Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două premii pentru Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

La Târgul de la Bratislava

Două premii pentru Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea

Sunt de-a dreptul teribili acești viteji orădeni care ne-au reprezentat cu succes la cea de-a XI-a ediție a Târgului firmelor de exercițiu, desfășurată la Bratislava, în perioada 24-26 noiembrie 2008, după cum aveam să aflăm de la prof. Camelia Pop, unul dintre laureați.

La recenta ediție a târgului, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea a fost reprezentat de 33 de elevi, insoțiți de profesoarele Mariana Bara și Camelia Pop, chiar dacă la târgul celor 110 firme au participat doar două firme din colegiul orădean. Printre cele 110 firme din Slovacia, România, Austria, Cehia, Finlanda, Polonia și Ungaria, 20 au fost din România. Târgul s-a desfășurat pe doua secțiuni: una pentru firmele autohtone, iar cealaltă pentru firmele străine.
„Colegiul nostru a fost prezent la această ediție cu două firme de exercițiu: "Bijou4U" SRL (clasa a XI-a C) și "Blue Europa" SRL (clasa a XII-a D). Elevii claselor a XI-a D și a XII-a B, prezenți alături de colegii lor, au participat doar ca simpli vizitatori, realizând tranzacții pentru firma nou înființată - "Emerald" SRL, și respectiv, pentru "Hobby" SRL (existentă). Elevii noștri au dovedit că sunt foarte buni întreprinzători, cu spirit de inițiativă, și că stăpânesc foarte bine limbile străine, condiție esențială pentru a participa la târg”, ne-a declarat Camelia.
Competitivitatea alor noștri s-a materializat în două premii cu recunoaștere internațională: „Cel mai bun slogan” – FE “Bijou 4U”- Oradea și „Cea mai bună prezentare a unei firme de exercițiu - premiul III - FE “Blue Europa”- Oradea.
„Pe această cale, dorim să mulțumim pentru sprijinul acordat în realizarea filmului de prezentare a firmei noastre, domnului comandant al Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc”.
Celor care nu știu cu ce se „mănâncă” și cum sunt cotate firmele de exercițiu la un asemenea târg internațional, le vom spune că într-o confruntare internațională se punctează totul: de la aranjarea standului la cataloagele cu oferte și terminând cu prezentarea oficială și festivă a firmelor, cu ținuta vestimentară corespunzătoare, specifică obiectului de activitate (în cazul celor două firme orădene: comerț cu bijuterii, și respectiv, vânzare de bilete de avion - companie aeriană).
„Este de remarcat efortul depus de elevi pentru a putea participa la un eveniment internațional de acest gen, prestația de înaltă clasă și rezultatele obtinute, mai cu seamă că unii dintre ei au fost la prima lor participare oficială la un târg internațional, cu firma înființată doar anul trecut (FE “Blue Europa” SRL - clasa a XII-a D), a adăugat Camelia Pop.
Deplasarea noastră la Bratislava a avut ca principal obiectiv participarea la târg și mobilizare exemplară pentru a obține rezultate cât mai bune, dar, elevii au avut parte și de un program turistic excelent, cu vizitarea orașului Bratislava, o excursie de două zile la Viena, cu vizitarea unor obiective turistice - palatul Schoenbrunn și Primăria din Viena, dar și a târgului de Crăciun organizat în fața primăriei, o excursie de o zi la Salzburg, cu vizitarea orașului, iar în drum spre Salzburg, vizitarea abatiei de la Melk, locație de care se leagă romanul scris de Umberto Eco - "Numele trandafirului".
Aceasta este pe scurt „povestea” participării cu succes a elevilor de la C.T. „Mihai Viteazul” la Târgul firmelor de exercițiu de la Bratislava. ( Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:25:39 Ora de vară a Europei de Est