Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

Vineri, la Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea (Velența I),

A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

În contextul marcării Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la inițiativa și cu binecuvântarea Prasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I, au organizat vineri, 30 martie 2018, ediția a III-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale".

,,Festivalul își propune consolidarea parteneriatului Școală - Biserică - Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local", a subliniat părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar. La manifestare au onorat părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și tineret în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, părintele Simion-Aurel Goga, protopopul ortodox al Oradiei, prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, precum și inspectorii școlari Daniela Sopota și Felicia Ianța, directori de școli, părinți de parohii, profesori coordonatori, părinți ai copiilor, credincioși și invitați.
La festival au participat grupuri de elevi de Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea și de la mai multe școli orădene și din județ, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Oradea, un grup de elevi și un interpret, George Gligor, reprezentând Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I.
Lavinia Maria Chifor (lăzărista) și ea un interpret de pricesne, a prezentat invitații și organizatorii, grupurile, profesorii și părinții coordonatori ai fiecărui grup.
1.Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, prof. coordonator Turc-Gal Anamaria
2.Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, prof. Dem Irina și Jula Mihai, preot Marian Ioan
3.Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea, prof. Lung Doina, pr. Negruțiu Florin
4.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", prof. Marian Rodica, pr. Brie Mihai
5.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", prof. Botiș Daniela și Cuș Alina, pr. Bota Vasile
6.Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, prof. Indrecan Simona, pr. Erdei Paul
7.Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat, prof. Jula Mihai, Sime Maria și Sime Laurențiu, pr. Oros Mihai
8.Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, prof. Călinescu Anca și Corb Andrei, pr. Hercuț Eugen și Bereteu Roman
9. Școala Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș, prof. Pavel Anca, pr. dr. Ghitea Mircea
10.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, prof. Ungur Maria și Rusu Mariana-Ramona, pr. Rusu Petrică-Adrian
11.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, prof. Ungur Maria, pr. Ungur Florian
12.Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" Oradea, Velența I, prof. Caba Sanda, Pascar Gabriela, Nicoară Cristina, Popa Alexandra, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae
13. interpret George Gligor, cu priceasna ,,Duminica de Florii".
Un alt interpret surpriză, precum George, dar mai special, a fost prof. Ioan Micu, fost director al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", care a ținut să revină în fața altarului, nu cu ,,Tatăl Nostru", așa cum o făcea pe când era copil, ci cu poezia  lui Ion Minulescu, ,,Drum crucial".
La final, din partea organizatorilor festivalului și a gazdelor, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae, dar și a părintelui veteran Pintea Roman, prezent la eveniment, au fost înmânate diplome, grupurilor, profesorilor și preoților coordonatori, precum și pachete cu atenții elevilor interpreți din partea sponsorilor.
Tot domnul inspector școlar Florin Negruțiu a ținut să mai precizeze faptul că ,,festivaluri de pricesne, unele chiar tradiționale, s-au desfășurat și se desfășoară anual și în celelalte protopopiate, la Roșia, Tinca, Aleșd și Almașu Mare. Anual la fiecare dintre ediții au participat peste 1.000 de copii și elevi de la unitățile de învățământ din județul Bihor".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023