Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

În Noaptea Învierii, la Biserica Sf. Ap. Andrei din Oradea

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

Mii de credincioşi au venit şi în acest an în Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (7/8 aprilie 2018), să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii au pregătit sâmbătă dimineața peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
La miezul nopții, credincioșii au luat lumină în faţa altarului de la cei doi părinți parohi, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă.
Am luat apoi lumină din Cuvântul de învățătură din Predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota: ,,De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, cu mulţumire să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, nicidecum să nu se îndoiască, pentru că de nimic nu se va păgubi. De a întârziat cineva până la ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci, darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel din urmă ca şi pe cel dintâi; odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas, ca şi pe cel care a lucrat din ceasul întâi; şi pe cel din urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte, şi gândul îl ţine în seamă; şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă.
Pentru aceasta intraţi toţi în bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi şi cei de-al doilea luaţi plata. Bogaţii şi săracii, împreună bucuraţi-vă. Cei care v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei care aţi postit şi cei care n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Nimeni să nu se plângă de sărăcie, pentru că s-a arătat împărăţia cea pentru toţi. Nimeni să nu se tânguiască de păcate, pentru că iertarea din mormânt a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, pentru că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe dânsa Cel ţinut de dânsa. Prădat-a iadul Cel ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o, Isaia a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întâmpinându-Te pe Tine jos. S-a amărât pentru că s-a stricat. S-a amărât pentru că a fost batjocorit. S-a amărât pentru că s-a omorât. S-a amărât pentru că s-a surpat. S-a amărât pentru că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit; a primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul; a primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ţi este, moarte, boldul? Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. S-a sculat Hristos şi au căzut demonii; a înviat Hristos şi se bucură îngerii; a înviat Hristos şi viaţa veşnică stăpâneşte; a înviat Hristos şi nici un mort nu este în groapă, căci Hristos, sculându-Se din morţi, începătură învierii celor adormiţi S-a făcut. A Lui este slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin".
Invitație, pentru 10 iunie, la sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei
Cuvântul de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur a fost urmat de cuvântul părintelui vicar Vasile Bota, care a invitat toți credincioșii prezenți la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să participe și în 10 iunie 2018, la sfințirea Bisericii Sfântul Apostol Andrei.
,,La Rusalii 2000, am așezat piatra de temelie a acestei biserici, iar Paraclisul bisericii de jos l-am târnosit în data de 30 noiembrie 2001. Biserica noastră are două hramuri: Sfântul Apostol Andrei și Sfinții români. Anul acesta, 2018, în care sărbătorim Anul Centenarului Marii Uniri, a rânduit Dumnezeu ca în Duminica Sfinților români, a doua duminică după Rusalii, în 10 iunie, ca un sobor de mitropoliți și episcopi din toate provinciile românești să sfințească această biserică (biserica de sus).
Vă fac chemarea sfântă să participați la acest moment istoric pentru că în ziua sfințirii bisericii se revarsă darurile lui Dumnezeu în mod special. Și există acest dar ca toți credincioșii, bărbați și femei, să se închine în altar, să sărute sfânta masă, în care sunt îngropate moaștele sfinților mucenici. O singură dată în istoria unei biserici, acolo unde preotul săvârșește Sfânta Liturghie, toți credincioșii se pot închina".
Tot acum, părintele vicar a chemat (a invitat) la evenimentul din 10 iunie și pe cei peste 1.800 de copii care au fost botezați în această biserică, dar și pe cele peste 1.500 de familii care au fost cununate la Biserica Sf. Apostol Andrei.
,,Pentru ca toți împreună să ne bucurăm și să lăudăm pe Dumnezeu cel slăvit în Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care prin mâinile noastre a zidit această biserică în cinstea Sfântului Apostol Andrei și a Sfinților români", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea Sfântă
În noaptea de sâmbătă spre duminică, după Slujba Învierii, în biserica de jos, părintele vicar Vasile Bota și părintele profesor George Indrecan au săvârșit Sfânta Liturghie din Noaptea Sfântă și au binecuvântat mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie.
Liturghia din Ziua de Paști
Duminică, de la ora 10.00, în biserica de sus, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au săvârșit Sfânta Liturghie din Ziua de Paști, iar la sfârșit, pe soleea din fața bisericii, au binecuvântat (sfințit) mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie. De la ora 18.00, a fost săvârșită Vecernia, ,,A doua Înviere", cum se mai spune.
Luni, va fi a doua zi de Paști, iar marți, a treia zi de Paști.
Hristos a înviat!
Tuturor cititorilor și prietenilor, Sărbători binecuvântate de Lumina Sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!
Moise-Ovidiu Dan   
Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 27 iulie 2021