Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Acasă, printre dușmani”

Poeta Mihaela Dindelegan se destăinuie în sonete

„Acasă, printre dușmani”

Sinceritatea debordantă din versurile poetei Mihaela Dindelegan ne lasă fără cuvinte. Ajunsă la maturitatea creației artistice, autoarea transformă în poeme stări și simțăminte dintre cele mai variate, aducând cu fiecare nou volum un plus de revelație care ne ajută să pătrundem în universul ei sufletesc.

Cele mai noi apariții editoriale din anul 2018: „Acasă, printre dușmani", „Muguri de lumină" și „Incandescență" vin să confirme încă o dată dimensiunea impresionantă a sincerității cu care Mihaela taie fâșii din sufletul ei, le scufundă în balsamul liniștitor al lirismului și apoi le îmbracă în forma perfectă a sonetului pentru a ni le oferi ca subiecte de meditație și de reflexie asupra vieții. Parte a unei fascinante povești de iubire din care a fost smulsă în mod brutal prin furtul a peste 8.000 de poezii de dragoste și falsificarea unei părți din acestea în scopul denigrării autoarei, Mihaela s-a trezit lovită atât de persoanele care le-au furat cât și de cel căruia îi erau adresate. Avid mai mult de o relație trupească decât de una sentimentală, acesta a întors totul împotriva ei și a ajuns să o acuze în mod public de hărțuire, profitând tocmai de refuzul ei de a răspunde unor astfel de atacuri denigratoare. „Pentru că nu am vrut să-i fac rău și nici să arunc cu noroi asupra trecutului împărtășit în doi, singurul mod în care mi-am exteriorizat durerea provocată de nedreptate a fost în textul unor poeme", declară poeta Mihaela Dindelegan, care a publicat din anul 2013 până în prezent un număr de 50 de volume, multe dintre ele născute tocmai din amalgamul de simțăminte înălțătoare și deruta provocată de trădare.
În volumul "Acasă, printre dușmani", autoarea a inclus sonete cu titluri răvășitoare, precum „Moartea unei nunți", „Din purpura rănitelor cuvinte", „Reversul minciunii", „În hexagonul vrajbei", „Noaptea minții tale", „Balada amintirilor uitate", „Corul trădării", „Obsesii paranoice", „Invidia", „Judecarea Iubirii", „Înșelătorul de pe urmă", „În cuiele indiferenței", „Bastarde gânduri", „Înșelăciunea și Adevărul". Cartea a apărut la Editura Primus la mijlocul lunii aprilie 2018, alături de celelalte două volume al căror conținut surprinde, de data aceasta, prin tonul optimist, vitalitatea copleșitoare și abordarea dintr-o perspectivă luminoasă a vieții. Așa cum ne-a obișnuit deja, Mihaela Dindelegan dovedește că are puterea de a vedea lumina chiar și în cel mai mare întuneric, astfel încât și în prezent a reușit să dea naștere celor aproape 300 de sonete cuprinse în cărțile „Muguri de lumină" și „Incandescență", printre care și acest Vis celest
 
Cu flori de iasomie îmi ieșeai
În față, ca un june fermecat,
Și stele din priviri îmi culegeai,
Să-ți lumineze noaptea-n al tău pat.
 
Pe umerii mei goi ai desenat
Conturul unor aripi îngerești,
În ele m-ai cuprins și ai zburat
Departe, înspre slăvile cerești.
 
M-ai îmbătat din cupa-ți cu mied
Și așternut din nori mi-ai modelat,
Cu tine, prizonieră-n veci să șed,
Să uit din care lume am plecat.
 
Aici ajunsă, rima îmi destind
Și între versuri calde mă întind.
 
Caracteristicile sonetelor Mihaelei Dindelegan au fost sesizate și de prof. univ. dr. Anca Tomoioagă, care consemnează pe coperta uneia dintre cărți: ,,De-a lungul volumelor de poezii ale sale (Mihaelei - n.n.) uimește abnegația și acrivia pentru forma dificilă și restrictivă a sonetului. Dincolo de formă, în interiorul căreia autoarea pare să se simtă deja în largul său, cuvintele figurează atât stilistic, cât mai ales etic, parcurgând ideatic, aproape în toate poemele, drumul dus-întors de la virtute la degradare".
Roxana Popescu

Trimite email

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!