Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Șezătoarea” pentru cunoașterea și păstrarea tradiției străbune

C.S.E.I. ,,Orizont”

,,Șezătoarea” pentru cunoașterea și păstrarea tradiției străbune

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" Oradea a organizat vineri, 30 martie 2018, la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, evenimentul educativ ,,Șezătoare", cu participare interjudețeană directă, activitate înscrisă în Proiectul educativ județean ,,Tradiții românești", proiect aflat la ediția a III-a.

 Coordonatorii proiectului, prof. Canalaș Liliana și Cărădan Adina, au organizat un spectacol pe scenă cu 31 de momente de prezentare de costume populare, ștergare, ii, obiecte decorative specifice diferitelor zone  etc., pricesne, cântece populare din repertoriul folcloric al copiilor, pentru a arăta celor prezenți, un număr foarte mare de elevi, părinți, bunici, cadre didactice, diversitatea și frumusețea tradiției străvechi românești, puterea și trăirea deosebită a identității noastre naționale.
Activitatea de pe scenă s-a încheiat cu hora unirii care a marcat Centenarul Marii Unirii cu câte un reprezentant din fiecare unitate școlară și județ (Bistrița- Năsăud, Sălaj, Cluj, Iași, Arad, Bihor) invitat pe scenă pentru a întinde hora,  după care elevii au fost invitați să participe la unul dintre cele patru ateliere: încondeiere de ouă cu bizarca, pictare pe suporturi de ouă din ghips, împletire de brățări cu diferite noduri și coasere pe etamină. Echipa C.S.E.I. ,,Orizont" s-a remarcat prin promptitudine, ospitalitate și multă muncă în derularea activităților evenimentului.
Obiectivul activității a fost de cunoaștere, valorizare și păstrare a datinilor străbune, de a ,,Simți românește!"
Peste 200 de elevi s-au bucurat, din plin, de momentele de pe scenă, plecând acasă cu oul încondeiat, așezat pe suportul din ghips pictat.
Activitatea a cuprins multă muncă și implicare anterioară, dar a fost răsplătită cu mult succes.
Proiectul din acest an este construit pe trei mari activități:
1.Concursul județean ,,Suflet curat de primăvară - Mărțișor" care și-a desfășurat deja jurizarea; au fost jurizate aproape 1.000 de mărțișoare și aproape tot atâtea felicitări, cu lucrări trimise din 11 județe.
2.,,Șezătoarea" cu momentele de pe scenă și cele patru ateliere, organizat cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște;
3.Volumul cu articole, cu scurte descrieri ale activităților desfășurate cu elevii, descrierea unor aspecte legate de datina/ tradiția locală, care vor fi trimise de către cadrele didactice din instituțiile partenere proiectului, pentru a fi adunate în volumul intitulat „De la străbuni adunate şi de nepoţi învăţate!" până în data de 15 mai. Activitatea în cadrul proiectului educativ județean ,,Tradiții românești", pe care am numit-o sugestiv Șezătoare, a dorit  să împlinească forța spirituală tămăduitoare a poporului român, de cunoaștere, valorizare a datinilor străbune.
Șezătoarea noastră  a fost un spectacol cu cortina deschisă; un spectacol în care au fost prezentate, cu mândrie față de apartenența noastră, costume populare, obiecte tradiționale din diferite zone ale țării, cântece de copii cu versuri puternice tradiționale de trăire și simțire românească, pricesne  etc.
Trăim într-o lume în care cotidianul pare să ne ocupe tot timpul. Trecutul este adesea uitat. Nu avem timp să ne hrănim sufletul cu ceea ce suntem noi, de fapt. Avem timp să împrumutăm obiceiuri străine și să nu ni le cunoaștem pe ale noastre: Dragobetele, Sânzienele etc.  
Când vorbești despre tradiții vorbești despre tine, despre avuția ta, moștenirea ta spirituală, despre obârșia ta, vorbești despre trecut, prezent și viitor.
Unele dintre momentele de pe scenă au răscolit parcă trecutul, trecutul fiecăruia, ne-am adus aminte de bunici, străbunici, de lelea Stanca prin prisma obiectelor tradiționale realizate prin multă muncă de strămoși și păstrate cu sfințenie de către înaintașii lor și prezentate cu multă mândrie.
Am simțit românește cu drag și dor zugrăvind iarba verde de acasă, pâinea caldă românească, cântecul cu versuri line, cu cuvinte care să aline.
Activitatea a început cu un cuvânt înainte prezentat de d-șoara director CSEI Orizont Oradea, prof. dr. Marușca Angela cu invitația de valorizare a tradiției românești.
Au urcat pe scenă: elevii Școlii Primare și ai Grădiniței din Drăgoteni, Remetea, Beiuș, coordonați de prof. Hanza Dorina și prof. Lung Nicoleta, prof. Miescu Dorina de la Grădinița Nr. 34,, alături de copiii ei, surorile Ghib de la Școala Gimnazială Nr. 11, coordonate de  prof. Faur Marcela, director adjunct prof. Galitz Carmen, elevii CSEI Orizont, coordonați de prof. de psihopedagogie specială Ficuț Adriana, elevele Herman Daria și Ile Alexia, de la Școala Gimnazială Urviș de Beiuș, coordonate de prof. Herman Alina, Heredeu Cristina și dna director Ile Claudia, ,,Spiridușii veseli", Secară Aiana, Cotrău Iulia, românașii frumoși de la Grădinița Nr. 30 - ,,Mugurel" Oradea, coordonatori: director Bara Georgeta, prof. Ruje Lenuța, Pălăcean Anca; prof. Alina Bîicu - Școala Gimnazială Nr. 1 Tileagd, elevii din grupul ,,Românașii" CSEI Orizont, coordonați de prof. Canalaș Liliana și Cărădan Adina, elevii de la Liceul Tehnologic Special Nr. 1, coordonați de prof. Șumălan Mihaela, Movilă Cornelia, prof. religie  Simuț Adrian,  eleva Ioana Blaga de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" Bistrița, din jud. Iași, sat Totoești, comuna Erbiceni, pe prof. Apăvăloaiei Alina și director prof. Apăvăloaiei Marius, eleva Apăvăloaiei Bianca,  prof. Coroi Elena, de la CSEI Orizont, prof. Lup Mihaela, Grădinița Nr. 34 - structura 48, 18 elevi de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu" Arad, coordonator activitate prof. Micula Mirela, Ariana Timoc, eleva Liceului Teoretic ,,Gh. Șincai" Cluj - Napoca, elevul Pop Ștefan de la Liceul Ortodox ,,Sf. Nicolae" Zalău, Anamaria Cărădan de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" Oradea,  prof. Simona Bunta de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", cu elevii dânsei, elevii clasei a II-a C de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, ansamblul ,,Mugurelul Bihorului", coordonator: prof. Lung Doina, precum și profesori ai C.S.E.I. ,,Orizont" Oradea.
Întrucât suntem în anul Centenarului Marii Uniri și au fost prezenți în sală români din toate colțurile țării, participanții au fost invitați să încingă o horă.
Mulțumim pe această cale tuturor participanților, precum și Palatului Copiilor și Elevilor Oradea și I.S.J. Bihor pentru susținere!
Prof. Canalaș Liliana & Cărădan Adina,
coordonatori activitate și proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Șezătoarea” pentru cunoașterea și păstrarea tradiției străbune.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019