Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006

Miercuri, la C.T. „Traian Vuia” din Oradea

Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006

Cele două premii II obținute de firma de exercițiu F.E „Paradis Vuia” la cel de-al IX-lea Târg internațional al firmelor de exercițiu din Croația, desfășurat la Zagreb, între 13 și 15 martie 2008, i-a ambiționat pe elevii claselor a XI-a liceu și a XII-a SAM (rută progresivă) care s-au decis să relanseze șase firme de exercițiu, înființate în 2006, după cum aveam să aflăm de la prof. coordonator Anamaria Giurău.

 Evenimentul a polarizat atenția managerilor de firme și profesorilor, care s-au prezentat miercuri (17 decembrie 2008), într-un număr impresionant în sala de sport a Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, printre care am remarcat și manageri și profesori de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (prof. Alice Scarlat). Economiștii orădeni au ținut astfel să-i onoreze pe vuiști, așa cum a făcut și prof. Florin Lazăr la târgul firmelor de exercițiu ale economiștilor.
În 2007 (în cel de-al doilea an de bune practici ale firmelor de exercițiu de la „Traian Vuia”), consemnam existența a 17 asemenea firme la C.T. „Traian Vuia”, din care nouă noi, înființate în toamnă. Ioana Criste, Valentina Bochiș, Denisa Cotuna, Incze Ioana și Mădălina Oros  (coordonate de prof. Adriana Petrica, Marieta Pop și Gabriela Goina) aveau să facă senzație la Zagreb, fetele din XI C obținând două locuri II la „Cea mai bună firmă” și tot locul II și la „Cea mai bună prezentare a firmei”.
De la „World Travel la „Bon-Apetitte”
Cu F.E. Vuia World Travel puteți avea parte de multe călătorii de vis, după cum a ținut să ne asigure Erdodi Krisztina, managerul general. O echipă întreagă de sufletiști (Mihaela Crișan, Adrian Șuteu, Andrei Ardelean, Crina Oșvat, Amalia Buzle și Lavinia Oros) a încercat să ne convingă că mergând pe mâna lor, vom petrece zile nemaipomenite, vâslind în Delta Dunării ori cu rucsacul în spate prin Munții Apuseni. De Crăciun și de Revelion, Crina, Moșul (Dănuț Moisi) și crăciunițele (Cristina-Maria Lupo și Anca Dărăban) ne-au făcut o ofertă tentantă.
„Când la „Bubbes” ai intrat, pata s-a evaporat!” Așa sună sloganul firmei care se ocupă cu spălarea, curățarea și vopsirea  textilelor și blănurilor. Iar managerii (Andrei Popa, Ciprian Gabor, Cosmin Popa, Cristian Culiciu...) au ținut să asistăm la o demonstrație.
La „Think Pink” (firmă de agrement și organizări de evenimente), am fost „curtați” de vedete-vedete (Anamaria Burcă –Miss boboc, Oswald Mendeg – dansatoare, Ionela Cuc – ospătar, Andrea Meleg - voleibalistă, Andreea Antonics – cowboy, Alexandra Trifan – informatician și stilist, Alexandru Pătcaș – Mister boboc...), iar Alina Macra (managerul) ne-a făcut câteva oferte: cursuri de dans, călărie și înot. Elevii profesorului Florin Lazăr s-au dovedit buni profesioniști, întreprinzători și energici.
În contrast cu agitația de la firma vedetelor, la „Wonder World”, am găsit multă liniște și diplomație, angajații managerului Sapi Bea erau mult mai rezervați. Vorbind mai puțin, ei ne-au pus la dispoziție ghiduri turistice și hărți pentru principalele destinații din Asia, Africa și Australia, atlasuri, dicționare și albume.
La „Nemesis”, Paul Popa, managerul general, ne-a întâmpinat cu sloganul „Servicii perfecte pentru oameni de succes!” Firma oferă variante de petrecere a weekend-ului, a zilelor de naștere și onomastice, încercând să promoveze sporturile extreme.
Ultimul popas în raidul nostru reportericesc l-am făcut la cei mai tari cofetari și patiseri (precum firma-mamă, cofetăria „Scala”). Elevii profesoarei Anita Liber (coordonatorul firmei F.E. „Bon-Apetitte”) ne-au testat „gusturile” cu o ofertă bogată și variată de produse de cofetărie – patiserie (prăjituri și torturi, cornuri, cozonaci, saleuri, minipateuri, strudel, linzer...); la standul firmei, Bianca Sfârlea – managerul general ne-a făcut cunoștință cu reprezentantul firmei-mamă și cu dirigintele clasei (XI C), prof. Eugenia Mieluț .
Concluzionând, vom spune că vuiștii știu să-și prezinte firmele (atât în direct, la stand, prin pliante, calendare, albume și cataloage, cât și prin intermediul filmărilor, prezentate în power point). Juriul, prezidat de dl director Dorel Șaitoș, avea să constate o realitate îmbucurătoare, că tot mai multe firme de exercițiu din colegiu doresc să reediteze succesul colegilor de la „Paradis Vuia”.
Dacă manifestarea de miercuri a fost un succes (de piață), „vina” o poartă în egală măsură elevii și profesorii coordonatori, conducerea colegiului și echipa organizatoare (prof. Adriana Petrică, Marieta Pop, Silvia Mateaș, Gabriela Goina și ing. Adrian Căpitanu). (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Relansarea a șase firme de exercițiu, înființate în 2006.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:42:51 Ora de vară a Europei de Est