Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare

Marții, 29 mai 2018, la deschiderea Săptămânii științifice,

Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare

,,Se consideră că o țară trebuie să aibă o bază suficient de mare de capital, oameni care gândesc și fac lucrurile diferit. Altfel spus oameni care dețin rețetele. Aceștia sunt cei care generează cunoaștere, ideile care aduc schimbări în lume. Sectorul inovării include ceva mai mult decât știință și tehnologie. Acesta acoperă părți de activitate din sectoare foarte diferite, de la designer industrial și marketing până la finanțe, industriile cunoașterii în artă, în cultură, divertisment, servicii de sănătate și chiar cel guvernamental.

Întotdeauna, la sfârșitul lunii mai, de 28 de ani încoace, Universitatea din Oradea sărbătorește ceea ce are mai de preț și anume zona științifică, partea cu care orice universitate trebuie să se mândrească, a spus domnul rector Constantin Bungău, în debutul discursului rostit la deschiderea Săptămânii științifice.
,,Această zi o dedicăm celor care au făcut excelență pe zona de cercetare științifică", a mai subliniat dl rector. Manifestările cuprinse în programul Săptămânii științifice sunt dedicate celor două evenimente majore: Centenarul Marii Uniri și aniversării a 55 de ani de învățământ superior la Universitatea din Oradea în formă modernă, după cum a evidențiat dintru început și dl prorector Eugen-Victor Macocian, moderatorul evenimentului. În calitate de prorector pentru Managementul Cercetării și Relații Internaționale, domnia sa a prezentat în PowerPoint un material despre activitatea de cercetare - dezvoltare - inovare la Universitatea din Oradea.
,,Simt nevoia să vorbesc despre recunoștință"
Referindu-se la manifestarea care a debutat ieri în Aula Magna a Universității, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a spus: ,,Săptămâna științifică este un moment de bilanț, dar și unul de deschidere către noi orizonturi. Astăzi, Universitatea din Oradea poate raporta participarea la programe europene, internaționale, dar și la un număr mare de proiecte naționale de cercetare științifică, proiecte pentru resursa umană, proiecte pentru practica studenților. Mizăm însă pe multiplicarea cont(r)actelor care trebuie să vizeze tot mai multe repere de excelență internațională. Fără parteneriate solide și de durată, fără transfer de experiență și de expertiză, obținerea performanței este anevoioasă".
Domnia sa a simțit apoi nevoia să vorbească despre recunoștință, așa cum a și afirmat.
,,Universitatea este locul libertății de exprimare, locul competenței și are datoria de a promova valorile eterne, bunătatea, omenia, iar recunoștința va veni apoi de la sine". Președintele Senatului universitar și-a exprimat deschis recunoștința față de dl profesor Teodor Jurcuț, ,,de la care am învățat respectul față de lege, înțelegerea în literă și spirit în aplicarea ei".
,,Universitatea adună lumina lumii și sarea pământului"
În intervenția sa, preasfințitul părinte episcop greco-catolic Virgil Bercea, invitat în prezidiu, a ținut să ne reamintească cuvintele Mântuitorului: ,,Voi sânteți lumina lumii; voi sânteți sarea pământului". Universitatea adună lumina lumii și sarea pământului. Eu vă apreciez și vă prețuiesc la modul desăvârșit. Bunul Dumnezeu să vă dea lumină și să rămâneți totdeauna sarea pământului".
..Facultatea noastră (de teologie ortodoxă) împlinește anul acesta 95 de ani de la înființare"
Și preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie Drincec a ajuns la manifestare. În cuvântul rostit, preasfinția sa a vorbit despre împlinirea celor 95 de ani de învățământ teologic academic la Oradea.
..Facultatea noastră împlinește anul acesta 95 de ani de la înființare sub forma academiei teologice ortodoxe, fiind practic prima instituție de învățământ superior în limba română la Oradea după Marea Unire, ea însăși rod al Marii Uniri"...
Festivitatea de conferire a titlului de profesor emerit
După cuvântările susținute de cei patru membri ai prezidiului și prezentarea materialului despre activitatea de cercetare - dezvoltare - inovare la Universitatea din Oradea, a urmat festivitatea  de conferire a titlului de profesor emerit al Universității din Oradea prin excelența didactică și de cercetare. Au primit ieri acest onorant titlu nu mai puțin de 40 de foști profesori ai instituției, care au fost propuși de conducerile celor 15 facultăți, dar nu numai.
Să-i cunoaștem: prof. univ. dr. Aurel Chiriac, Agneta Marcu, Octavian Bâc, Dinu Drăgan, Iacob Hanțiu, Vasile Marcu, Nicolae Josan și Florian Bențe; prof. univ. dr. ing. Teodor Leuca, Ioan Felea, Ioan Mihăilă, Macedon Ganea, Gavril Roșca, Ioan Eugen Radu, Dinu Fodor, Ioan Lucaciu, Ioan Bratu, Vidican Aron Tripe și Pavel Mudura; prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu, Viorel Faur, Mihai Drecin, Ion Zainea, Paul Magheru, Ioan Derșidan, Aurel Babeș, Marius Bembea, Gheorghe Bumbu, Doru Crăiuț, Ludovic Gilău, Augustin Lengel, Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea, Tiberiu Nemeth, Radu Spineanu și Emil Mărgineanu; prof. univ. dr. ing. Petru Burescu, Gheorghe Cioban, Nicolae Ioan Csep și Viorel Șcheau.
Doctor Honoris Causa
Tot astăzi (29 mai 2018), de la ora 13.00, a fost programată ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea domnului prof. univ. dr. Marius Bojiță, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Rectorul Constantin Bungău a făcut pledoarie pentru știință și inovare.       

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 19:22:38 Ora de vară a Europei de Est