Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Să simțim Unirea în suflete”

Proiect educativ al Școlii Gimnaziale ,,Floare de Lotus” din Sînmartin

„Să simțim Unirea în suflete”

Este vorba despre proiectul educativ al Școlii Gimnaziale ,,Floare de Lotus", Sînmartin coordonat de prof. Știubea Elena; responsabili de proiect de la școala noastră: director Potre Bucur, director adjunct Ianc Ileana, Pintea Laura.

Suntem mândri să etalăm faptic realizările din cadrul proiectului, care ne-au făcut mândri că suntem români și frați deopotrivă. Am traversat țara, o mână de profesori și doi reprezentanți din partea Primăriei Sînmartin, cu 31 de suflețele impulsionate de simțăminte sincere pentru țară și neam românesc, care au marcat drumul prin repetiții în forță, pline de elanul specific copilăriei. N-am fi putut însă să străbatem drumul de la Sînmartin (Bihor) la Miroslava (Iași) și viceversa fără a culege în buchetul amintirilor frumoase noi orizonturi, marcate de filele istoriei, ale literaturii sau ale celor două discipline deopotrivă, deoarece în multe locuri ele se completează sau se pliază, redând un tot unitar care prevalează aceeași concluzie: Suntem un neam de oameni demni de o țară frumoasă precum ROMÂNIA! Trebuie să rămânem recunoscători înaintașilor noștri și să ne păstrăm în demnitate moștenirea.
Din imagini se poate observa atât măreția locurilor pe lângă care am trecut, cât și filele de poveste în care ne-am introdus cu voia noastră, deoarece vorba dulce moldovenească a lui Creangă, ne-am însușit-o de mititei, de la Capra cu trei iezi și Pupăza din tei, până la Ivan Turbincă și Ursul păcălit de vulpe sau minunata poveste, document autentic - biografie a lumii, locurilor și sufletului de copil de răzeș - Amintiri din copilărie.
În Târgul Ieșilor
27 Martie 1918, Unirea Basarabiei cu România, era prilejul care a adunat în Târgul Ieșilor, sute de manifestări, înainte de această dată, după, dar mai ales la data cu pricina. Printre manifestanți, hop și noi: Apariție de excepție... sincer... mai ceva decât Coana Chirița! Noi ca noi, dar audiența... nu ne va uita niciodată! Spiritul istoric ce pătrundea tot programul artistic a emoționat până la lacrimi pe toți cei prezenți la Palatul Copiilor din Iași, unde am dat startul la manifestările culturale dedicate Marii Uniri.
Amintirile, păstrate în buchete, vor dăinui alături de noi. Am luat parte la un moment istoric, care se va repeta cu aceeași amploare, peste exact.... 100 de ani! Felicitări, Sînmartin! Felicitări, Floare de Lotus! Felicitări organizatorilor și îndrumătorilor acestor copii minunați care ne-au umplut de laude! Jos pălăria, dna prof. Pantea Loredana! Doamne ocrotește-i pe români!
Ei bine, drapelul, confecționat de mâini harnice și pricepute, la Sînmartin (apreciem timpul și răbdarea  profesorilor Pantea Loredana, Bot Traian, Dărăban Georgeta) care purta pecetea CENTENARULUI, a MARII UNIRI, dar și numele celor trei școli unite în parteneriat pe același tricolor, a fost  purtat de brațe tinere și entuziaste prin centrul Iașului, până în fața Palatului Culturii, și care, credeți-mă că nu a primit doar sute de like-uri, pentru că era în direct, dar a primit sute de fotografii directe, de la spectatorii stradali, frații noștri, din capitala Moldovei.
Cu mulțumiri pentru filmări și poze domnului prof. Bot Valentin, care dincolo de emoții, a țintit clar obiectivul, cu felicitări pentru tot traseul parcurs tuturor celor implicați, profesorii: Pintea Laura, Pantea Loredana, Bot Traian, Bot Valentin, Ciorba Angelica, Mladin Angela, Bocșan Ramona, Matei Crina, Petrescu Silvia, Chifor Dorin, Chifor Daniela, preot Bocșan Virgiliu, celor doi  reprezentanți din partea Primăriei Sînmartin: dl. Lazăr Doru și Lazăr Anca și alte mulțumiri conducerii Școlii ,,Floare de Lotus", care prin parteneriate la nivel local: Primăria Sînmartin, (mii de mulțumiri dlui. Laza Cristian), C.C.D. Bihor și I.S.J. Bihor, au făcut posibilă deplasarea noastră și reușitele acestui proiect care se vrea unul de durată!
Prof. Petrescu Silvia
 
Gânduri de recunoștință
În calitate de coordonator și inițiator al proiectului ,,Să simțim Unirea în suflete! găsesc răgaz să mulțumesc tuturor celor implicați în susținerea proiectului și etapelor acestuia la Iași, dar și colegilor care ne-au suplinit la Sînmartin, pe tot parcursul săptămânii ,,Școala altfel".
Îi felicit pentru activitățile pe care le-au făcut cu elevii rămași și nu în ultimul rând mulțumesc Primăriei Sînmartin, dlui. primar Cristian Laza, pentru sprijinul acordat în vederea deplasării noastre, fiind unul dintre factorii de decizie, care a înțeles importanța colaborării între instituțiile implicate și reprezentanții acestora în vederea realizării obiectivelor propuse și în vederea atingerii rezultatelor vizate, pentru ca impactul acestuia să fie unul pozitiv și să ajute la:
*Promovarea și susținerea proiectelor și colaborării între școli cu scopuri educaționale,
*Promovarea implicării elevilor și a cadrelor didactice în educarea elevilor prin activități extracurriculare, cu impact emoțional mai puternic,
*Promovarea proiectelor care au ca obiectiv identitatea națională, iar în acest an, a celor aflate sub simbolul ANULUI CENTENAR
Asemeni mesajului de la intrarea în Hanul Ancuței, un han al vremurilor de altădată, situat la o răscruce de drumuri, ce prilejuiește popasuri de neuitat și în zilele noastre, vă spun cu mândrie că povestea proiectului nostru continuă...
Copiii din școala noastră, care au fost cazați la alți copii, au în portofoliu poveștile prieteniilor lor, de trei zile, ce vor continua în următoarea etapă de proiect în Bihor, când calitatea de musafiri se va schimba în cea de gazde. Astfel, părinți, copii și profesori vor colabora spre reușită, așa cum au făcut-o deja, motiv pentru care le mulțumesc din tot sufletul și acestor părinți minunați.
Roadele acestui proiect se vor vedea peste ani și ani, deoarece la Miroslava și Uricani s-a plantat câte un copac pentru eternitate, după cum se vede în fotografie.
Veșnic recunoscătoare pentru toate rezultatele obținute,
Prof. Știubea Elena
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să simțim Unirea în suflete”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019