Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”

Sâmbătă, la Oradea, o nouă ediție a Marșului pentru viață

,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”

Coaliția pentru Familie, Filiala Bihor, a organizat sâmbătă, 24 martie 2018, în Piața Unirii din Oradea, o ,,adunare publică pașnică pentru a afirma valorile familiei, ale vieții, în conformitate cu cuvântul lui Dumnezeu", după cum a afirmat dr. Daniel Burtic, purtătorul de cuvânt al Coaliției, moderatorul manifestării, în deschiderea evenimentului.

,,Dorim să cerem instituțiilor statului român să organizeze Referendumul pentru modificarea Art. 48, alineatul1 din Constituția României. Dorim, de asemenea, să cerem partidelor parlamentare să-și onoreze cuvântul pe care l-au dat și să ducă la îndeplinire protocolul pe care l-au semnat cu Coaliția pentru Familie înainte de alegerile publice", a mai spus dl dr. Daniel Burtic.
Înainte să înceapă discursurile invitaților și reprezentanților cultelor religioase, în marea Piață a Unirii au răsunat ,,Tatăl Nostru", rostit la microfon de părintele profesor Radu Rus și Imnul național, interpretat de fanfarele reunite.
Ca și anul trecut, organizatorii adunării publice au fost onorați de prezența la manifestare a președintelui pe țară a Coaliției pentru Familie, dl Mihai Gheorghiu, care a spus: ,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni. Dimpotrivă, să arătăm tuturor că ceea ce iubim cu adevărat mai presus de orice, este viața, darul vieții care ni s-a făcut de către Dumnezeu și libertatea noastră și a copiilor noștri. Mesajele noastre, și aici și-n toată țara, sunt mesaje ale dragostei, ale iubirii de oameni, ale iubirii de adevăr, de dreptate și ale respectului pentru toți ceilalți"...
Președintele Mihai Gheorghiu a fost mandatat să predea un memoriu și să scrie o scrisoare de mulțumire celor 40 de europarlamentari
La finalul adunării, domnia sa avea să fie rechemat la microfon pentru a fi mandatat (în numele adunării publice) să ducă  mesajul celor prezenți autorităților centrale, să predea un memoriu președintelui României și președinților celor două camere ale Parlamentului. ,,De asemenea, în numele adunării publice, vă rugăm să scrieți o scrisoare prin care mulțumim celor 40 de europarlamentari care au transmis autorităților din România  că nu Uniunea Europeană oprește Referendumul. ci UE cere ca țara noastră să-și respecte Constituția și să-și respecte cetățenii", a conchis dl dr. Daniel Burtic.
Preafinția Sa părintele Sofronie Drincec, episcopul ortodox, a spus printre altele: ,,Am venit astăzi aici, în Piața Mare din Oradea pentru a ne mărturisi idealul nostru, atașamentul față de identitatea noastră culturală comună, creștină, bazată pe valorile evanghelice. Facem parte cu toții din civilizația care a dat Europei sens"...
,,Un singur glas în favoarea familiei"
Excelența Sa Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic, a subliniat faptul că ,,și în această primăvară, suntem aici de diferite culori etnice și confesionale pentru a deveni un singur glas în favoarea vieții și un singur glas în favoarea familiei. Nu manifestăm pentru ceva, nu ne întoarcem împotriva cuiva, ci dorim să aducem împreună mărturia omului creștin".
,,Te rog, mulțumesc, iartă-mă!"
La familia creștină (din Nazaret) s-a referit și Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic. Citându-l pe Papa Francisc, părintele episcop a subliniat că este important să nu uităm de familia creștină, să nu uităm de unde venim, iar din când în când sau în fiecare zi să știm să spunem: te rog, îți mulțumesc, iartă-mă!
Participând pentru prima oară la adunarea publică de la Oradea, Preasfinția Sa Siluan, episcopul românilor din Ungaria, s-a arătat bucuros să participe la activitatea fraților, la o adunare de mii de creștini, exprimându-și credința și susținerea valorilor familiei creștine.
Doamna Vincze Judit, din partea Episcopiei reformate, e de părere că ,,trebuie să rostim cu voce tare mesajul nostru comun pentru a fi auzit de parlamentarii și deputații noștri, atât din București, cât și din Bruxelles. Noi am dat votul nostru pentru dumneavoastră, acum vă rugăm votați și dumneavoastră pentru noi, pentru valorile familiei creștine pe care noi le susținem astăzi aici".
Citând din Constituția României, dar și versete din Biblie, pastorul Bogdan Ioan, din partea comunității penticostale, a spus răspicat: ,,Familia este opera lui Dumnezeu. Nimeni nu o poate revendica. În același timp, nimeni nu-i poate strâmba sensul".
,,Acuz de încălcarea Constituției..."
La rândul său, președintele comunității baptiste din Oradea, pastorul Petru Vidu, este și mai categoric: ,,Au trecut doi ani de zile de când trei milioane de români, prin semnături validate, au cerut Referendum național pentru modificarea Art. 48, alineatul 1 din Constituția României, articol care vorbește de familie. Nu am cerut redefinirea familiei. Am cerut definirea familiei, fără echivoc, înlocuind termenul soți cu bărbat și femeie, așa cum a rânduit Dumnezeu...Demersul nostru este pe deplin constituțional (...). Vreau să spun tare și răspicat în această adunare publică. Acuz de încălcarea Constituției, de încălcarea suveranității poporului român și de călcarea în picioare a democrației în România pe toți cei care s-au opus, au tergiversat sau au pus piedici Referendumului".
,,Participarea la ora de religie este valabilă pe întreaga perioadă de școlarizare"
Vorbind la urmă (dar nu cel din urmă), președintele Coaliției pentru Familie Bihor, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, s-a referit mai cu seamă la Asociația părinți pentru ora de religie din Bihor (APOR Bihor), al cărei președinte este, mulțumind pentru prezența la adunarea publică a reprezentanților filialelor APOR din Beiuș, Marghita, Salonta și Bihor, ținând apoi să precizeze un fapt puțin cunoscut de părinți, dar nu numai. ,,Potrivit Ordinului de ministru 3218 din 16 februarie 2018, cererea depusă pentru participarea la ora de religie este valabilă pe întreaga perioadă de școlarizare". Auzind o asemenea știre, însuși soarele s-a arătat zâmbitor și bucuros în Piața Unirii, iar dl președinte văzând minunea, avea să exclame: ,,Iată, putem spune că a venit primăvara!"
În calitate de președinte al Coaliției pentru Familie Bihor, domnia sa se arată deosebit de optimist. ,,Speranța noastră este în bunul Dumnezeu. Este o chestiune de timp. Vom avea Referendum! Așa să ne ajute Dumnezeu!"
După mandatarea președintelui Mihai Gheorghiu, care a invitat copiii pe scenă, și invocarea binecuvântării bunului Dumnezeu peste adunarea publică prin vocea pastorului Liviu Apolzan, manifestarea s-a încheiat.
Marșul pentru viață
A urmat Marșul pentru viață spre Maternitate, pe lângă Catedrala cu Lună, până în Piața Tineretului, cu două opriri la Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului" și la Maternitate (pentru câte o rugăciune ,,Tatăl Nostru").
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: ,,Suntem aici mișcați de bunătate, de darul inimii, de dragoste, nu de dorința de a judeca, nu de a urî, nu de a jigni”.

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 14:52:48 Ora de vară a Europei de Est