Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

Vineri, la Biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea (Velența I),

A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

În contextul marcării Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la inițiativa și cu binecuvântarea Prasfințitului părinte Sofronie, episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I, au organizat vineri, 30 martie 2018, ediția a III-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale".

,,Festivalul își propune consolidarea parteneriatului Școală - Biserică - Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local", a subliniat părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar. La manifestare au onorat părintele Radu Rus, consilier pentru învățământ și tineret în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, părintele Simion-Aurel Goga, protopopul ortodox al Oradiei, prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, președinte al Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, precum și inspectorii școlari Daniela Sopota și Felicia Ianța, directori de școli, părinți de parohii, profesori coordonatori, părinți ai copiilor, credincioși și invitați.
La festival au participat grupuri de elevi de Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea și de la mai multe școli orădene și din județ, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Oradea, un grup de elevi și un interpret, George Gligor, reprezentând Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, Velența I.
Lavinia Maria Chifor (lăzărista) și ea un interpret de pricesne, a prezentat invitații și organizatorii, grupurile, profesorii și părinții coordonatori ai fiecărui grup.
1.Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, prof. coordonator Turc-Gal Anamaria
2.Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea, prof. Dem Irina și Jula Mihai, preot Marian Ioan
3.Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" Oradea, prof. Lung Doina, pr. Negruțiu Florin
4.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", prof. Marian Rodica, pr. Brie Mihai
5.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", prof. Botiș Daniela și Cuș Alina, pr. Bota Vasile
6.Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont" Oradea, prof. Indrecan Simona, pr. Erdei Paul
7.Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat, prof. Jula Mihai, Sime Maria și Sime Laurențiu, pr. Oros Mihai
8.Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, prof. Călinescu Anca și Corb Andrei, pr. Hercuț Eugen și Bereteu Roman
9. Școala Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș, prof. Pavel Anca, pr. dr. Ghitea Mircea
10.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, prof. Ungur Maria și Rusu Mariana-Ramona, pr. Rusu Petrică-Adrian
11.Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, prof. Ungur Maria, pr. Ungur Florian
12.Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" Oradea, Velența I, prof. Caba Sanda, Pascar Gabriela, Nicoară Cristina, Popa Alexandra, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae
13. interpret George Gligor, cu priceasna ,,Duminica de Florii".
Un alt interpret surpriză, precum George, dar mai special, a fost prof. Ioan Micu, fost director al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr", care a ținut să revină în fața altarului, nu cu ,,Tatăl Nostru", așa cum o făcea pe când era copil, ci cu poezia  lui Ion Minulescu, ,,Drum crucial".
La final, din partea organizatorilor festivalului și a gazdelor, preoții parohi Negruțiu Florin și Pop Nicolae, dar și a părintelui veteran Pintea Roman, prezent la eveniment, au fost înmânate diplome, grupurilor, profesorilor și preoților coordonatori, precum și pachete cu atenții elevilor interpreți din partea sponsorilor.
Tot domnul inspector școlar Florin Negruțiu a ținut să mai precizeze faptul că ,,festivaluri de pricesne, unele chiar tradiționale, s-au desfășurat și se desfășoară anual și în celelalte protopopiate, la Roșia, Tinca, Aleșd și Almașu Mare. Anual la fiecare dintre ediții au participat peste 1.000 de copii și elevi de la unitățile de învățământ din județul Bihor".
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: A treia ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021