Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

În Noaptea Învierii, la Biserica Sf. Ap. Andrei din Oradea

Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii

Mii de credincioşi au venit şi în acest an în Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (7/8 aprilie 2018), să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii au pregătit sâmbătă dimineața peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
La miezul nopții, credincioșii au luat lumină în faţa altarului de la cei doi părinți parohi, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă.
Am luat apoi lumină din Cuvântul de învățătură din Predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota: ,,De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, cu mulţumire să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, nicidecum să nu se îndoiască, pentru că de nimic nu se va păgubi. De a întârziat cineva până la ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci, darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel din urmă ca şi pe cel dintâi; odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas, ca şi pe cel care a lucrat din ceasul întâi; şi pe cel din urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte, şi gândul îl ţine în seamă; şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă.
Pentru aceasta intraţi toţi în bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi şi cei de-al doilea luaţi plata. Bogaţii şi săracii, împreună bucuraţi-vă. Cei care v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei care aţi postit şi cei care n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Nimeni să nu se plângă de sărăcie, pentru că s-a arătat împărăţia cea pentru toţi. Nimeni să nu se tânguiască de păcate, pentru că iertarea din mormânt a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, pentru că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe dânsa Cel ţinut de dânsa. Prădat-a iadul Cel ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o, Isaia a strigat: Iadul, zice, s-a amărât, întâmpinându-Te pe Tine jos. S-a amărât pentru că s-a stricat. S-a amărât pentru că a fost batjocorit. S-a amărât pentru că s-a omorât. S-a amărât pentru că s-a surpat. S-a amărât pentru că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit; a primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul; a primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ţi este, moarte, boldul? Unde-ţi este, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. S-a sculat Hristos şi au căzut demonii; a înviat Hristos şi se bucură îngerii; a înviat Hristos şi viaţa veşnică stăpâneşte; a înviat Hristos şi nici un mort nu este în groapă, căci Hristos, sculându-Se din morţi, începătură învierii celor adormiţi S-a făcut. A Lui este slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin".
Invitație, pentru 10 iunie, la sfințirea Bisericii Sf. Apostol Andrei
Cuvântul de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur a fost urmat de cuvântul părintelui vicar Vasile Bota, care a invitat toți credincioșii prezenți la Sfânta Slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să participe și în 10 iunie 2018, la sfințirea Bisericii Sfântul Apostol Andrei.
,,La Rusalii 2000, am așezat piatra de temelie a acestei biserici, iar Paraclisul bisericii de jos l-am târnosit în data de 30 noiembrie 2001. Biserica noastră are două hramuri: Sfântul Apostol Andrei și Sfinții români. Anul acesta, 2018, în care sărbătorim Anul Centenarului Marii Uniri, a rânduit Dumnezeu ca în Duminica Sfinților români, a doua duminică după Rusalii, în 10 iunie, ca un sobor de mitropoliți și episcopi din toate provinciile românești să sfințească această biserică (biserica de sus).
Vă fac chemarea sfântă să participați la acest moment istoric pentru că în ziua sfințirii bisericii se revarsă darurile lui Dumnezeu în mod special. Și există acest dar ca toți credincioșii, bărbați și femei, să se închine în altar, să sărute sfânta masă, în care sunt îngropate moaștele sfinților mucenici. O singură dată în istoria unei biserici, acolo unde preotul săvârșește Sfânta Liturghie, toți credincioșii se pot închina".
Tot acum, părintele vicar a chemat (a invitat) la evenimentul din 10 iunie și pe cei peste 1.800 de copii care au fost botezați în această biserică, dar și pe cele peste 1.500 de familii care au fost cununate la Biserica Sf. Apostol Andrei.
,,Pentru ca toți împreună să ne bucurăm și să lăudăm pe Dumnezeu cel slăvit în Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, care prin mâinile noastre a zidit această biserică în cinstea Sfântului Apostol Andrei și a Sfinților români", a conchis părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea Sfântă
În noaptea de sâmbătă spre duminică, după Slujba Învierii, în biserica de jos, părintele vicar Vasile Bota și părintele profesor George Indrecan au săvârșit Sfânta Liturghie din Noaptea Sfântă și au binecuvântat mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie.
Liturghia din Ziua de Paști
Duminică, de la ora 10.00, în biserica de sus, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au săvârșit Sfânta Liturghie din Ziua de Paști, iar la sfârșit, pe soleea din fața bisericii, au binecuvântat (sfințit) mâncărurile credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie. De la ora 18.00, a fost săvârșită Vecernia, ,,A doua Înviere", cum se mai spune.
Luni, va fi a doua zi de Paști, iar marți, a treia zi de Paști.
Hristos a înviat!
Tuturor cititorilor și prietenilor, Sărbători binecuvântate de Lumina Sfântă a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos!
Moise-Ovidiu Dan   
Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: Mii de credincioși au venit să ia Lumina Învierii.

Trimite email
Sunday, 10 December 2023