Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

Bilanț la finele Lunii plantării arborilor

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

În perioada „Lunii plantării arborilor" Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă numeroase acţiuni de propagandă silvică şi/sau ecologică.

Între aceste acţiuni se numără și plantarea de puieţi forestieri în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Oradea, Sudrigiu şi Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare.
Pe lângă acțiunile prezentate anterior în comunicatele transmise către media locală, D.S. Bihor a coordonat și desfăşurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 27.03.-15.04.2017.
Elevii clasei a II-a B - Step by Step, însoţiţi de doamnele învăţătoare Monea Manuela şi Drinc Raluca, reprezentând Şcoala Gimnazială „N. Popoviciu" Beiuş, cu susţinerea conducerii reprezentată prin d-na director Nemeş Mihaela, au participat în cursul zilei de vineri, 13 martie 2018, la o acţiune de curăţare, terasare şi plantare de arbori care a avut loc la Cantonul Silvic Săldăbagiu din zona pădurii comunale Căpâlna. Pe o suprafaţă care se întinde pe 3 hectare, s-au plantat puieţi de stejar roşu, castan, ulm, carpen şi frasin puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Bihor. Lor li s-au alăturat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Nr.2 de la Poliţia Rurală Beiuş din cadrul I.P.J Bihor, jandarmii din cadrul I.J.J. Bihor şi reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor - ing. silvic Tomuțiu Adrian.
Cea mai amplă acțiune de plantare din acest an s-a desfășurat în data de 11.04.2018 cu participarea angajaților SC Celestica SRL Oradea. Cei 75 de angajați ai societății amintite au plantat în cele patru ore, cât a durat acțiunea peste 2.000 de puieți forestieri din specia gorun și stejar pedunculat. Acțiunea a fost supravegheată și coordonată în teren de personalul O.S. Oradea și s-a desfășurat în pădurea Betfia, proprietatea Primăriei Sânmartin.
În 13.04.2018, am primit vizita a 25 de elevi din clasa a IV-a de la Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, însoțiți de dna. profesoară Iuliana Kocsis. Cu această ocazie colegii de la O.S. Oradea au susținut o lecție deschisă de educație ecologică, care a fost încununată cu plantarea câtorva zeci de puieți de gorun în aceeași pădure de la Hidișelu de Jos.
În data de 14 aprilie a.c. 70 de membri ai organizației Tineretul Social Democrat din Bihor au participat tot în raza O.S. Oradea, pădurea de la Hidișelu de Jos, la o acțiune de plantare de puieți forestieri. Rezultatul a fost plantarea a peste 500 de puieți de gorun.
În data de 14.04.2018 a avut loc o amplă acțiune de igienizare a drumului Aleșd - Peștiș - km 11 - Șinteu, acțiune desfășurată în baza unui parteneriat între Primăria Aleșd, cele două licee din orașul Aleșd, Salubri, Ocolul Silvic Aleșd, Poliția Orașului Aleșd și Asociația Sportivă. S-au colectat astfel aproximativ 1.000 saci cu resturi menajere și pet-uri, cantitate impresionantă de deșeuri care denotă indiferența cetățenilor față de legile/regulile elementare de ecologie și menținere a calității vieții.
În paralel cu acțiunea prezentată mai sus s-a desfășurat o adevărată lecție teoretică și practică privind reîmpădurirea suprafețelor, susținută de reprezentanții Ocolului Silvic Aleșd. Acțiunea a fost inițiată de către consulul onorific al Republicii Slovace în jud. Bihor, Iabloncik Miroslav, în parteneriat cu primăriile din zonă. Acțiunea s-a desfășurat într-un șantier de împădurire aparținând Primăriei Aleșd și au participat 60 de elevi și cadre didactice de la liceele din localitate. Astfel timp de patru ore s-au plantat cca. 2.500 de puieți din specia duglas. Acțiunea s-a încheiat la un gulaș oferit de către Ocolul Silvic Aleșd.
În data de 20.04.2018 în raza O.S. Sudrigiu, UP I Băița a avut loc o acțiune de plantare cu participarea a 50 de elevi ai Colegiului Național ,,Avram Iancu" din Ștei, însoțiți de conducerea liceului, director prof. Andru Cristian și director adjunct prof. Coroiu Manuel și prof. Man Anamaria, Popa Daniela și Laza-Matiuța Lenuța. De partea tehnică a acțiunii s-a ocupat personalul Ocolului Silvic Sudrigiu. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a participanților, fiind plantați peste 200 de puieți de molid.
Pe această cale, dorim să anunțăm încheierea ,,Lunii plantării arborilor" având convingerea că, deși vremea nu a fost cea mai favorabilă pentru acest gen de acțiuni, a fost un an prolific din punct de vedere al activităților ce au ca scop formarea unei educații ecologice corespunzătoare în rândul cetățenilor, a copiilor în special.
De asemenea, dorim să mulțumim tuturor partenerilor, cadrelor didactice dar în mod deosebit copiilor pentru participare și pentru implicarea lor în acțiunile de plantare întreprinse de Direcția Silvică Bihor și ocoalele silvice din structura sa în această perioadă.
În plan tehnic, în această perioadă Direcția Silvică Bihor a realizat programul anual de regenerare a pădurilor în proporție de 98%, însemnând 390 de hectare de regenerări dintr-un program pentru anul 2018 de 397 de hectare. Din regenerările menționate 275 de hectare reprezintă regenerările naturale, iar 115 hectare împăduriri. Au mai rămas de realizat câteva hectare de împăduriri în zona de munte unde nu s-a putut interveni până la această dată datorită condițiilor meteo improprii (stratul de zăpadă persistă). Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2018, o depășire a programului de regenerare.
Director, dr. ing. Jurcău Adrian
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 24 iunie 2021