Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

România investește în educația tinerilor pentru dezvoltare durabilă

Seminarul național de pregătire AIESEC, de la Amara

România investește în educația tinerilor pentru dezvoltare durabilă

În luna noiembrie, la Amara, a avut loc Seminarul național de pregătire AIESEC, unde 350 de studenți din 15 centre universitare au participat la congres pentru a-și dezvolta abilitățile personale de leadership, management organizațional și comunicare interpersonală.

 RBS România a fost sponsorul principal al unui eveniment foarte important din cadrul programului: Ziua dezvoltării durabile, care s-a desfășurat pe 22 noiembrie. Evenimentul și-a propus să ofere studenților opiniile experților pe teme referitoare la mediu, educație, antreprenoriat, IT&C. Manifestarea a fost structurată în patru seminarii corespunzătoare celor patru teme principale, iar studenții au putut discuta împreună cu reprezentanții companiilor și ONG-urilor participante.
Reprezentanții departamentului de dezvoltare durabilă al RBS România au susținut o parte a seminarului pe tema mediului, cea dedicată schimbărilor climatice. La finalul Zilei dezvoltării durabile, banca a acordat premiile de excelență RBS comitetelor locale cu cele mai bune rezultate în 2008 din punctul de vedere al calității proiectelor derulate: AIESEC București, AIESEC Târgu-Mureș, AIESEC Sibiu.
Parteneriatul dintre RBS și AIESEC a fost inițiat în 2005 prin programul „Educație pentru dezvoltare durabilă”, având ca scop definirea conceptului de dezvoltare durabilă pe baza a trei direcții: de mediu, economică și socială. Programul din 2007 – 2008, s-a desfășurat în opt orașe din România: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Oradea și Sibiu. Au fost implementate proiecte concrete care au contribuit la rezolvarea problemelor specifice comunităților locale: Ia Și Reciclează, CSR Bridge. De exemplu, în timpul desfășurării proiectului Ia Și Reciclează a fost implementat un sistem de reciclare în două universități și cinci licee, au fost reciclate 30 de tone de hârtie; 400 de studenți au participat la seminariile susținute de angajații RBS România, peste 5000 de studenți și profesori au participat la evenimente și au fost plantați 5000 de pomi.
Tinerii sunt sprijiniți în realizarea unor cercetări în mediul local pentru identificarea problemelor existente și pentru dezvoltarea de proiecte care să propună soluții de îmbunătățire contând pe implicarea comunității locale și a angajaților băncii. Peste 500 de tineri și-au îmbogățit cunoștințele și și-au dezvoltat abilitățile de antreprenoriat în urma seminariilor și studiilor de caz susținute în acest program. Subiectele tratate au fost printre cele mai variate, de la schimbările climatice la instituțiile financiare și impactul lor asupra mediului social, de la importanța CSR în strategiile de business la schimbarea mentalităților tinerilor în ceea ce privește acest concept.
Georgeta Bora, Sustainability Development Coordinator la RBS România, a declarat: „La RBS România, dorim să ne aducem contribuția la informarea și educarea tinerilor pe teme de dezvoltare durabilă cum ar fi poluarea, schimbările climatice și necesitatea reciclării și sperăm ca proiectele realizate în cadrul acestei colaborări să aibă un impact pozitiv în comunitățile locale”.
În 2009, programul se va desfășura în Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Târgu-Mureș și Timișoara și se va finaliza la jumătatea anului.
Daniela Cuciureanu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:58:57 Ora de vară a Europei de Est