Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Pinocchio, după Carlo Collodi

O nouă premieră la Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria”

Pinocchio, după Carlo Collodi

Trupa Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" are bucuria de a anunța o nouă premieră a stagiunii 2017 - 2018: „Pinocchio", adaptare scenică după povestea lui Carlo Collodi, de Adela Moldovan, regia artistică Adela Moldovan, care se va desfășura sâmbătă, de la ora 11.00 și 13.00, la Sala Arcadia.

„Aventurile lui Pinocchio" este o poveste care face parte din canonul marilor opere literare italiene pentru copii. Scrisă de Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini) în 1881, rămâne una dintre cele mai iubite și perene povești, bucurându-se de numeroase reeditări și fiind sursă de inspirație pentru spectacole de teatru și filme celebre, care l-au transformat pe Pinocchio într-un personaj simbol.
La Trupa Arcadia „Pinocchio" prinde viață sub măiestria unei echipe extraordinare. Este regizat de Adela Moldovan, cunoscută deja de publicul orădean prin spectacolul „Cenușăreasa", unul dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul actual al trupei. Fiecare poveste aleasă de către regizoare ascunde în magia creației, un scop anume, care are un rol instructiv, iar alegerea lui „Pinocchio", de asemenea, s-a consolidat și pe un astfel de criteriu: „mi se pare esențial pentru fiecare copil să cunoască această poveste din care are multe de învățat și poate să-i ofere niște repere în viață. E foarte important pentru mine să subliniez relația dintre tată și fiu, respectiv părinte - copil. Este foarte important pentru copil să înțeleagă că familia este sprijinul și locul de unde se dau cele mai bune sfaturi și, orice tentații s-ar ivi în viața fiecăruia, trebuie să știe să judece și să se ferească de ele".
Scenografia se bucură de semnătura lui Marian Sandu, artist scenograf renumit pentru metoda extraordinară și unică la ora actuală, cel puțin în România, de a crea. Acesta, împreună cu artista Oriana Pelladi, dau viață unei lumi fascinante, care va avea forța de a dilua conturul lumii reale și de a determina fiecare spectator să se piardă în atmosfera fermecătoare a Italiei, a unei Italii de poveste. Decorul este completat armonios de muzica creată de Lucian Nagy, în mixajul lui Steve Brookfield și de coregrafia special concepută într-un stil în care suprinde specificul italian de Dimény Levente.
Din distribuție fac parte actorii: Consuela Egyed, Zentania Lupșe, Armanca Serac, Florian Silaghi, Andrei Fazecaș, Patrick Negrean și Alexandru Pop.
Bilete pentru premieră mai sunt puține, însă vă așteptăm la următoarele reprezentații, care vor avea loc în data de 5 aprilie, ora 17.00,  21 aprilie, de la orele 11.00 și 13.00, la Sala Arcadia.
Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului (de marți până vineri în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00) și online pe www.biletmaster.ro.
Pentru informaţii suplimentare şi rezervări, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475.
Florina Dometi
secretar literar

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 15:22:19 Ora standard a Europei de Est