Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”

Amintiri de neuitat

Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”

Sub egida Programului Școala Altfel „Să știi mai multe, să fii mai bun", preșcolarii grupei mici A și grupei mijlocii A, de la Grădinița Nr. 52 din Oradea, împreună cu educatoarele prof. Ardelean Liana, Nan Maria, Druță Valeria și Micu Camelia, au desfășurat o serie de activități educative extrașcolare și extracurriculare, care au constituit maniera ideală pentru petrecerea timpului în alte contexte decât cele obișnuite.

Aspectul educativ a primit o nouă formă care a permis cunoașterea prin descoperire și experimentare, cu alte cuvinte putem spune că preșcolarii participanți s-au bucurat în unanimitate de această săptămână, având prilejul de a consolida relația copil - educatoare.
În această săptămână, copiii s-au implicat activ în fiecare activitate desfășurată, fiind cuprinși de entuziasmul învățării prin descoperire. Fiecare zi a fost primită cu bucurie și privită ca și o aventură, reprezentând o experiență care ne-a oferit amintiri de neuitat.
În prima zi am pornit la plimbare doi câte doi, familiarizându-ne cu împrejurimile grădiniței până la primul magazin de unde am cumpărat fructe, exersând formulele de politețe adecvate acestei situații. Ca niște clienți mulțumiți ne-am îndreptat spre grădinița noastră unde ne-a așteptat doamna asistentă să ne vorbească despre piramida alimentelor, despre hrana sănătoasă. Am luat hotărârea de a pregăti o salată de fructe, astfel am avut ocazia să aplicăm regulile de igienă despre care am discutat de nenumărate ori. Bineînțeles că unele fructe au părut irezistibile prin mirosul și culoarea îmbietoare și nu au mai ajuns în bolul comun. Hărnicia „fluturașilor" din grupa mică a fost demonstrată din nou prin salata multicoloră și suculentă preparată de mânuțele celor mici. Degustarea a fost o activitate comună, desfășurată într-o liniște deplină, oare de ce?
A doua zi am pornit alături de colegii noștri din grupa mijlocie A, într-o aventură unde învățarea s-a realizat prin descoperire. Locul de desfășurare a fost stațiunea Băile-Felix din comuna Sânmartin, județul Bihor. Am identificat plantele din natură, cele din pădure și nuferii albi din lacul cu apă termală, pe care i-am recunoscut după florile și frunzele ce cresc la suprafața apei. Am observat comportamentul broaștelor țestoase silențioase care și-au dat întâlnire pe insulița din mijlocul lacului pentru a se bucura de razele solare ivite de după nori, parcă special pentru noi. Peștii exotici de diferite dimensiuni înotau cu o repeziciune care ne-a provocat la o întrecere desfășurată pe malul lacului. Ploaia călduță care nu s-a lăsat mult așteptată ne-a intermediat întâlnirea cu micile viețuitoare, de obicei retrase, ascunse în tufișuri, pe arbori, astfel au venit să ne salute melcii cărora le-am cântat cu mare drag. A fost o zi petrecută în natură cu mult joc și voie bună, unde am desfășurat diverse jocuri în aer liber. Scopul acestor activități au fost conștientizarea importanței naturii prin manifestarea interesului în activitățile de ocrotire a mediului, precum și promovarea regulilor de protejare și respectare a naturii.
În următoarea zi, în aceeași formație ne-am deplasat cu mijloacele de transport în comun la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" unde am fost primiți cu mare căldură și deschidere. După familiarizarea cu biblioteca, cu cărțile de la Secția de copii și tineret și Ludoteca atât de primitoare, am avut deosebita plăcere să ascultăm minunata poveste a Fraților Grimm, „Cenușăreasa" în cadrul proiectului educativ „Prietenie ... pe o ... sfoară". Prezentarea PowerPoint despre aspecte legate de viață, copilăria și cele mai îndrăgite povești ale Fraților Grimm ne-a îmbogățit universul cunoașterii. Fișele cu imagini sugestive din povestea audiată, primite cu această ocazie au fost colorate de copii urmând ca acestea să fie înșirate pe o sfoară în holul secției. Cu siguranță activitatea va duce la deschiderea orizontului către lectură în vederea punerii în valoare a imaginației, artisticului și creativității copiilor.
Ultima activitate a constat în vizionarea piesei de teatru „Scufița Roșie și lupul cel bun", având o interpretare interactivă care a oferit posibilitatea micilor preșcolari de a fi chiar ei protagoniști în diferite momente pe parcursul acestei piese, astfel contribuind la formarea unor deprinderi specifice teatrale.
Cu sufletul împlinit pot spune că acţiunile valorificate în cadrul programului Să ştii mai multe, să fii mai bun! şi-au realizat cu succes obiectivele propuse, prin jocuri interactive, ateliere de lucru, vizite, vizionare spectacol de teatru, prezentări PPT, activități gospodărești. Mărturie stau pozele realizate în cadrul acestui program, impresiile copiilor despre activitățile din această săptămână, precum și feed-back-ul primit din partea părinților.
Prof. Ardelean Aurelia Liana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Școala altfel - „Să știi mai multe, să fii mai bun”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 22 ianuarie 2019