Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Așchia nu sare departe de trunchi - Andrei Simuț

În serial... 10 vulcanici orădeni

Așchia nu sare departe de trunchi - Andrei Simuț

Într-o lume în care „criza de modele” este din ce în ce mai accentuată, în cadrul Liceulului Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea , s-a născut proiectul “10 vulcanici pentru Europa”, coordonat de prof. Gheorghe Tileagă.
Proiectul își propune prezentarea carierelor de succes ale unor foști absolvenți ai liceului. Sub egida numărului 10, considerat a fi un simbol al perfecțiunii și rectitudinii, în fiecare lună a acestui an școlar, va fi invitat un absolvent ce își desfășoară activitatea nu numai în România, ci și în Europa.

 „Un om care are foarte multe de învățat, și care se află încă la început de drum”... astfel se autocaracterizează un tânăr vulcanic prins în mrejele protagoniștilor proiectul ,,10 vulcanici pentru Europa”.
Cel de-al doilea vulcanic adus recent la rampă se numește Andrei Simuț. El face parte din pleiada absolvenților de onoare ai liceului nostru. Activitatea sa academică este demnă de luat în seamă: absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2004), al masteratului Istoria ideilor - Istoria imaginilor (2005), redactor la revista Echinox (2002 - 2005), preparator, apoi asistent universitar la Facultatea de Litere din Oradea (2005 - 2007), iar din 2007, doctorand al Facultății de Litere din Cluj-Napoca, secția Literatură comparată, cu o teză despre romanul apocaliptic. Andrei Simuț a publicat eseuri și cronici literare în Echinox, Familia, Euphorion, Steaua, Tribuna, Caiete Echinox și Observator cultural. Din 2007, este cronicar literar la revista Cuvântul și membru al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România. De ani buni, participă la granturi și colocvii naționale. Numele său îl descoperim cu încântare în volume colective (Dicționar Echinox, 2005; Literatura tânără, 2007; Valențe europene ale literaturii române contemporane, 2007 ).
A publicat volumul Literatura traumei. Război, totalitarism și dilemele intelectualilor în anii ’40, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007 (este câștigător al concursului de debut pentru manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj și nominalizat la premiile Cuvântul și Observator cultural pentru debut și premiat de România literară).
Prin ce atribute poate fi caracterizat Andrei? Inteligență covârșitoare, modestie, tenacitate, pasiune pentru misterios și frumos și nu în ultimul rând temeritate (calitate evidențiată în domeniul criticii literare).
”Trebuie să reînvățăm să citim!”
Ca exponent de marcă al generației contemporane, Andrei le-a vorbit elevilor Liceului Pedagogic despre necesitatea lecturii, un subiect ignorat de mulți și tratat cu superficialitate de alții. ”De ce trebuie să citim?”, și-a întrebat criticul auditoriul.
Răspunsul a fost unul pe măsură și a venit tot din partea sa: ”Există ceva misterios care te face să citești”, și într-adevăr, așa e, căci ce poate fi mai interesant decât să intri într-o lume nouă, să decoperi un univers de fiecare dată nou, pe măsură ce schimbi cartea?
La întrebarea”Care carte a fost promotoarea vieții beletristice?”, omul „literelor” a dat un răspuns surprinzător...”Cartea junglei”, volum lecturat în clasa I.
Așadar, se pare că operele determină parcursul unei persoane încă din fragedă copilărie.
Format într-o familie de filologi și filofili, Andrei Simuț reprezintă tipul tânărului de succes (inteligent și creditat pentru activitatea sa academică) ce s-a dezvoltat spiritual și intelectual și pe băncile unui liceu în care „respectul pentru cunoaștere” primează.
Pornind de la un citat personal al lui Andrei (”textul schimbă lumea”), așteptăm cu mult  interes romanul său, care se află în curs de apariție.
Doamnelor și domnilor, Andrei Simuț este absolventul de aur al liceului nostru, un veritabil model pentru generația noastră, este cel care ne îndeamnă: ”trebuie să reînvățăm să citim!” (Eliza VAȘ)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Așchia nu sare departe de trunchi  - Andrei Simuț.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:11:40 Ora de vară a Europei de Est