Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Proiectul antidrog

Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea va participa şi în acest an şcolar 2017-2018 la Concursul Național de Proiecte Antidrog „Împreună", iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale cu proiectul antidrog ,,Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!", echipa fiind formată din patru elevi și un profesor coordonator - în persoana doamnei prof. Jăhăleanu Violeta la etapa județeană și ulterior la etapa națională, dacă vom reuşi să impresionăm juriul cu proiectul nostru.

Activităţile derulate în proiect au ca scop informarea şi conştientizarea liceenilor cu privire la consumul de cannabis, se vor derula în perioada martie - mai 2018, luna iunie fiind alocată jurizării portofoliilor realizate.
Echipa va aborda tematica concursului din punctul de vedere al artistului prin realizarea compoziţiilor plastice tematice, a afişului, fluraşilor, al omului de știință prin informaţiile pe care le vom primi de la specialiştii în domeniu și al omului de rând, prin implicarea lor în tot felul de activităţi tematice.
Atingerea obiectivului echipei, educarea adolescenţilor cu privire la consecinţele nocive ale consumului de cannabis în vederea promovării unui comportament de viaţă sănătos şi evitarea sau întârzierea consumului, este plănuită ca fiind o operațiune complexă ce se va întinde pe o perioadă de câteva luni de zile. Va mobiliza și se va folosi de ajutorul multor instituții și parteneri oficiali. Campania subiectivă va fi propagată puternic în Oradea prin intermediul diverselor mijloace publicitare. Se vor organiza numeroase colaborări practice, direct utile campaniei, echipei și a publicului implicat.
Parcursul este unul foarte îndrăzneț. Necesită dedicație trup și suflet din partea echipei, cunoștințe în multe domenii, utilizarea tuturor resurselor disponibile, management eficace și va accesa toate valențele personalului de proiect, fiecare membru având sarcini specializate pe un anumit domeniu. Prin existența versiunii finale a acestui proiect ce va servi direct comunitatea românească în conștientizarea acestei probleme teribile a uzului de droguri, nu doar că va exista un material cu baze științifice solide, un proiect de top în cadrul acestui concurs național, ci această echipă all-star își va demonstra capacitățile uimitoare, argumentând fiecare acțiune executată, fiecare frază sintetizată, analizată; echipa își va argumenta meritul de a fi  onorată cu premiul întâi.
Prima activitate propusă ,,Împreună suntem mai puternici" are în vedere încropirea echipei realizate din patru elevi și un profesor coordonator, sesiuni de lucru în cadrul echipei proiectului pentru stabilirea programului activităţilor, selectarea materialelor informative şi a conţinuturilor, locul de desfăşurare și perioada de implementare, aplicarea chestionarelor pre-curs, şi promovarea şi semnarea proiectului de către parteneri.
A doua activitate  ,,Ridică-te şi luptă, cinci te ajută!" are în vedere prezentarea proiectului - teme, obiective, desfăşurare, perioada de implementare, diseminarea activităților propuse de echipa de proiect, promovarea proiectului în mediul virtual pe pagina de Facebook - Logo Împreună, articole publicate în diverse reviste, bloguri, paginile personale de Facebook, participări la diferite concursuri antidrog  şi nu numai.
Activitatea ,,Mai informat - mai greu de manipulat!" se doreşte a fi un seminar realizat de invitaţi reprezentanţi ai Fundației ,,Încrederea" şi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bihor şi elevi al claselor a IX-a.
„Picături de curcubeu" este titlul sugestiv al expoziţiei ce va fi realizată cu lucrările plastice tematice ale elevilor din şcolile partenere.
,,Hai hui, prin oraş! Oradea prin obiectiv" - activitatea doreşte să prezinte şi să promoveze frumuseţea arhitecturii orădene, elevilor, prin cunoaşterea de către aceştia a principalelor stiluri arhitecturale.
,,Drogurile -  închisori ale sufletului" activitatea are în vedere deplasarea la Biserica de lemn din Felix - Oradea, pentru a cunoaşte specificul bisericilor de lemn din zona Bihorului, precum şi poziţia bisericii în ce priveşte consumul de droguri.
,,Adolescent, într-o lume plină de provocări!" activitatea se va desfăşura în parcul Salca, şi va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia Părinţilor Adoptivi Oradea şi se bazează pe discuții dirijate cu copiii și coordonatorii lor, precum şi angrenarea elevilor şi copiilor prezenţi în parc în diferite jocuri.
,,Stă în puterea noastră!" - flashmob antidrog realizat în curtea Liceului Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea ce va cuprinde o tombolă cu premii, precum şi o competiție sportivă în parteneriat cu Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", Oradea
 ,,Voluntariada cadourilor" este  o activitate de voluntariat în cadrul SNAC şi vizează strângerea de haine şi încălţăminte pentru un orfelinat.
,,După faptă, şi răsplată!" se va  aplica un chestionar post-curs şi se va întocmi raportul de evaluare finală  a proiectului şi realizarea portofoliului proiectului.
Membrii echipei sunt patru elevi, coordonaţi de prof. Violeta Jăhăleanu. La realizarea acestui proiect şi-au adus contribuţia: inspector școlar Florin Negruțiu - Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Bogdan Axinte - Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bihor, Ioan Radu - Fundația  ,,Încrederea" Oradea, Marcela Sana - Asociația Părinților Adoptivi, Oradea, Violeta Fetea - Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" Oradea, Pop Dorina - Școala Gimnazială ,,Octavian Goga", Oradea, prof. Felicia Goina - Școala Gimnazială ,,Avram Iancu", Oradea; Cinema Palace Oradea, Carrefour Lotus Oradea.
Dr. Nemțeanu Sefora Marcela,
specialist Marketing, Active Monitor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dă-i viaţă sufletului tău, nu droguri!

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 20:35:36 Ora de vară a Europei de Est