Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un „regal culinar european” în Șanțul Cetății din Oradea

Doamna profesor Stela Tăut a organizat în 7 mai

Un „regal culinar european” în Șanțul Cetății din Oradea

Urmându-mi hotărârea de a nu lăsa întâmplările frumoase din viața mea să treacă neconsemnate, am decis să vă împărtășesc impresiile mele despre „Regalul culinar european" organizat în data de 7 mai 2018, sub coordonarea doamnei profesor Stela Tăut, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea.

Luni, 7 mai 2018, după-amiază, în Șanțul Cetății din Oradea, câteva zeci de părinți, bunici și copii au aranjat cu măiestrie mese improvizate, scaune de camping, pături, panouri, tablouri, flori, baloane, steaguri și alte obiecte care ne duc cu gândul la țările Uniunii Europene. În scurt timp, fiecare și-a creat decorul perfect pentru prezentarea delicioaselor preparate culinare, specifice țărilor respective. Culorile și aromele care se prefigurau mă invită să vizitez fiecare familie. Creativitatea e la ea acasă. La fel și veselia; toată lumea zâmbește și răspunde altor zâmbete. Fiecare stand dovedește că am reușit să rupem timp din rutina zilnică și să pictăm, să desenăm, să decupăm și să gătim împreună cu copiii noștri.
Parcul începe să răsune de glasul copiilor, care, împreună cu doamna învățătoare, cântă despre toate motivele noastre de a sărbători - ziua mamei, a tatălui și a familiei și a Europei. Urmează un dans vesel, relaxant, condimentat cu remarcile drăguțe ale copiilor. Totul pare un joc pe care grupul de colegi îl savurează din plin. În câteva minute se încinge o horă zdravănă cu toată lumea, de la mic la mare, sub îndrumarea antrenorului de dans. Prindem din zbor coregrafia ad-hoc și ne simțim grozav. Rămânem în mișcare și după dans, de data asta conduși de propriile pofte culinare. Fiecare, cu farfuria în mână, adună bunătăți: sarmale, salate, plăcinte, pizza, lasagna, cârnați bavarezi, covrigi, cozonac, bogracsos și multe alte preparate delicioase, pentru toate gusturile. Savurăm și ne bucurăm de compania celor din jurul nostru; povestim, schimbăm rețete și facem planuri pentru alte întâlniri. Copiii se joacă cu mingile, paletele; unii aleargă, alții joacă fotbal sau baschet; două fetițe dau culoare vântului, cu baloane de săpun. Iar timpul zboară ... zboară fără să ne dăm seama.
La plecare, parcul rămâne în liniștea lui, cu iarba curată. Înainte de a păși pe asfalt, arunc o privire înapoi și-mi dau seama că Șanțul Cetății tocmai a devenit depozitarul amintirilor noastre frumoase despre un festival care sper că va fi urmat de multe ediții, chiar și ale altor învățători, elevi și părinți.
Seara, ajunsă acasă, pregătesc hainele copiilor pentru ziua următoare de școală, amuzându-mă în sinea mea de saluturile voioase de „Week-end plăcut!", pe care le-am schimbat la plecare cu unii participanți. Da, e clar, micul nostru festival culinar a reușit să dea savoare de week-end, chiar de vacanță, unei zile obișnuite de luni.
A fost într-adevăr bucurie pentru simțuri și timp de calitate petrecut în familie, alături de oameni frumoși. Însă, eu cred că a fost chiar mai mult decât atât. A fost și rămâne dovadă a faptului că SE POATE. Se poate să ne molipsim de entuziasmul unui dascăl minunat, care a reușit, cu pricepere, să facă echipă din copiii unei clase și din familiile lor. Se poate să îmbinăm într-un mod plăcut cunoașterea (în domenii diferite - geografie, gastronomie) și distracția. Se poate face școală în așa fel încât să dezvoltăm frumos și relațiile interumane dintre cei care au în comun o sală de clasă.
Felicitări, dragă doamnă învățătoare, dragi părinți, bunici și copii!
Alina Nemeș
 
Felicitări, doamna Alina!
Felicitări, doamna Alina, reporterul nostru special la acest eveniment!
Sunteți grozavă! Nota 10... cu felicitări!
Ovi Dan 

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:58 Ora de vară a Europei de Est