Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală

Astăzi, 1 Martie

S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală

OTL a inaugurat azi, 1 Martie 2018, a treia autogară în Oradea, astfel că, începând de mâine, călătorii care utilizează transportul intrajudeţean dinspre nord-vestul județului vor avea la dispoziţie această nouă autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală.

„Suntem adepții unui transport public intermodal, care presupune utilizarea a două sau mai multor moduri de transport. Aici sunt deja încheiate câteva contracte cu firmele de transport, atât cele care realizează transport de călători în interiorul județului, cât și firmele care tranzitează practic județul nostru. Este foarte clar că această stație de transbordare va crește confortul celor care vor apela la mijloacele de transport public de aici", a spus viceprimarul Mircea Mălan la inaugurare.
Datele referitoare la investiție au fost prezentate de Viorel Mircea Pop, directorul general al OTL. Autogara a fost proiectată de firma PoliArt, iar lucrările au fost executate de firma Abed Nego, având o valoare de 1.040.000 lei. 487 mp din terenul pe care este situată autogara se află în proprietatea Primăriei, iar  600 mp sunt din spațiul închiriat de la CFR. 
Clădirea este compusă din sală de așteptare, punct de informare și vânzare a titlurilor de călătorie, un birou administrativ, un spațiu comercial și trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilități. Clădirea are în dotare și un sistem de informații cu tabelă electronică interioară pentru informarea pasagerilor. Autogara dispune de o platformă cu patru peroane pentru îmbarcarea-debarcarea călătorilor, cu barieră montată la fiecare peron, precum și o zonă de așteptare exterioară cu copertină metalică.
Autogara va deservi operatorii de transport cu licențe de traseu valabile, capacitatea ei permițând deservirea tuturor operatorilor care au aprobate trasee în zonă.
„Avem deja trei firme cu care am încheiat contracte de peron, urmând ca pe toată relația Oradea - Marghita, Oradea - Valea lui Mihai și Oradea - Satu Mare, cei care opresc în această porțiune să aibă contract cu OTL. Sperăm să satisfacem într-o cât mai bună măsură deplasarea persoanelor care tranzitează de la gară cu mijloace auto în aceste direcții", a declarat Viorel Mircea Pop, directorul OTL. Se are de asemenea în vedere pe viitor construirea și amenajarea unei autogări și pe relația Oradea-Aleșd-Cluj.
Viceprimarul Mircea Mălan a amintit și de proiectele aflate în diferite etape cum ar fi continuarea liniei de tramvai Aradului-Goga spre Dimitrie Cantemir, achiziționarea a zece tramvaie noi și instituirea unui abonament unic la nivelul zonei metropolitane, care ar permite călătoria fără probleme cu același abonament.
Totodată, directorul OTL a vorbit despre proiectul care vizează achiziționarea a douăzeci de tramvaie second-hand din Berlin, acestea aflându-se într-o stare tehnică bună, fiind fabricate între anii 1988-1996 și modernizate în perioada 1996-2002. (B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeri foto: S-a inaugurat noua autogară de pe Bulevardul Ștefan cel Mare - Gara Centrală.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 17:43:38 Ora standard a Europei de Est