Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale

Miercuri, s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea

Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale

Miercuri, 16 mai 2018, sala de sport a Colegiului Tehnic „Traian Vuia" din Oradea a găzduit cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale, organizat de inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală și Asociația Parteneriat pentru Educație.

Organizatorii s-au bucurat de prezența la eveniment a domnului primar, ing. Ilie Bolojan și a domnului inspector școlar general Alin Florin Novac Iuhas.
,,Această nouă ediție a Târgului ofertelor educaționale o dedicăm liceelor tehnologice din Oradea, opt plus două din Cadea și Borș, care își prezintă oferta școlară pentru anul școlar viitor 2018-2019, ne-a spus dl inspector școlar de specialitate, prof. ing. Florian Mieluț, organizatorul principal al târgului.
Activitatea face parte din programul de promovare a învățământului profesional în special și a claselor de învățământ dual. Pentru anul care urmează, Bihorul și-a propus 16 clase de învățământ dual și 50 de clase de învățământ profesional, un procent destul de bun, ambițios. Anul trecut, nu am realizat decât nouă clase de învățământ dual. Acum avem în vedere faptul că s-a lărgit paleta, apărând clase de învățământ dual și la Cadea și la Ștei. De asemenea, s-au îmbogățit specializările; pe lângă cele pur tehnice pe care le aveam (în domeniul mecanic și electric), au apărut clase și în domeniul servicii (clase de ospătari și clase de bucătari pentru învățământul dual). Confruntându-se cu lipsa forței de muncă calificate, tot mai mulți agenți economici realizează că viitorul este învățământul profesional", a conchis interlocutorul nostru, dl inspector școlar prof. ing. Florian Mieluț.
Câteva firme cu care școlile au parteneriate (Plexus, Plastor, Eberspacher, Inteva Products, Celestica, Nidec, Hilton), precum și Agenția de Dezvoltare Locală, aveau amenajate standuri și reprezentanți la târg, oferind locuri de muncă și avantajele angajării. 10 școli și-au prezentat oferta educațională, iar elevi din circa 20 de școli din Oradea și din județ au venit să viziteze târgul: de la Nicolae Bălcescu, Iosif Vulcan, Avram Iancu, Lucreția Suciu, Ioan Slavici, Octavian Goga, Dimitrie Cantemir, elevi din Cociuba Mare, Sâmbăta, Hidișelu de Sus, Oșorhei, Husasău de Tinca, Sîntandrei, Sînmartin, Nojorid, Tileagd, Spinuș, Ineu de Criș, Botean, Husasău de Criș.... ,,Trei școli chiar au cerut ca după vizitarea târgului să poată vizita și din firmele partenere", ne-a spus doamna director Daniela Vâlceanu.
La standurile școlilor, vizitatorii primeau informații din partea elevilor și a profesorilor, se ofereau pliante și alte materiale promoționale, unii asistau cu încântare la mici demonstrații cu aparate, dispozitive tehnice și chiar roboți, la alte standuri se îndulceau, la propriu, cu fructe de sezon, căpșuni, cornulețe și alte dulciuri, iar la ,,arteziana" de ciocolată de la ,,Mihai Viteazul" chiar se făcuse coadă la un moment dat. La intrare, gazdele aveau amenajat, anume, un stand la care serveau vizitatorii cu un ceai, apă, bomboane și alte dulciuri. La standul Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul" se făceau demonstrații de machiaj și coafură, iar în fața standului celor de la ,,Don Orione" o mașinuță aștepta cu nerăbdare (tele)comanda să plece pe traseu...
La ,,Traian Vuia", am cunoscut trei elevi de top
La standul colegiului gazdă (,,Traian Vuia") i-am cunoscut pe trei dintre elevii de top ai școlii: Beke Cătălin Sorin, Mermeze George și Sidea Valentin, alături de dl prof. Popa Petre și de doamna prof. Gretta Postole. Cătălin (clasa a XII-a) și George (clasa a XI-a) sunt olimpici la mecanică, locul I la etapa județeană și mențiune la națională anul acesta (la Mioveni). Anul trecut, Cătălin a luat doar locul II la județeană, iar un alt coleg, Breje Dan, a plecat la națională, întorcându-se cu locul III pe țară. Valentin e un alt caz de excepție. Viitorul tehnician mecatronist a ținut ca din clasa a X-a, din semestrul doi, să și lucreze după orele de curs, fiind angajat cu patru ore la o firmă orădeană ,,dar cu banii frumoși", susține Vali. Așa a prins de timpuriu gustul banilor, câștigați prin muncă și știință, cu multă pasiune. În 2017, a participat cu robotul său la un concurs de robotică la Satu Mare de unde s-a întors cu locul II. Acum, la absolvire, dorește să lucreze în continuare la acea firmă, dar vrea să facă și postliceala, tot la ,,Traian Vuia" pentru că are de gând ca la pensionarea maistrului său să vină să-i ia locul...
Din toamnă, la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea, se înființează două clase de sudori
De la directorul Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cadea, domnul profesor inginer Karancsi Bela, am aflat că din toamnă, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, se va porni la drum cu două clase de sudori, câte 20 de locuri la secția română și la secția maghiară, la învățământ dual, de genul celui implementat la Brașov încă din 2012,  ține să precizeze dl director, ,,cu simulatoare de sudură, o tehnică nouă, modernă, cumpărată și dotată de firmele partenere"...
Târguri zonale la Aleșd și Marghita
Tot de la dl inspector școlar Florian Mieluț, aveam să mai aflăm că asemenea târguri de ofertă educațională vor avea loc în această săptămână și în județ, la Aleșd (la C.T. ,,Alexandru Roman") și la Marghita (la Lic. Tehnologic ,,Horea").
,,Viitorul e în mâinile tale"
Am citat sloganul cu care se deschide pliantul Asociației Parteneriat pentru Educație.
Din partea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, ca membru al Asociației Parteneriat pentru Educație, ne-a vorbit domnul Sebastian Hebriștean, prezent la târg alături de Roxana Marcu. Succint, punctele tari pe care membrii asociației le prezintă în fața școlilor, elevilor și părinților privind avantajele învățământului (profesional) dual sunt, în principal, patru: bursă lunară de 400 de lei, cazare și masă (transport, după caz) gratuit, diplomă recunoscută internațional, loc de muncă garantat.
Oferta pentru învățământul dual (clasa a IX-a) la patru colegii orădene
Cinci clase la C.T. ,,Traian Vuia"
Două clase la mecanică de câte 28 de locuri fiecare în calificarea operator la mașini cu comandă numerică, respectiv sculer-matrițer; o clasă în domeniul electric - electrician exploatare joasă tensiune; o clasă în domeniul electronică-automatizări - electronist aparate și echipamente; o clasă în domeniul turism și alimentație - calificarea bucătar (14 locuri).
Patru clase la C.T. ,,Mihai Viteazul"
Trei clase în domeniul turism și alimentație, o clasă având calificările ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație (42 de locuri); o clasă, în calificarea bucătar (28 de locuri); o clasă (28 de locuri) - lucrător hotelier; o clasă în mecanică, având calificarea mecanic auto (14 locuri).
Trei clase la C.E. ,,Partenie Cosma"
Toate trei clasele în domeniul turism și alimentație, o clasă (de 14 locuri) în calificările ospătar (chelner) și vânzător în unități de alimentație; o clasă (de 14 locuri) în calificarea bucătar; o clasă (cu 28 de locuri), specializarea lucrător hotelier.
Trei clase la C.T. ,,Constantin Brâncuși"
Două clase în domeniul construcții, instalații și lucrări publice, cu calificările: zidar-pietrar-tencuitor (14 locuri), instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (28 de locuri) și o clasă de 25 de locuri, în domeniul electromecanică, în calificarea electromecanic utilaje și instalații industriale.
Felicitări organizatorilor, gazdelor și participanților!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a VII-a ediție a Târgului ofertelor educaționale.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:56:17 Ora de vară a Europei de Est