Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Inginerie românească la nivel înalt

Primim de la dl ing. Farcaș Adrian Ciprian din Oradea

Inginerie românească la nivel înalt

Mă numesc Farcaș Adrian Ciprian. Sunt din Oradea şi am deosebita plăcere de a vă informa că în perioada 21-23.03.2018 voi participa la cea de a XVI-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent, Cluj-Napoca România, ce se va desfăşura la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

În cursul anului 2017, am participat la Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent unde am obținut medalia de aur și la Salonul international de inventică Traian Vuia din Timișoara, unde am obținut Marele Premiu al salonului, medalia de aur, premiul special din partea Universitatii Carol Davila, precum și premiul special din partea Universității Politehnice București.
Vă invit să fiți alături de mine la acest salon Pro Invent, unde voi expune brevetele mele de invenție, care se referă la un schimbător de căldură, utilizat în domeniul pompelor de căldură și care aduce o reală îmbunătățire acestor sisteme de încălzire, precum și două brevete în domeniul panourilor solare.
Caracteristicile principale ale schimbătorului de căldură
Capacitatea de expandare în caz de îngheț: astfel se elimină schimbătorul de căldură intermediar utilizat de toți producătorii de pompe de căldură (apa-apa) și scad simțitor costurile de implementare și exploatare, respectiv crește performanța pompei de căldură cu 15-20%; Este confecționat dintr-un material anti aderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conținut ridicat de impurități și poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale); Garanția produsului poate fi extinsă până la 20 ani, ținând cont de durabilitatea materialelor din care este confecționat.
Caracteristicile principale ale celor două invenții pentru panouri solare
Panoul solar nepresurizat echipat cu o valvă de joasă presiune pentru prevenirea evaporării agentului termic și evitarea distrugerii tuburilor de sticlă ale panoului solar; Tubul pentru panou solar având o oglindă lipită de suprafața exterioară partea dorsală pentru timpul iernii și partea frontală pe timpul verii, peste care se află aplicat un strat izolator având rolul de a limita pierderile de căldură prin partea dorsală, de a mări capacitatea de capta a radiației solare și de a umbri la nevoie partea expusă la soare în timpul verii.
Invențiile sunt deja aplicate la scară largă în construcția pompelor de căldură și a panourilor solare. Societatea comercială din Oradea pe care o administrez are o experiență de peste 10 ani în producerea, comercializarea și instalarea de sisteme de încălzire cu pompa de căldură, precum și a panourilor solare care utilizează aceste inovații, brevetate de dl ing. Farcaș Adrian.
Așadar brevetele sunt utilizate de peste 10 ani pe piață și au ajuns la maturitate din punct de vedere al testelor și performanțelor.  Astfel, ele pot revoluționa construcția pompelor de căldură și a panourilor solare din întreaga lume, ținând cont că utilizarea pompelor de căldură și a panourilor solare prezintă un trend ascendent în ultimii ani.
Ing. lic. Farcaș Adrian

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 00:12:19 Ora standard a Europei de Est