Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Fantezii expoziţionale la Salonta

Talente salontane la Colegiul Național „Teodor Neș”

Fantezii expoziţionale la Salonta

Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta este gazda unui eveniment expoziţional inedit care reuneşte şase mini-expoziţii cu lucrări reprezentative ale elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și creații ale olimpicelor la materia „Desen" pregătiți de profesoara Oana Alexandrina Moldovan.

Expoziția „Talente salontane" marchează sfârșitul anului școlar 2017-2018 și evidențiază strădania artistică a tinerilor artiști îndrumați cu dăruire și profesionalism pedagogic spre artele frumoase. Complexul expozițional prezintă într-un spațiu generos al colegiului studii, fantezii artistice și creații ale elevelor olimpice, alături de lucrări ale colegilor din clasele V, VI, VII, VIII, IX și XI, coordonați de prof. Oana Alexandrina Moldovan. Expoziția talentelor salontane poate fi vizitată pe toată perioada vacanței mari.
Mini-expozițiile reunite în cadrul acestei fantezii expoziționale au teme inedite definite prin expresivitate și ingeniozitate artistică: „Compoziție marină în infinite nuanțe de gri" (clasa a V-a), „Pictură decorativă tradițională pe lemn" (clasa a VI-a), „Covor decorativ în alb și negru" (clasa a VII-a), „Pictură cu motive florale populare pe farfurie ceramică" (clasa a VIII-a), „Lunile anului - tehnică artistică mixtă" (clasa a IX-a), „Anotimpurile în simfonia liniilor grafice" (clasa a XI-a). Din dorința de a da frâu liber imaginației creative a elevilor, prof. Oana Alexandrina Moldovan i-a provocat pe artiști să experimenteze lucruri noi prin abordarea diversității de materiale din cotidian - hârtie, lemn, porțelan, ceramică, sticlă.
Inspirate dintr-o contemplare inocentă a universului interior, din dragostea pentru frumos și natură, din curajul de a fi altfel sau, pur și simplu, din sufletul curat al elevilor talentați, creațiile reunite în albume de artă modernă, colecții, planșe și studii demonstrative, imprimă desenelor realizate de elevii prof. Oana Alexandrina Moldovan originalitate și fir epic, emoționant. Fanteziile artistice izvorâte din imaginația tinerilor artiști reprezintă pentru patrimoniul artistic al colegiului salontan o comoară de talente țesute cu multă muncă în armonie, bucurie și frumos, un întemeiat motiv de mândrie.
La Oradea, expoziție pe șine
Expoziția „Talente salontane" expune peste 250 de creații artistice și desene, adevărate bijuterii artistice semnate de elevii colegiului românesc din Salonta. „Școala noastră a fost reprezentată cu succes și distincții la Olimpiadele școlare de desen. Elevele Alexia Jambor, Andreea Mich, Lavinia Corha, Anamaria Vulturar sunt olimpicele noastre apreciate, recunoscute și premiate la nivel județean. Una dintre lucrările elevei Andreea Mich, din clasa a VI-a B, a fost selecționată pentru realizarea unui autocolant care se va expune, alături de alte lucrări excepționale, pe tramvaiele care circulă prin Oradea. Doresc să evidențiez și talentul excepțional al elevei Alexia Jambor care este prezentă în expoziția noastră cu 15 portrete realizate cu pasiune și dăruire", ne-a declarat prof. Oana Alexandrina Moldovan.
Îndrăgostită de Salonta
Creațiile artistice ale elevilor salontani, reunite în pastelul expozițional „Talente salontane", poartă amprenta dăruirii și originalității profesoarei de desen Oana Alexandrina Moldovan, o bistrițeancă îndrăgostită de Salonta, absolventă a Facultății de Arte Vizuale din Oradea și a unui master în management educațional. Mamă a doi copii deosebiți, Oana Alexandrina Moldovan ne-a mărturisit că își dorește să aducă fiecare elev talentat la un nivel artistic superior, la acea vibrație creativă care să-l determine să simtă, prin emoții creative originale, frumusețea universului văzut și nevăzut.
Curcubeul Centenarului
Recent, talentații elevi ai prof. Oana Alexandrina Moldovan au expus la Primăria Salonta o pleiadă de desene dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. Lucrările talentaților elevi ai C.N. „Teodor Neș" din Salonta, din clasele V-VIII, au fost grupate într-o expoziție integrată în Programul național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și caracterizată de primarul Török László drept „Podul-curcubeu al Centenarului Marii Uniri peste o istorie care ne învață că, pentru a ne putea construi bine viitorul, trebuie să ne cunoaștem și să ne respectăm trecutul și înaintașii".
Profesoara Oana Alexandrina Moldovan a ținut să precizeze că „aceste evenimente expoziționale remarcabile sunt completate de rezultatele obținute la Olimpiada de desen și încununează anul școlar 2018, iar toate acestea reprezintă rodul bogat al unei binecuvântate colaborări cu inimoșii profesori ai Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta și, în mod deosebit, al susținerii morale și logistice oferită de directorul prof. Vasile Trăncău".
Sorin Petrache
Foto: Cristi Butcă
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Fantezii expoziţionale la Salonta.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 21:20:57 Ora de vară a Europei de Est