Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Proiectul pentru valorificarea energiei geotermale şi creșterea eficienței energetice în cartierul Nufărul I

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre

Proiectul pentru valorificarea energiei geotermale şi creșterea eficienței energetice în cartierul Nufărul I

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit în cadrul conferinței de presă de joi, 5 aprilie 2018, despre proiectul intitulat „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea".

Proiectul va fi supus aprobării în ședința extraordinară a Consiliului Local de joi, 12 aprilie și urmează a fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1. Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producție. Contribuția municipiului Oradea va fi de aproximativ 4 milioane de euro.
La conferința de presă au mai participat primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Florin Birta.
În deschiderea conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat principiile pe care Primăria municipiului Oradea le-a urmărit în scopul creșterii eficienței energetice. Printre acestea se numără contribuirea la exploatarea durabilă a zăcământului și finanțarea reinjecției apei geotermale, Oradea fiind singurul oraș din România care face reinjecție de apă geotermală. Un alt principiu urmărit este creșterea rolului municipiului Oradea în acest sector.
„În acest sens ne propunem în perioada următoare, în afara acestui proiect, pe de o parte să obținem licență de explorare și de exploatare a zăcământului de apă geotermală (suntem în curs de obținere a acestei licențe și sper că în cursul lunii aprilie vom avea această licență), preluarea unor puțuri de apă geotermală de pe teritoriul municipiului Oradea, și nu în ultimul rând continuarea acestor investiții prin realizarea de noi puțuri de exploatare și de reinjecție în perimetrul pe care municipiul Oradea îl va avea în concesiune", a spus primarul Ilie Bolojan.
Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea cu energie geotermală  provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Elementul de noutate din SF este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare  din apa geotermală.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.
În prezent există șapte puncte termice (PT839, PT840, PT844, PT845, PT863, PT878, PT883) care produc agentul de încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea, iar apa caldă de consum (ACC) este produsă de către SC TRANSGEX SA.
Datorită gradului de uzură foarte accentuat și a pierderilor mari de energie atât în PT-uri cât și în rețeaua de distribuție aferentă, precum și a consumurilor mari de energie electrică de debite extrem de mari în rețea și datorită pompelor de circulație cu randament scăzut și fără convertizoare de frecvență, se prevede renunțarea la aceste șapte puncte termice și la rețeaua de distribuţie aferentă acestora.
„Cu acest proiect urmărim în primul rând creșterea gradului de utilizare a apei geotermale pentru producerea energiei termice, apoi, realizarea unei noi capacități de producere a agentului termic în orașul nostru, reducerea costurilor de producere a gigacaloriei, reducerea pierderilor care există astăzi în rețea, atât la punctele termice cât și pe rețeaua de transport și distribuție, reducerea cheltuielilor cu mentenanța și cu intervențiile la avarii pe care astăzi le avem, având în vedere starea precară în care se află rețeaua cartierul Nufărul", a precizat viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul este împărțit în patru obiecte, astfel:
Obiectul 1: Rețea de transport pentru agent termic și apa geotermală
a. Realizarea unei reţele de transport agent termic primar până la cele 277 mini puncte termice de scară bloc (L=11,2km traseu).
b. Realizarea conductelor pentru transport apă geotermală de la forajele de producție existente 4.797 (licenţa Transgex) situat pe Strada Depozitului și forajul nou de producţie (Obiect 3) care se va realiza în zona Străzii Meiului (în spatele Bisericii) la punctul termic geotermal (L=1,86Km).
c. Realizarea conductelor pentru transport apă geotermală uzată termic de la punctul termic geotermal la forajele de injecţie (L=2,73km): sonda 4081 de injecţie (situată în parcarea de pe Strada Peneş Curcanul - licenţă Transgex) și sonda 1730 (situată lângă pasajul Ciheiului peste şoseaua de centură).
d. Realizarea racordului de legătură la magistrala M5-M6 pentru a putea alimenta cu energia termică provenită din punctul termic geotermal și localitatea Sînmartin, independent de soluția actuală existentă (alimentare din SACET).
Obiectul 2: Stație Termică Geotermală
Construirea unei clădiri pe structură metalică și montarea de echipamente pentru funcționarea pe bază de apă geotermală în trei trepte (capacitate 50MWt) pe Strada Depozitului lângă forajul Transgex 4797.
Obiectul 3:  Foraj nou de producție în zona Străzii Meiului (în spatele Bisericii)  
Este prevăzută realizarea unui nou foraj de extracție (producție) a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2800-2900 m, dotat cu o pompă de extracție cu capacitate de 45 l/sec.
Obiectul 4 : 277 Mini puncte termice
Se va realiza montarea unui număr de 277 de mini puncte termice la consumatori, complet automatizate pentru preparare agent de încălzire (60/40⁰C) şi prepararea apei calde de consum (60⁰C), dimensionate pentru a putea fi alimentate cu agent termic din Staţia Termică Geotermală Nufărul 1.
Valoarea estimată a investiției este de aproximativ 19 milioane de euro, iar durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni. (B.P.)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 00:00:13 Ora de vară a Europei de Est