Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora

Vineri, 15 iunie, la Casa de Cultură a Studenților Agora

Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora

Cea de-a 15-a promoție de absolvenți a Universității Agora din Oradea, promoția (generația) Centenarului Marii Uniri, a ținut, vineri, 15 iunie 2018, cursul festiv la Casa de Cultură a Sindicatelor, și nu întâmplător.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, ,,acest loc frumos și ospitalier unde ne-am început activitatea, în urmă cu 18 ani, a devenit azi (vineri - n.n.) o casă de cultură a studenților, a spus dl președinte, rectorul fondator, domnul profesor univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, în deschiderea manifestării.
,,Eu vă doresc să faceți istorie!" 
Felicitându-i pentru devenirea lor în profesia aleasă, ajunși la momentul lansării zborului, la etapa în care vor trebui să înceapă să ofere comunității, societății românești ceea ce știu și au mai bun în cariera pentru care s-au pregătit, distinsul și îndrăgitul părinte al studenților agoriști le-a avansat o dorință și le-a pus pe umeri o mare responsabilitate. ,,Faceți parte din speranța noastră, a generațiilor în vârstă, de-a avea în dumneavoastră niște profesioniști care să guverneze mai bine țara. Sunteți o generație care ar putea să intre în istorie. Eu nu vă doresc să intrați în istorie, eu vă doresc să faceți istorie!"
,,Speranța de viață sporește cu câte trei ani pentru fiecare an universitar"
Felicitându-i și mulțumindu-le pentru perseverență și pentru efortul depus, președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, le-a furnizat o ultimă știre, menită să-i bucure, alături de o urare din inimă. ,,Există statistici conform cărora, speranța de viață sporește cu câte trei ani pentru fiecare an universitar.
Vă doresc din toată inima să aveți o viață lungă, plină de realizări. Și cu fiecare succes în carieră să aveți un gând de recunoștință pentru universitatea care v-a format!
,,Respectați, iubiți, ajutați și fiți cei mai buni!"
Flatându-i și considerându-i ,,copiii de suflet ai Universității Agora", doamna prorector Gabriela Bologa le-a dat un ultim sfat și un îndemn: ,,Să vă doriți întotdeauna să fiți cei mai buni și să nu renunțați la nimic. Lupta ține de dumneavoastră, ține de iubire, ține de ajutor, ține de performanță, ține de respect. Respectați, iubiți, ajutați și fiți cei mai buni!"
,,Singura regulă după care trebuie să judecați este regula legii!"
I-am ascultat apoi pe decanii de ani. Doamna conf. univ. dr. Laura Popoviciu (decan de an la Drept) a ținut să pună punctul pe i și la cursul festiv, vorbindu-le juriștilor răspicat și imperativ, punând dreptatea în centru, ca valoare supremă! ,,Profesia de jurist este o profesie grea care trebuie asumată cu profundă responsabilitate pentru că în exercitarea ei veți lua decizii grele care pot influența viețile oamenilor, veți lua decizii care pot schimba viețile în destine. Profesia de jurist este incompatibilă cu subiectivismul, cu antipatiile sau simpatiile, care pot lăsa criminalii în libertate sau pot trimite oameni nevinovați după gratii. Trebuie să rămâneți integri! Singura regulă după care trebuie să judecați este regula legii. Veți fi oamenii legii. O profesie făcută cu plăcere nu este muncă, este bucurie, este împlinire, este satisfacție. Trebuie să iubiți dreptatea! Viața nu înseamnă a trăi. Viața înseamnă a ști pentru ce trăiești!"
,,Managerul are responsabilitatea de a prezenta viziunea echipei..."
La ora bucuriei și a bilanțului academic, doamna lector univ. dr. Gheorghina Bârlădeanu le-a reamintit studenților de la Științe Economice faptul că rolul universității este de a deschide mintea și nu de a o umple cu cunoștințe, apoi, la ultimul curs de management, a apelat la parabola cu umplerea paharului (cu pietre, pietricele, nisip și apă) pentru a concluziona: ,,Avem viziuni diferite asupra lucrurilor, iar munca în echipă presupune lărgirea orizonturilor și flexibilitate. Managerul are responsabilitatea de a prezenta viziunea echipei, specificând contribuțiile fiecăruia pentru atingerea scopului final".
,,Să conteze părerea voastră despre voi!"
Decanul de an de la Poliție locală, domnul lector univ. dr. Popa Liviu, le-a vorbit în pilde, maxime și cugetări, sfătuindu-i pentru ultima dată: ,,Să conteze părerea voastră despre voi!" Apoi, decanul de an a bătut monedă pe ,,o valoare care este adânc uitată: recunoștința - un dar ce crește pe măsură ce o dăruiești". Cum ne arătăm recunoștința? Prin fapte și prin cuvinte...
,,Suntem o universitate tânără și matură!"
Înainte să înmâneze plachetele șefilor de promoție de la Științe Economice (Matei Andor Călina de la Management și Sava Condrea Denisa Florina, de la Contabilitate și Informatică de gestiune), domnul decan Casian Butaci a dorit să sublinieze că la cei 18 ani, Universitatea Agora nu este numai o universitate tânără, ci și matură!
,,Sunteți speciali. Sunteți absolvenții din anul Centenar al Marii Uniri"
Decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, doamna profesor univ. dr. Ana-Elena Iancu, și-a început astfel discursul: ,,Dragi absolvenți, în anul Centenarului Marii Uniri, așa aș vrea să vă numiți absolvenții din anul Centenar al Marii Uniri.         
Sunteţi speciali. Trăiţi aceste momente în vibraţia istoriei poporului român care acum o sută de ani şi-a dorit şi a reuşit să înfăptuiască ceva măreţ, model pentru generaţiile viitoare şi de evocat mereu, în special în fiecare zi a acestui an când celebrăm Marea Unire (...)
Vă  rămâne temă pentru acasă: să argumentați mândria de a aparţine acestui popor, atât de încercat de-a lungul istoriei sale, dar şi atât de înzestrat de Dumnezeu cu daruri de care alte popoare au fost vitregite". La final, doamna decan a înmânat pachetele celor trei șefi de promoție ai facultății: Cornea Antonia Ioana (de la programul de studii Drept, media 9.89), Duma Răzvan Mihai și Graur Larisa Maria (de la programul Poliție locală, cu aceeași medie - 8.84).
În cuvântul lor, șefii de promoție au mulțumit în numele colegilor conducerii Universității Agora și cadrelor didactice, care au fost pentru ei o a doua familie, dar și părinților și colegilor. Antonia pune punctul pe i: ,,Să facem totul în virtutea binelui suprem", iar Răzvan, după ce a înmânat (cu umor și cu zâmbetul pe buzele tuturor) cheia succesului Ioanei Stănescu Mihale și Adelei Lascu, a avut și un cuvânt plin cu vorbe de duh, vorba lui Gheorghe: ,,Omul cât trăiește învață", Gheorghe, 38 de ani, clasa a V-a. ,,Să lăsăm locul prin care am trecut un loc mai bun!"
Momentul artistic dedicat absolvenților a fost susținut de Natalia Selegean, care a avut și calitatea de moderator al evenimentului, și Alexandra Broinaș, Natalia și Alexandra fiind absolvente Agora.
Dragi absolvenți, să aveți multă baftă în viață: succes în carieră și fericire!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:42 Ora de vară a Europei de Est