Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Spre o pedagogie a noilor educații

Simpozionul Interjudețean, ed. a XII-a

Spre o pedagogie a noilor educații

În consens cu propria misiune asumată, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor continuă tradiția cercetării temeinice inițiate la nivelul învățământului preuniversitar prin organizarea celei de-a XII-a ediții a Simpozionului Interjudețean înscris în programul anual al instituției.

Problematica de anul acesta s-a orientat spre o temă de actualitate, care suscită numeroase dezbateri în literatura de specialitate: Pedagogia grupului și învățarea prin cooperare. Invitații de onoare ai evenimentului au fost doamna lector univ. dr. Andra Maria Perțe, de la Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Științe ale Educației, din cadrul Universității din Oradea, și doamna conf. univ. dr. Andrea Bordaș, de la Universitatea Creștină Partium din Oradea. Învățarea prin cooperare corespunde exigențelor noilor educații printr-o varietate de abordări ce presupun aplicarea unei metodologii de instruire interactivă.
Selecția tematicii a fost motivată de noile orientări din didactica modernă, ce valorizează tehnicile de comunicare interpersonală, cu scopul formării de competențe și comportamente sociale prin interacțiuni intelectuale, al dezvoltării gândirii critice și creatoare, și al obținerii unui progresul cognitiv realizat de elevi prin descoperirea pedagogică a celuilalt. Adaptarea la exigențele noilor educații presupune asimilarea, de către cadrele didactice, a unor strategii de instrucție ce valorifică disponibilitățile elevilor de a conlucra într-un climat propice muncii în echipă și nevoia de a depăși individualizarea extremă, care nu este benefică atunci când intră într-un ritm liniar și monoton al învățării.
La evenimentul din 27 martie 2018 și-au anunțat participarea 71 de autori și coautori de articole științifice elaborate pe marginea problematicii propuse, reprezentând cadre didactice de la toate nivelurile de învățământ din județele Bihor și Cluj, profesori documentariști și personal didactic auxiliar. Titlurile înscrise pe agenda simpozionului au asigurat o distribuție uniformă a tuturor aspectelor vizate, precum situațiile educative de învățare prin cooperare, stadiile învățării în pedagogia grupului, metode și tehnici de instruire activă și interactivă în pedagogia grupului, proiectarea activităților specifice învățării prin cooperare, strategii ale învățării prin cooperare, monitorizarea și evaluarea activităților de grup, instrumente digitale în sprijinul învățării prin cooperare, exemple de bune practici etc.
|Într-o consistentă intervenție, doamna lector univ. dr. Andra Maria Perțe a sistematizat cadrul conceptual în care se înscrie învățarea prin cooperare, configurând aria semantică a noțiunii, istoricul și evoluția sa de-a lungul timpului. Definirea conceptului a explorat cele mai moderne orientări în didactica actuală, propunând o abordare comparativă a celor două forme de învățare: cea modernă, a învățării prin cooperare, și cea tradițională, a învățării prin competiție. Următoarele puncte ale prezentării s-au axat pe diferitele tipuri de învățare prin cooperare, respectiv tipul formal și tipul informal, pe structura și configurația grupurilor bazate pe cooperare, pe elementele, metodele și tehnicile acestei forme speciale de învățare. Un punct important s-a axat pe viziunea comparativă asupra avantajelor și dezavantajelor pe care le implică pedagogia grupului, precum și modul de soluționare a celor din urmă. La rândul său, doamna conf. univ. dr. Andrea Bordaș a abordat un aspect inedit al problematicii propuse, cel al cooperării profesorilor, garanție a performanței la nivelul întregului sistem educațional.
Elevii de la Liceul de Arte au demonstrat un aspect inedit, și anume că deosebit de fructuoasă se dovedește a fi cooperarea dintre un profesor dedicat și discipolii săi talentați, dornici să cucerească tainele virtuozității artistice și ale tehnicii interpretative. Buzle Cosmin, din clasa de canto a doamnei profesor Bonțu Aurica, a interpretat aria lui Masetto din opera Don Giovanni de Wolfgand Amadeus Mozart, O capito! Elevii Cozak David și Marian Ioan din clasa de vioară a doamnei profesor Lupșe Anita Laura, acompaniați la pian de doamna profesor  - corepetitor Benczedi Monika, au încântat auditoriul cu Concertul pentru două viori de Antonio Vivaldi.
A doua parte a simpozionului a fost dedicată prezentării lucrărilor metodico-științifice elaborate de către cadrele didactice.
Domnul psiholog școlar Crețu Alin, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont" din Oradea și doamna Crețu Crina, de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială Bihor, au susținut lucrarea cu titlul Adecvarea managementului de grup la activitățile de învățare prin cooperare. Într-o formă interactivă și dinamică, vorbitorii au subliniat obstacolele survenite în predarea modernă, respectiv refuzul unor elevi de a coopera ori incapacitatea lor de a comunica în grup, din cauza prezenței anumitor cerințe educative speciale. În cazul acestor elevi integrați în învățământul de masă, învățarea prin cooperare își dovedește vulnerabilitățile, dar, totodată, deschide perspectiva unor alternative. Prezentarea virtuală s-a îmbogățit cu un tur al galeriei adaptat evenimentului, etalând un portofoliu de materiale realizate de către acești elevi.
Doamna prof. Dvorzsik Mariana, de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, a demonstrat și cu acest prilej preocuparea sa constantă pentru dimensiunea inovativă în cadrul orelor de limba și literatura română la nivelul liceal, în contextul unei actualități care impune căutarea unor forme cât mai stimulative de atragere a adolescenților spre lectură, spre plăcerea textului și spre universul operei literare. În lucrarea De la expozitiv la interactiv, a inclus o suită de bune practici aplicate la clasa a X-a, la studiul nuvelei psihologice Moara cu noroc de Ioan Slavici, explicând cum se poate depăși starea inițială din timpul unei ore de curs și cum se pot propune subiecte interesante de dezbatere, mai ales în cazul unei opere din Epoca Marilor Clasici, cu un accentuat substrat moralizator.
Fiecare prezentare a reliefat câte un aspect particular al problematicii propuse, câte o temă distinctă din aria învățării prin cooperare, pentru a eclera cât mai multe unghiuri de abordare, de la dimensiunea didactico-metodologică, până la cea socială. Astfel, doamna profesor pentru învățământul primar Tănase Maria, de la Școala Gimnazială ,,Octavian Goga" din Oradea, a urmărit Dezvoltarea competențelor și abilităților sociale în grupul de elevi, aplicând studiul asupra comportamentelor specifice comunicării de grup la vârsta preșcolară. O mențiune specială trebuie să facem cu privire la rigurozitatea cercetării inițiate de doamna profesor pe baza activităților desfășurate la grupele pe care le conduce în cadrul grădiniței.
Cea de-a XII-a ediție a Simpozionului Interjudețean s-a remarcat prin înalta ținută a discursurilor și prezentărilor universitare, precum și prin intensitatea dezbaterii ce a finalizat ilustrarea bunelor practici educaționale și principalelor direcții metodologice ale învățării prin cooperare. Ne exprimăm dorința ca, în viitor, interesul cadrelor didactice pentru activitățile științifice și pentru continua lor formare să se manifeste printr-o participare mai pronunțată. Reamintim că toți cei interesați de propria dezvoltare profesională sunt invitați să participe la activitățile metodico-științifice ale Casei Corpului Didactic a Județului Bihor.
Prof. dr. metodist Maria Hulber
Casa Corpului Didactic a Județului Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spre o pedagogie a noilor educații.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 13 iunie 2021