Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

Bilanț la finele Lunii plantării arborilor

Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate

În perioada „Lunii plantării arborilor" Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă numeroase acţiuni de propagandă silvică şi/sau ecologică.

Între aceste acţiuni se numără și plantarea de puieţi forestieri în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Oradea, Sudrigiu şi Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare.
Pe lângă acțiunile prezentate anterior în comunicatele transmise către media locală, D.S. Bihor a coordonat și desfăşurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 27.03.-15.04.2017.
Elevii clasei a II-a B - Step by Step, însoţiţi de doamnele învăţătoare Monea Manuela şi Drinc Raluca, reprezentând Şcoala Gimnazială „N. Popoviciu" Beiuş, cu susţinerea conducerii reprezentată prin d-na director Nemeş Mihaela, au participat în cursul zilei de vineri, 13 martie 2018, la o acţiune de curăţare, terasare şi plantare de arbori care a avut loc la Cantonul Silvic Săldăbagiu din zona pădurii comunale Căpâlna. Pe o suprafaţă care se întinde pe 3 hectare, s-au plantat puieţi de stejar roşu, castan, ulm, carpen şi frasin puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Bihor. Lor li s-au alăturat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Nr.2 de la Poliţia Rurală Beiuş din cadrul I.P.J Bihor, jandarmii din cadrul I.J.J. Bihor şi reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor - ing. silvic Tomuțiu Adrian.
Cea mai amplă acțiune de plantare din acest an s-a desfășurat în data de 11.04.2018 cu participarea angajaților SC Celestica SRL Oradea. Cei 75 de angajați ai societății amintite au plantat în cele patru ore, cât a durat acțiunea peste 2.000 de puieți forestieri din specia gorun și stejar pedunculat. Acțiunea a fost supravegheată și coordonată în teren de personalul O.S. Oradea și s-a desfășurat în pădurea Betfia, proprietatea Primăriei Sânmartin.
În 13.04.2018, am primit vizita a 25 de elevi din clasa a IV-a de la Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu" Oradea, însoțiți de dna. profesoară Iuliana Kocsis. Cu această ocazie colegii de la O.S. Oradea au susținut o lecție deschisă de educație ecologică, care a fost încununată cu plantarea câtorva zeci de puieți de gorun în aceeași pădure de la Hidișelu de Jos.
În data de 14 aprilie a.c. 70 de membri ai organizației Tineretul Social Democrat din Bihor au participat tot în raza O.S. Oradea, pădurea de la Hidișelu de Jos, la o acțiune de plantare de puieți forestieri. Rezultatul a fost plantarea a peste 500 de puieți de gorun.
În data de 14.04.2018 a avut loc o amplă acțiune de igienizare a drumului Aleșd - Peștiș - km 11 - Șinteu, acțiune desfășurată în baza unui parteneriat între Primăria Aleșd, cele două licee din orașul Aleșd, Salubri, Ocolul Silvic Aleșd, Poliția Orașului Aleșd și Asociația Sportivă. S-au colectat astfel aproximativ 1.000 saci cu resturi menajere și pet-uri, cantitate impresionantă de deșeuri care denotă indiferența cetățenilor față de legile/regulile elementare de ecologie și menținere a calității vieții.
În paralel cu acțiunea prezentată mai sus s-a desfășurat o adevărată lecție teoretică și practică privind reîmpădurirea suprafețelor, susținută de reprezentanții Ocolului Silvic Aleșd. Acțiunea a fost inițiată de către consulul onorific al Republicii Slovace în jud. Bihor, Iabloncik Miroslav, în parteneriat cu primăriile din zonă. Acțiunea s-a desfășurat într-un șantier de împădurire aparținând Primăriei Aleșd și au participat 60 de elevi și cadre didactice de la liceele din localitate. Astfel timp de patru ore s-au plantat cca. 2.500 de puieți din specia duglas. Acțiunea s-a încheiat la un gulaș oferit de către Ocolul Silvic Aleșd.
În data de 20.04.2018 în raza O.S. Sudrigiu, UP I Băița a avut loc o acțiune de plantare cu participarea a 50 de elevi ai Colegiului Național ,,Avram Iancu" din Ștei, însoțiți de conducerea liceului, director prof. Andru Cristian și director adjunct prof. Coroiu Manuel și prof. Man Anamaria, Popa Daniela și Laza-Matiuța Lenuța. De partea tehnică a acțiunii s-a ocupat personalul Ocolului Silvic Sudrigiu. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a participanților, fiind plantați peste 200 de puieți de molid.
Pe această cale, dorim să anunțăm încheierea ,,Lunii plantării arborilor" având convingerea că, deși vremea nu a fost cea mai favorabilă pentru acest gen de acțiuni, a fost un an prolific din punct de vedere al activităților ce au ca scop formarea unei educații ecologice corespunzătoare în rândul cetățenilor, a copiilor în special.
De asemenea, dorim să mulțumim tuturor partenerilor, cadrelor didactice dar în mod deosebit copiilor pentru participare și pentru implicarea lor în acțiunile de plantare întreprinse de Direcția Silvică Bihor și ocoalele silvice din structura sa în această perioadă.
În plan tehnic, în această perioadă Direcția Silvică Bihor a realizat programul anual de regenerare a pădurilor în proporție de 98%, însemnând 390 de hectare de regenerări dintr-un program pentru anul 2018 de 397 de hectare. Din regenerările menționate 275 de hectare reprezintă regenerările naturale, iar 115 hectare împăduriri. Au mai rămas de realizat câteva hectare de împăduriri în zona de munte unde nu s-a putut interveni până la această dată datorită condițiilor meteo improprii (stratul de zăpadă persistă). Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2018, o depășire a programului de regenerare.
Director, dr. ing. Jurcău Adrian
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost regenerate 390 de hectare din cele 397 planificate.

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 10:23:07 Ora de vară a Europei de Est