Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O săptămână de neuitat... cu zile altfel!

Pentru albinuţele clasei a II-a A a fost

O săptămână de neuitat... cu zile altfel!

Fiind în al treilea an şcolar şi având „experienţă în domeniu", albinuţele clasei a II-a A, de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, au aşteptat săptămâna binecuvântată aşa cum aşteaptă păsările călătoare sosirea primăverii.

Ineditul ei, surpriză mai mult sau mai puţin plăcută, atât pentru dascăli cât şi pentru elevi, a fost participarea la câte un concurs în fiecare zi. Ţinând cont de unele teme de succes din anii precedenţi, dar şi de propunerile făcute de părinţi, s-au conturat pentru ultima săptămână din martie o serie de activităţi, în care elevii mei s-au implicat total.  
O călătorie cu trenul
Luni, călătoria cu trenul a însemnat, pentru multe albinuțe, o premieră. Faptul că mulţi dintre elevi nu mai fuseseră niciodată cu acest mijloc de transport, lucru aflat întâmplător la o şedinţă cu părinţii, m-a făcut să mă interesez cum am putea să bifăm o asemenea premieră. Aşa am auzit de trenul tematic, iar prin amabilitatea domnului Cristian Puşcău, am avut parte de o excursie la Cluj-Napoca. Răspândind vestea plecării cu trenul, ni s-au alăturat alte trei clase: clasa I E (prof. Daniela Oros), a II-a B (prof. Doina Sabău) şi a II-a D (prof. Luciana Morlocan). Mai mult, dl Puşcău ne-a adus și animatori, care au venit pregătiţi cu jocuri şi glume care ne-au ţinut în priză pe toată durata drumului şi care au împărţit elevilor cuminţi iepuraşi de ciocolată. Din tren am putut admira frumuseţile naturii.
La concursul „Încondeiaşul" și la Roses
Miercuri, am participat la concursul „Încondeiaşul". Fiecare concurent a avut de ornat un ou de lemn, folosind orice tehnică. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut ouă colorate, pictate, vopsite cu lac, cu tot felul de aplicaţii, „îmbrăcate" în quilling etc., unul mai frumos ca altul. Revenind la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" pentru a vedea întreaga expoziţie, am avut parte de o altă surpriză: am fost primiţi şi trataţi regeşte de dna Mariana Barna şi dl Alin Maghiar cu prăjituri, cozonac, suc şi dulciuri, pe lângă revista şi diplomele primite. Ziua s-a încheiat cu servirea mesei de prânz la localul Roses, pentru care îi mulţumim dnei Delia Bălan.
„De la alimente la alimentaţia sănătoasă"
Joi, am pornit spre Facultatea de Protecţia Mediului din Oradea, pentru al treilea an consecutiv, fiind primiţi cu multă căldură de către decanul facultăţii, domnul prof. univ. dr. ing. Ioan Cheregi şi echipa formată din: şef lucrări dr. ing. Mariana Bei, şef lucrări dr. Raluca Popovici şi şef lucrări dr. ing. Cristina Roşan. Tema discutată în acest an a fost cum putem ajunge „De la alimente la alimentaţia sănătoasă".
Elevii mei şi prietenii lor din clasa I E (prof. Daniela Oros) au observat în cadrul unei prezentări PPT cum pot ajunge la alimentaţia sănătoasă, cum este să descoperi un aliment nou şi gusturi noi. Doamna Mariana Bei, coordonatoarea acestei vizite, titulara disciplinei Principiile nutriţiei umane, ne-a spus că este bine să combinăm alimentele între ele. ,,Alimentele fac echipă pentru ca noi să avem o alimentaţie sănătoasă, iar succesul acestei echipe constă în modul în care ne alegem jucătorii". Dna şef lucrări dr. ing. Cristina Roşan, titulara disciplinei Biotehnologii alimentare, ne-a explicat ce înseamnă un aliment funcţional, obţinut pe cale biotehnologică, ce avantaje şi beneficii asupra sănătăţii are  iaurtul obţinut în sistem „homemade" şi dezavantajele celui obţinut în sistem industrial. Elevii au avut și o probă de degustare a unui iaurt cu vişine de casă și a unui iaurt cu vişine din comerţ. Elevii s-au bucurat apoi de o prăjitură obţinută din ingrediente integrale nerafinate şi de o limonadă de mentă cu lămâie. Dna dr. Raluca Popovici, titulara disciplinelor Biologie celulară şi Microbiologie alimentară, ne-a explicat ce efect au asupra sănătății alimentele sănătoase şi cele mai puţin sănătoase, cum influenţează și unele și altele creşterea şi dezvoltarea. Cum își pierd produsele valoarea nutrițională atunci când sunt supuse unor procese tehnologice, ajungându-se astfel la un deficit de vitamine şi minerale, ceea ce determină dereglări la nivelul ficatului, ducând la apariţia obezităţii și a cariilor dentare. Pentru participarea lor activă la dezbateri, elevii au fost premiați cu diplome.
Coșuleț pentru ouăle de Paște
Vineri, sala de clasă s-a transformat într-un atelier de creaţie, unde am realizat coşuleţe pentru ouăle de Paşte, dar şi un cozonac uriaş, din 15 foi, la care am pus umărul cu toții, conştientizând că o echipă înseamnă mai mult decât toți la un loc, dar dezbinați!
La sfârșit de săptămână, constatăm că ştim mai multe și suntem mai buni, dar şi mai câştigaţi!
Prof. Cristiana Vidican
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O săptămână de neuitat... cu zile altfel!

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:39 Ora de vară a Europei de Est