Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Descoperă comorile Pădurii Craiului”

Proiectul

,,Descoperă comorile Pădurii Craiului”

În perioada aprilie - septembrie 2018, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor - Filiala Pădurea Craiului, administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, derulează un proiect care are ca scop creșterea gradului de conștientizare a generației tinere din comunitățile locale asupra valorilor din aria naturală protejată.

De asemenea, tinerii vor fi implicați în activități de monitorizare a speciilor de interes conservativ pentru îmbunătățirea managementului acestui areal.
În cadrul proiectului vor fi create instrumente educative participative pentru monitorizarea unor specii protejate din sit (kituri de monitorizare) care vor fi puse la dispoziția școlilor din comunitățile locale pentru desfășurarea de activități în colaborare cu administrația sitului.
Vor fi organizate activități de educație ecologică nonformală în care vor fi implicați cel puțin 60 de elevi. Aceştia vor participa la trei aplicații în natură de tip treasure hunt (vânătoare de comori), în comunele Vârciorog, Vadu Crișului și Roșia, precum și la o mini tabără ,,Junior Ranger" în comuna Șuncuiuș. Parcurgerea unor trasee reprezintă un mod plăcut și interactiv de descoperire a zonelor cu valori naturale din locul în care tinerii trăiesc, de descoperire a speciilor de plante și animale protejate, de cunoaștere a rolului acestora în ecosistem și a modului de monitorizare și protecție a lor.
În cadrul întâlnirilor vor fi susținute și scurte workshopuri de fotografie, astfel încât participanții să parcurgă noțiuni de bază, pentru realizarea unor fotografii reușite în cadrul excursiilor. Cele mai bune fotografii realizate de participanți vor fi încărcate online pe site-ul www.padureacraiului.ro și vor fi supuse votului publicului. Câștigătorii vor fi premiați, urmând ca fotografiile să fie expuse în școlile participante și în alte locuri publice din comunitățile locale.
Kiturile educaționale de monitorizare vor fi distribuite - după organizarea activităților - în școlile participante, astfel încât acestea vor putea fi folosite în activități viitoare desfășurate în natură de către profesorii îndrumători, furnizând periodic informații administrației sitului.
De asemenea, în școlile din sit vor fi distribuite 500 de broșuri cu informații detaliate pentru monitorizarea a trei specii de animale de pe teritoriul sitului. Administrația sitului va lansa în acest mod un program deschis de monitorizare adresat instituțiilor de învățământ, care vor putea beneficia de sprijin pentru implementarea acestui tip de activitate.
Zonele unde vor fi desfășurate aplicațiile în natură pot fi folosite în viitor, cu implicarea comunităților locale, pentru amenajarea unor poteci tematice unde elevii vor putea participa la ghidaj și interpretare. În același timp, prin diseminarea informației, locuitorii vor deveni mai conștienți de valoarea patrimoniului natural de pe teritoriul pe care îl gestionează, de necesitatea protejării acestuia, și de posibilitățile valorificării resurselor în condiții durabile.
Prin creșterea gradului de conștientizare a comunităților asupra potențialului de dezvoltare, coroborat cu toate activitățile conexe întreprinse de CAPDD Bihor pentru dezvoltarea destinației de ecoturism Pădurea Craiului, zona ar putea deveni în viitorul apropiat un model de dezvoltare durabilă al comunităților locale, prin folosirea eficientă a resurselor turistice și a potențialului oferit de relief, biodiversitate, cultură sau tradiții.
Proiectul ,,Descoperă comorile Pădurii Craiului" este finanțat în cadrul programului Spații Verzi - componenta Arii Naturale Protejate 2018, de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, având o valoare totală de 33.760 lei. Contribuția finanțatorului este în valoare de 19.660 lei, iar cea a CAPDD Bihor - Filiala Pădurea Craiului este de 14.100 lei. În cadrul acestei componente a Programului Spații Verzi, au fost selectate la nivel național 22 de proiecte din 13 județe.
Andrei Acs
președinte

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:18:08 Ora de vară a Europei de Est