Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii, în prima linie, la plantări

De la Direcţia Silvică Bihor

Elevii, în prima linie, la plantări

Așa după cum am promis cu ocazia deschiderii „Lunii Plantării Arborilor", vă informăm în legătură cu acțiunile demarate de Direcţia Silvică Bihor, acţiuni dedicate naturii, în general şi pădurii în special. Vă prezentăm câteva din acţiunile desfăşurate în perioada 15 martie - 30 martie 2018.

Deschiderea „Lunii Plantării Arborilor" a avut loc în 15 martie 2018.
În data de 28 martie 2018, în raza O.S. Tinca, UP II parcela 391A, cantonul Râpa - pădurea Asociației Urbariale Tulca în suprafață de 1,20 ha, 17 elevi din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca, însoțiți de prof. Madear Viorica, au participat sub îndrumarea personalului O.S. Tinca la o acțiune de plantare în fond forestier. S-au plantat peste 200 de puieți forestieri de foioase.
Profesori şi elevi de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și de la Șc. Gimnazială ,,Oltea Doamna", în colaborare cu Direcţia Silvică Bihor, au participat în data de 29 martie la o acțiune de plantat în șantierul de împădurire situat în raza O.S. Oradea, UP VI Hidișel u.a. 75L în suprafață totală de 2,6 ha. Au participat 17 copii (clasele V - VIII) de la Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul", însoțiți de prof. Bochiș Liviu și Filip Carmen de la Palatul Copiilor și prof. Szucs Tunde de la Liceul Sportiv, fiind urmați de 27 de elevi din clasa a VI-a D de la Șc. Gimnazială ,,Oltea Doamna", însoțiți de d-na prof. Faur Patricia și d-na prof. Biriș Mihaela. S-au plantat peste 700 de puieți din speciile gorun.
Tot în data de 29 martie 2018, dar în raza O.S. Aleșd, UP II parcela 201E, a avut loc o lecție de educație ecologică cu participarea unui grup de 15 elevi din clasa pregătitoare de la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" din Aleșd, însoțiți de două cadre didactice. Acțiunea a fost coordonată de personalul O.S. Aleșd (un inginer și patru pădurari) având un invitat special, un silvicultor pensionar. Lecția a constat într-o discuție interactivă pe tema ,,De ce să iubim pădurea", o acțiune de plantare a câteva sute de puieți forestieri de Duglas și s-a încheiat prin recompensarea micilor ecologiști cu suc, banane, biscuiți și bomboane. La plecare am obținut promisiunea că vor reveni și în anul viitor.
Am demarat deja procedura pentru a asigura sponsorizări cu puieți forestieri din partea primăriilor partenere (cele care au pădurile în administrarea D.S. Bihor) din județ. Până în prezent avem solicitări pentru sponsorizare, din partea acestora pentru cantitatea de 12.730 de  puieți din specia stejar roșu. Menționăm că puieții oferiți prin sponsorizare sunt pentru amenajare spații verzi, aliniamente etc. și nu vor putea fi folosiți în vederea reîmpăduririi terenurilor forestiere de pe care s-a recoltat anterior masă lemnoasă.
De asemenea, în baza unor protocoale de colaborare, s-au oferit gratuit peste 100 de puieți pentru plantat Liceului Ortodox ,,Ep. R. Ciorogariu", Palatului Copiilor și Elevilor, Grădiniței Nr. 53 și Grădiniței Nr. 45, toate din Oradea.
Pentru perioada următoare, avem programate și alte acțiuni de plantare în fond forestier atât în raza O.S. Oradea, în împrejurimile orașului (zona Hidișel), cât și la celelalte ocoale din structura Direcției Silvice. Astfel în data de 4.04.2018 este programată o acțiune cu un grup de cercetași în pădurea de la Hidișel, iar în 14 aprilie 2018, vom avea la plantat un ONG într-unul din șantierele de împădurire din raza O.S. Beiuș.
Am avut până la această dată contacte și cu alte entități din județ, care sperăm să se concretizeze cu ieșiri în teren pentru efectuarea de plantări.
Acestea sunt acțiunile care sunt anunțate deja, dar doritorii (școli, grupuri de persoane etc.) se pot adresa Direcției Silvice Bihor și în măsura în care dispunem de suprafețe apte pentru împădurire și timpul ne mai permite vor fi organizate și alte asemenea evenimente. Trebuie menționat că vremea este totuși destul de avansată fapt ce face tot mai dificil de a organiza după aceste date alte asemenea acțiuni în zonele de câmpie.
Ing. Mircea Faur
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Elevii, în prima linie, la plantări.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:07:29 Ora de vară a Europei de Est