Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fantezii expoziţionale la Salonta

Talente salontane la Colegiul Național „Teodor Neș”

Fantezii expoziţionale la Salonta

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta este gazda unui eveniment expoziţional inedit care reuneşte şase mini-expoziţii cu lucrări reprezentative ale elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și creații ale olimpicelor la materia „Desen" pregătiți de profesoara Oana Alexandrina Moldovan.

Expoziția „Talente salontane" marchează sfârșitul anului școlar 2017-2018 și evidențiază strădania artistică a tinerilor artiști îndrumați cu dăruire și profesionalism pedagogic spre artele frumoase. Complexul expozițional prezintă într-un spațiu generos al colegiului studii, fantezii artistice și creații ale elevelor olimpice, alături de lucrări ale colegilor din clasele V, VI, VII, VIII, IX și XI, coordonați de prof. Oana Alexandrina Moldovan. Expoziția talentelor salontane poate fi vizitată pe toată perioada vacanței mari.
Mini-expozițiile reunite în cadrul acestei fantezii expoziționale au teme inedite definite prin expresivitate și ingeniozitate artistică: „Compoziție marină în infinite nuanțe de gri" (clasa a V-a), „Pictură decorativă tradițională pe lemn" (clasa a VI-a), „Covor decorativ în alb și negru" (clasa a VII-a), „Pictură cu motive florale populare pe farfurie ceramică" (clasa a VIII-a), „Lunile anului - tehnică artistică mixtă" (clasa a IX-a), „Anotimpurile în simfonia liniilor grafice" (clasa a XI-a). Din dorința de a da frâu liber imaginației creative a elevilor, prof. Oana Alexandrina Moldovan i-a provocat pe artiști să experimenteze lucruri noi prin abordarea diversității de materiale din cotidian - hârtie, lemn, porțelan, ceramică, sticlă.
Inspirate dintr-o contemplare inocentă a universului interior, din dragostea pentru frumos și natură, din curajul de a fi altfel sau, pur și simplu, din sufletul curat al elevilor talentați, creațiile reunite în albume de artă modernă, colecții, planșe și studii demonstrative, imprimă desenelor realizate de elevii prof. Oana Alexandrina Moldovan originalitate și fir epic, emoționant. Fanteziile artistice izvorâte din imaginația tinerilor artiști reprezintă pentru patrimoniul artistic al colegiului salontan o comoară de talente țesute cu multă muncă în armonie, bucurie și frumos, un întemeiat motiv de mândrie.
La Oradea, expoziție pe șine
Expoziția „Talente salontane" expune peste 250 de creații artistice și desene, adevărate bijuterii artistice semnate de elevii colegiului românesc din Salonta. „Școala noastră a fost reprezentată cu succes și distincții la Olimpiadele școlare de desen. Elevele Alexia Jambor, Andreea Mich, Lavinia Corha, Anamaria Vulturar sunt olimpicele noastre apreciate, recunoscute și premiate la nivel județean. Una dintre lucrările elevei Andreea Mich, din clasa a VI-a B, a fost selecționată pentru realizarea unui autocolant care se va expune, alături de alte lucrări excepționale, pe tramvaiele care circulă prin Oradea. Doresc să evidențiez și talentul excepțional al elevei Alexia Jambor care este prezentă în expoziția noastră cu 15 portrete realizate cu pasiune și dăruire", ne-a declarat prof. Oana Alexandrina Moldovan.
Îndrăgostită de Salonta
Creațiile artistice ale elevilor salontani, reunite în pastelul expozițional „Talente salontane", poartă amprenta dăruirii și originalității profesoarei de desen Oana Alexandrina Moldovan, o bistrițeancă îndrăgostită de Salonta, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și a unui master în management educațional. Mamă a doi copii deosebiți, Oana Alexandrina Moldovan ne-a mărturisit că își dorește să aducă fiecare elev talentat la un nivel artistic superior, la acea vibrație creativă care să-l determine să simtă, prin emoții creative originale, frumusețea universului văzut și nevăzut.
Curcubeul Centenarului
Recent, talentații elevi ai prof. Oana Alexandrina Moldovan au expus la Primăria Salonta o pleiadă de desene dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Lucrările talentaților elevi ai C.N. „Teodor Neș" din Salonta, din clasele V-VIII, au fost grupate într-o expoziție integrată în Programul național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și caracterizată de primarul Török László drept „Podul-curcubeu al Centenarului Marii Uniri peste o istorie care ne învață că, pentru a ne putea construi bine viitorul, trebuie să ne cunoaștem și să ne respectăm trecutul și înaintașii".
Profesoara Oana Alexandrina Moldovan a ținut să precizeze că „aceste evenimente expoziționale remarcabile sunt completate de rezultatele obținute la Olimpiada de desen și încununează anul școlar 2018, iar toate acestea reprezintă rodul bogat al unei binecuvântate colaborări cu inimoșii profesori ai Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta și, în mod deosebit, al susținerii morale și logistice oferită de directorul prof. Vasile Trăncău".
Sorin Petrache
Foto: Cristi Butcă
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fantezii expoziţionale la Salonta.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:24:14 Ora de vară a Europei de Est