Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târgul de Paști, în Piața Unirii

De vineri, în Oradea,

Târgul de Paști, în Piața Unirii

Din 2017, Oradea a intrat în circuitul orașelor care oferă propriilor cetățeni cât și turiștilor, un eveniment special dedicat Sărbătorilor de Paști.

Târgul de Paști Oradea, de anul acesta, își propune să crească în special în zona produselor specifice și a producătorilor locali. Ediția din acest an a evenimentului revine cu atmosfera și elementele extrem de apreciate de anul trecut astfel, mica grădină zoologică atelierul de copii, parcul de jocuri tradiționale din lemn și decorurile spectaculoase sunt elemente prezente și în ediția din acest an.
Ediția din 2018 vine cu o serie de surprize, cea mai importantă este numărul aproape triplu de comercianți care vor fi prezenți în Piața Unirii, dintre care 35% sunt producători tradiționali din județul Bihor, ateliere de încondeiat ouă cu meșteri din comuna Remetea, demonstrații de acrobații cu câini, întâlniri cu iepurașul de Paști, ateliere de vopsit ouă sau piese de teatru pentru copii. De asemenea în fiecare luni, în piața Unirii, vor fi organizate tradiții de Paști din Județul Bihor, luni, 2 aprilie va fi prezentată tradiția de udat al fetelor, iar în data de 9, Ansamblul Profesionist Crișana va oferi un spectacol folcloric cu momente specifice sărbătorilor pascale.
Ca și anul trecut Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Management al Destinației Bihor este partenerul APTOR în organizarea acestui eveniment. Atelierul de vopsit ouă, spectacolele de teatru pentru copii, jocurile tradiționale din lemn, prezentarea tradițiilor din Bihor cât și participarea unui număr de patru producători din Țara Beiușului și Valea Ierului, sunt aportul partenerilor în organizarea Târgului de Paști Oradea 2018.
Deoarece atmosfera este extrem de importantă pentru orice eveniment pe care-l organizăm, am decis ca în cadrul târgului de Paști acesta să fie dată de anotimpul primăverii, care sperăm să ajungă la Oradea. Astfel, cu sprijinul firmei locale Kaluna, piața va fi decorată cu arbori, arbuști plante și flori, astfel încât să prezentăm simbolic renașterea evocată de aceste sărbători și anotimpul de primăvară. În mijlocul târgului vizitatorii se vor bucura de un spațiu de relaxare făcut din europaleți colorați și plini de flori și verdeață.
În acest an, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, am lansat concursul ouălor de Paști  gigant, claselor și grupelor din ciclurile; preșcolari (grădiniță), primar și gimnazial. Concursul invită toate clasele din aceste cicluri să construiască ouă gigant de Paști pe care să le aducă vineri 6.04.2018, în Piața Unirii pentru a fi expuse și mai apoi premiate. Propunem ca jurizarea acestora să fie făcută vineri, până la ora 14.00, de către reprezentații presei locale, fiind acordate trei premii, unul pentru fiecare ciclu. O clasă/grupă poate înscrie doar un singur proiect în concurs. Premiul constă în bilete la expoziția Leonardo Da Vinci de la M.T.C. și la Grădina Zoologică din Oradea, pentru toată clasa/grupa.
Programul Târgului va fi între orele 12.00 - 22.00 vineri - luni, 14.00 - 21.00 marți - joi. Târgul s-a deschis vineri, 30 martie 2018. Alte atracții interesante pe perioada târgului vor fi orele de citit povești din atelierul lutelierului, unde copiii sunt invitați să-și încondeieze propriile ouă, ce-i drept din lut, și să asculte povești.
În cele două sâmbete ale târgului, teatrele de copii Arcadia și Liliput vor oferi copiilor spectacole de teatru de stradă, începând cu ora 12.00. Pe data de 2 și pe 9 aprilie, ansamblurile folclorice maghiar și român vor prezenta tradiții bihorene de Paști.
Colțul gurmanzilor aduce vizitatorilor bunătăți tradiționale de sezon, cât și standuri de tip street food cu paste italiene sau cașcaval topit sau sandwich-uri calde. Ne bucurăm că evenimentul a crescut în amploare și prezentare, față de cel de anul trecut și ne dorim ca acesta să intre în top 3 târguri de Paști din România.
Mihai Jurca
 
La târg... ca la târg și la piață!
Unii sunt comercianți înnăscuți care curtează clientul, îl vrăjește și îl cucerește, alții îl lasă (în pace) să se uite și își vede de-ale sale în bodega lui, nu-l interesează subiectul, nici vânzarea; ba îl deranjează dacă vrei să-i faci reclamă, publicitate... gratuită. El nu vrea și nu vrea să fie pozat... numai marfa. De! Așa mai bine stai acasă, vere! Cine a venit la târg a venit ca să-și vândă marfa, nu doar s-o expună. Noi așa credem. De departe, Teodor Tincău, din Oradea, are stofă de comerciant, chiar dacă este în primul rând producător, după cum citim pe eticheta pe care scrie Ulei presat la rece de floarea soarelui... Pe dl Tincău l-am găsit și la târgul de la Era Park, dar ține să ne asigure că nu prea ratează asemenea ocazii, indiferent de organizator și de locul de desfășurare.
Copiii au și ei sectorul lor în târg, deși am găsit și copii care fugeau după porumbei. Noroc că păsările cerului o luau în glumă și se distrau împreună cu ei. La un stand însă am citit ceva tentant: Ciocolata copilăriei! De, trebuie încercat, pentru că sună bune!
Lăsăm imaginile să vorbească, iar Dumneavoastră, cu mic cu mare, poftiți la târg!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de Paști, în Piața Unirii.

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 01:06:44 Ora de vară a Europei de Est