Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Joi, la Muzeul Orașului Oradea din Cetate

Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”

Sala de conferințe a Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, din Cetatea Oradea a găzduit, joi, 29 martie 2018, conferința cu tema ,,Patrimoniul arheologic orădean".

Scopul declarat al conferinței a fost prezentarea rezultatelor și produselor cercetărilor arheologice efectuate pe teren, în Oradea, în zona Velența în anii 2016 - 2017, protejarea și administarea patrimoniului, după cum ne-a spus lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, din cadrul Departamentului de Istorie al Universității din Oradea.
La conferință au fost prezenți, ca invitați, doamna Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural, domnul Lucian Silaghi, director al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Țării Crișurilor, dl prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, Departamentul de Istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu, arheolog specialist, Departamentul de Istorie, precum și dl dr. Marinel Roșu, expert arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
La final, a fost vernisată Expoziția arheologică ,,Artefacte arheologice salvate din zona Velența, 2016-2017"
Sub semnul normalității!
În luările de cuvât, directorul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. univ. dr. Aurel Chiriac și domnul Sever Dumitrașcu au spus ce au avut pe suflet. Fermi și categorici, fără menajamente, domniile lor au punctat pentru cunoașterea realității și adevărului istoric.
,,Mă bucur că Muzeul Oradiei - Complex Cultural își desfășoară activitatea sub semnul normalității, care este o idee fundamentală pe care trebuie să o susținem: normalitatea! De asemenea, ca expert în domeniul patrimoniului, doresc să precizez că atâta timp cât putem organiza asemenea expoziții, înseamnă că totuși suntem învingători în lupta cu toți aceia care, într-un fel sau altul, încearcă să ne pună bețe în roate în derularea săpăturilor. Nu vă povestesc despre câte am pătimit în acest sens până a venit dl director Lucian Silaghi și până s-a ajuns la formula în care funcționează astăzi Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
Arheologul expert Sever Dumitrașcu dorește să lase cu limbă de moarte...
Domnul prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, arheolog expert, a spus lucrurilor pe nume, a pus punctul pe i în ce privește arheologia bihoreană, vorbind despre pământul nemaipomenit de bun al patriei care ne dă atâtea și atâtea bogății și mărturii, și pe care trebuie să-l iubim și să-l respectăm (nu să-l vindem la străini, adăugăm noi)! A amintit domnia sa despre cele trei depozite importante de pipe, de cahle și de creuzete de grafit...
Vorbind despre oameni și vremuri, s-a arătat indignat de faptul că într-un oraș ca Oradea am rămas fără Librăria Mihai Eminescu; a invocat solidaritatea intelectuală și pacea socială, înlăturarea răutăților și invidiei dintre oameni, a dihoniei care nu are ce căuta între noi, ca cetățeni români egali, indiferent de etnie, religie și convingeri politice.
Vorbind despre Mihai Viteazul și despre asasinarea sa mișelește de niște criminali oribili pe câmpia de lângă Turda (și nu la Câmpia Turzii, cum greșit susțin unii), domnul profesor a ținut să ne aducă la cunoștință faptul că fostul căpitan al Cetății Oradea, Ivan Stephan, un loial al lui Mihai, a avut și el aceeași soartă ca și Mihai, pe câmpia de lângă Turda. ,,El a murit din loialitate pentru Mihai. Loialitatea este o calitate extraordinară. Să fii loial unei idei, unui om, unei cauze, unei țări este un lucru extraordinar; restul este altceva. E trădarea mocirloasă. E mlaștină. Și eu v-aș ruga ca pe Dumnezeu să nu vă coborâți niciodată în mlaștină! Să vă dea Dumnezeu bine!"
Pentru a păstra vie memoria căpitanului Cetății Oradea, Ivan Stephan, domnul profesor univ. dr. Sever Dumitrașcu lasă cu limbă de moarte (ca să-l cităm) generațiilor actuale și viitoare să se îngrijească ca și fostul căpitan al Cetății Oradea,  Ivan Stephan, să aibă un bust, o statuie sau măcar o placă în incinta Cetății.
Cercetările arheologice din Velența (Veneția)
Printr-o prezentare în PowerPoint, lector univ. dr. Florin Sfrengeu ne-a făcut cunoscute rezultatele și produsele cercetărilor arheologice făcute în urma săpăturilor efectuate pe străzile: Avântul, Eftimie Murgu, Miron Costin, Constantin Dobrogeanu Gherea, Redutei, Anton Bacalbașa, Ion Rațiu, Oțelarilor, 12 Octombrie (în perioada iulie - octombrie 2016), care au fost continuate în septembrie - octombrie 2017 pe: Calea Clujului, Gheorghe Șincai, Piața Tineretului, Cardinal Iuliu Hossu, cu ocazia extinderii rețelei de distribuție și branșamente gaze naturale.
Vorbind despre Velența sau Veneția, ca așezare, domnia sa a ilustrat și a întărit cu o seamă de hărți faptele și istoria acestor locuri...
Expoziția pe care domnia sa ne-a prezentat-o la finalul conferinței, vorbește în mod elocvent despre ce s-a obținut în urma cercetărilor arheologice întreprinse în acea perioadă.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința ,,Patrimoniul arheologic orădean”.  

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 05:24:55 Ora de vară a Europei de Est