 463.000 de vizualizări din întreaga lume.
În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureşului, Transilvaniei și României în lume.
Artistul a fost prezent în 68 de expoziţii de artă fotografică, din care 23 expoziţii personale și 45 de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
Expoziția itinerantă comună face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European - 2018 și este dedicată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale"
„Constelaţii Româneşti Tradiţionale" este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 și îmbunătăţit de la an la an, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş printat ce conţine informaţia existentă pe acel monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau www.crt-ro.com
„Semnele Ceriului"
Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului" este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.
Proiectul fotografic „Semnele Ceriului" atrage atenţia asupra faptului că persistența în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar o dată cu ele și legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.
Expoziţia este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale și de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea și astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.
Prezentarea expoziţională este formată din 46 de fotografii de mari dimensiuni. Expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 februarie, ora 14.00, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Corpul A, sălile 21-23. Accesul publicului se va face în intervalul 13.30-14.00 și este liber doar pentru participarea la eveniment. Programul de vizitare a muzeului este de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Taxa de vizitare este de 5 lei/adulți, 3 lei/elevi, studenți, pensionari, grup peste 10 persoane și 1 leu/elevi în cadrul programului „Școala altfel".
Vă așteptăm cu drag! (B.P.)

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 03:18:29 Ora standard a Europei de Est