Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului

Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite

Sărbătoarea creștină „Izvorul Tămăduirii" aduce, an de an, în Parohia Ortodoxă Salonta I a Bisericii Ortodoxe cu hramul „Înălțarea Domnului" bucuria împlinirii tuturor binecuvântărilor din Săptămâna Luminată.

„Hristos a Înviat! Dacă privim mai adânc în sufletul nostru, putem mărturisi că, în această perioadă, toate s-au umplut de Lumina Sfântă a Învierii Domnului", ne-a declarat vineri, 13 aprilie 2018, preotul paroh Nicolae Marian.
În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește „Izvorul Tămăduirii". Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor împlinită în Jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos. Numele de „Izvorul Tămăduirii" amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
Pentru Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului" din Salonta, această mare sărbătoare, care încheie Săptămâna Luminată, reprezintă răspunsul plin de smerenie și dragoste al credincioșilor care, după ce au primit cu adevărat în suflet Lumina Învierii Domnului, rămân în harul lui Hristos și cred cu desăvârșire în minunile pe care Dumnezeu le săvârșește și astăzi în dreptul celor statornici în dreapta credință. „Dar adevărata vindecare pe care Dumnezeu o săvârșește în dreptul creștinului autentic este vindecarea sufletului. Abia apoi puterea lui Dumnezeu lucrează vindecare trupească sau de alte nevoi, ne-a spus preotul paroh Nicolae Marian. Și pentru a primi o astfel de vindecare trebuie să luăm seama la sufletele copiilor care sunt atât de plăcute și binecuvântate înaintea Sfintei Treimi. Trebuie să avem o inimă de copil, curată și credincioasă pentru a primi minunea Izvorului Tămăduirii".
Biserica „Înălțarea Domnului" din Salonta iubește copiii, fapt dovedit și în Duminica Învierii Domnului când, alături de sutele de enoriași, zeci de copii din cadrul Centrului de zi multi­funcțional „Doris" al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor" din Salonta au mulțumit Bunului Dumnezeu printr-un spectacol de cântece și poezii susținut în fața altarului Bisericii. „Sunt doar o parte dintre cei peste 80 de copii înscriși în cadrul programelor gratuite ale Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor", ne-a declarat doamna Dorina Marian, președinta asociației caritabile din Salonta. Alături de soțul meu, preotul paroh Nicolae Marian, mulțumim tuturor salontanilor inimoși care ne-au ajutat să oferim în prima și a doua zi de Paști peste 500 de pachete-cadou cu dulciuri acestor copilași minunați din Salonta și Lugașu de Sus și să pregătim, în curtea Parohiei Salonta I, un praznic îmbelșugat, cu 2.500 de ouă roșii și cozonaci, după slujba din Duminica Învierii. Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătate sfântă pe angajații societății Inteva Products Salonta (director Mihai Cristea), precum și pe generoșii manageri salontani: Valeriu Vâlcan, Adrian Caciora, Eugen Bene, Ioan Bondar, Cristian Șoroș, Ioan Sala, Vasile Savin, Ioan Blăje, Florian Bonchiș, Vasile Crișan, Alex Milorad David, Adrian Laza, Alexandru Chiș, Adrian Leucuța, Octavian Cizmaș, Daniel Fărcuț, Dorin Buda, Ștefan Pap și, nu în ultimul rând, pe toți angajații firmelor care susțin permanent activitățile caritabile ale Parohiei Salonta I și ale Centrului de zi Doris".
În Vinerea Sărbătorii „Izvorul Tămăduirii" au fost invitați să slujească la Salonta, la Slujba Sfântului Maslu din Biserica Ortodoxă cu hramul „Înălțarea Domnului", părintele protopop Vasile Popa și preotul paroh secretar Călin Popa din cadrul Protopopiatului Tinca.
Remus Petrache, Sorin Petrache
Foto: Remus Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Săptămâna sufletelor luminate și tămăduite.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 01:10:33 Ora standard a Europei de Est