Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

20 aprilie, o zi istorică: 99 de ani de administraţie românească în Oradea

Ieri, la Oradea

20 aprilie, o zi istorică: 99 de ani de administraţie românească în Oradea

Primăria municipiului Oradea, în colaborare cu Garnizoana Oradea, a organizat ieri, 20 aprilie 2018, o serie de manifestări dedicate aniversării a 99 de ani de la intrarea în Oradea la 20 aprilie 1919 a armatei române, conduse de generalul Traian Moşoiu.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă de comemorare a eroilor, la Biserica cu Lună, după care alaiul format din oficialități s-a îndreptat către statuia Generalului Traian Moşoiu, unde primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni. La manifestare au mai fost prezenţi viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan, precum şi prefectul Ioan Mihaiu.
Primarul Ilie Bolojan s-a adresat celor prezenți: ,,În fiecare an, la 20 aprilie, ne întâlnim la statuia lui Traian Moșoiu pentru a marca un eveniment major al istoriei noastre, eliberarea orașului Oradea de trupele armatei române conduse de generalul Traian Moșoiu. Acum 99 de ani, într-o zi de sărbătoare, armata română condusă de generalul Traian Moșoiu intra în Oradea dinspre Cluj, fiind întâmpinată încă de la intrarea în oraș de primarul Rimler Karoly și de avocatul Aurel Lazăr. Se cuvine în aceste momente să ne aducem aminte cu respect de toți cei care și-au adus contribuția la înfăptuirea Marii Uniri, dar și de cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă. Am avut conducători care au știut să ia decizii în momentele importante ale istoriei. Nu putem să nu-l amintim pe Ionel Brătianu, Regele Ferdinand și Regina Maria, să-i pomenim cu recunoștință pe conducătorii armatei române, pe mareșalul Alexandru Averescu, pe Mareșalul Constantin Prezan, pe generalul Traian Moșoiu. Armata română a fost întâmpinată la 20 aprilie 1919 în centrul orașului de cei doi ierarhi: episcopul ortodox Roman Ciorogariu și episcopul greco-catolic Radu Demetriu. Sper ca, anul viitor, să ridicăm în cinstea acestora două statui, una în fața Bisericii cu Lună și una în fața Catedralei Sf. Nicolae. De asemenea, dorim să ne aducem contribuția la reabilitarea casei marelui om politic român Iuliu Maniu. E important ca prin faptele noastre să facem ceva pentru acest pământ, să ne facem cu toții datoria acolo unde suntem!  La mulți ani, Oradea! La mulţi ani, România! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră!"
Despre semnificaţia istorică a acestei zile a vorbit şi col. (r.) Grigore Bartoş, care și-a început discursul cu un citat din Mihai Eminescu care spunea: "Iubesc poporul român necondiționat!"
"Să ne bucurăm că am ajuns să sărbătorim anul Centenarului și să ne amintim de cuvintele lui Gheorghe Pop de Băsești când a văzut înfăptuită unirea: "Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace că am văzut slobozirea neamului meu!" Rolul conducătorilor de atunci a fost unul colosal, dar și modelul de conduită a poporului a fost unul exemplar.  Familia regală a dat un exemplu de comportament, de aceea poporul român a iubit-o", a spus colonel (r) Grigore Bartoș în discursul său.
Manifestările s-au încheiat cu un recital de cântece patriotice susținut de Corul Traian Moșoiu, după care a urmat depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Traian Moşoiu de către reprezentanţii instituţiilor locale și defilarea detașamentului de onoare(B.P.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 20 aprilie, o zi istorică: 99 de ani de administraţie românească în Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:10:14 Ora de vară a Europei de Est