Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora

Vineri, 15 iunie, la Casa de Cultură a Studenților Agora

Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora

Cea de-a 15-a promoție de absolvenți a Universității Agora din Oradea, promoția (generația) Centenarului Marii Uniri, a ținut, vineri, 15 iunie 2018, cursul festiv la Casa de Cultură a Sindicatelor, și nu întâmplător.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, ,,acest loc frumos și ospitalier unde ne-am început activitatea, în urmă cu 18 ani, a devenit azi (vineri - n.n.) o casă de cultură a studenților, a spus dl președinte, rectorul fondator, domnul profesor univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, în deschiderea manifestării.
,,Eu vă doresc să faceți istorie!" 
Felicitându-i pentru devenirea lor în profesia aleasă, ajunși la momentul lansării zborului, la etapa în care vor trebui să înceapă să ofere comunității, societății românești ceea ce știu și au mai bun în cariera pentru care s-au pregătit, distinsul și îndrăgitul părinte al studenților agoriști le-a avansat o dorință și le-a pus pe umeri o mare responsabilitate. ,,Faceți parte din speranța noastră, a generațiilor în vârstă, de-a avea în dumneavoastră niște profesioniști care să guverneze mai bine țara. Sunteți o generație care ar putea să intre în istorie. Eu nu vă doresc să intrați în istorie, eu vă doresc să faceți istorie!"
,,Speranța de viață sporește cu câte trei ani pentru fiecare an universitar"
Felicitându-i și mulțumindu-le pentru perseverență și pentru efortul depus, președintele Senatului universitar, doamna profesor univ. dr. Adriana Manolescu, le-a furnizat o ultimă știre, menită să-i bucure, alături de o urare din inimă. ,,Există statistici conform cărora, speranța de viață sporește cu câte trei ani pentru fiecare an universitar.
Vă doresc din toată inima să aveți o viață lungă, plină de realizări. Și cu fiecare succes în carieră să aveți un gând de recunoștință pentru universitatea care v-a format!
,,Respectați, iubiți, ajutați și fiți cei mai buni!"
Flatându-i și considerându-i ,,copiii de suflet ai Universității Agora", doamna prorector Gabriela Bologa le-a dat un ultim sfat și un îndemn: ,,Să vă doriți întotdeauna să fiți cei mai buni și să nu renunțați la nimic. Lupta ține de dumneavoastră, ține de iubire, ține de ajutor, ține de performanță, ține de respect. Respectați, iubiți, ajutați și fiți cei mai buni!"
,,Singura regulă după care trebuie să judecați este regula legii!"
I-am ascultat apoi pe decanii de ani. Doamna conf. univ. dr. Laura Popoviciu (decan de an la Drept) a ținut să pună punctul pe i și la cursul festiv, vorbindu-le juriștilor răspicat și imperativ, punând dreptatea în centru, ca valoare supremă! ,,Profesia de jurist este o profesie grea care trebuie asumată cu profundă responsabilitate pentru că în exercitarea ei veți lua decizii grele care pot influența viețile oamenilor, veți lua decizii care pot schimba viețile în destine. Profesia de jurist este incompatibilă cu subiectivismul, cu antipatiile sau simpatiile, care pot lăsa criminalii în libertate sau pot trimite oameni nevinovați după gratii. Trebuie să rămâneți integri! Singura regulă după care trebuie să judecați este regula legii. Veți fi oamenii legii. O profesie făcută cu plăcere nu este muncă, este bucurie, este împlinire, este satisfacție. Trebuie să iubiți dreptatea! Viața nu înseamnă a trăi. Viața înseamnă a ști pentru ce trăiești!"
,,Managerul are responsabilitatea de a prezenta viziunea echipei..."
La ora bucuriei și a bilanțului academic, doamna lector univ. dr. Gheorghina Bârlădeanu le-a reamintit studenților de la Științe Economice faptul că rolul universității este de a deschide mintea și nu de a o umple cu cunoștințe, apoi, la ultimul curs de management, a apelat la parabola cu umplerea paharului (cu pietre, pietricele, nisip și apă) pentru a concluziona: ,,Avem viziuni diferite asupra lucrurilor, iar munca în echipă presupune lărgirea orizonturilor și flexibilitate. Managerul are responsabilitatea de a prezenta viziunea echipei, specificând contribuțiile fiecăruia pentru atingerea scopului final".
,,Să conteze părerea voastră despre voi!"
Decanul de an de la Poliție locală, domnul lector univ. dr. Popa Liviu, le-a vorbit în pilde, maxime și cugetări, sfătuindu-i pentru ultima dată: ,,Să conteze părerea voastră despre voi!" Apoi, decanul de an a bătut monedă pe ,,o valoare care este adânc uitată: recunoștința - un dar ce crește pe măsură ce o dăruiești". Cum ne arătăm recunoștința? Prin fapte și prin cuvinte...
,,Suntem o universitate tânără și matură!"
Înainte să înmâneze plachetele șefilor de promoție de la Științe Economice (Matei Andor Călina de la Management și Sava Condrea Denisa Florina, de la Contabilitate și Informatică de gestiune), domnul decan Casian Butaci a dorit să sublinieze că la cei 18 ani, Universitatea Agora nu este numai o universitate tânără, ci și matură!
,,Sunteți speciali. Sunteți absolvenții din anul Centenar al Marii Uniri"
Decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, doamna profesor univ. dr. Ana-Elena Iancu, și-a început astfel discursul: ,,Dragi absolvenți, în anul Centenarului Marii Uniri, așa aș vrea să vă numiți absolvenții din anul Centenar al Marii Uniri.         
Sunteţi speciali. Trăiţi aceste momente în vibraţia istoriei poporului român care acum o sută de ani şi-a dorit şi a reuşit să înfăptuiască ceva măreţ, model pentru generaţiile viitoare şi de evocat mereu, în special în fiecare zi a acestui an când celebrăm Marea Unire (...)
Vă  rămâne temă pentru acasă: să argumentați mândria de a aparţine acestui popor, atât de încercat de-a lungul istoriei sale, dar şi atât de înzestrat de Dumnezeu cu daruri de care alte popoare au fost vitregite". La final, doamna decan a înmânat pachetele celor trei șefi de promoție ai facultății: Cornea Antonia Ioana (de la programul de studii Drept, media 9.89), Duma Răzvan Mihai și Graur Larisa Maria (de la programul Poliție locală, cu aceeași medie - 8.84).
În cuvântul lor, șefii de promoție au mulțumit în numele colegilor conducerii Universității Agora și cadrelor didactice, care au fost pentru ei o a doua familie, dar și părinților și colegilor. Antonia pune punctul pe i: ,,Să facem totul în virtutea binelui suprem", iar Răzvan, după ce a înmânat (cu umor și cu zâmbetul pe buzele tuturor) cheia succesului Ioanei Stănescu Mihale și Adelei Lascu, a avut și un cuvânt plin cu vorbe de duh, vorba lui Gheorghe: ,,Omul cât trăiește învață", Gheorghe, 38 de ani, clasa a V-a. ,,Să lăsăm locul prin care am trecut un loc mai bun!"
Momentul artistic dedicat absolvenților a fost susținut de Natalia Selegean, care a avut și calitatea de moderator al evenimentului, și Alexandra Broinaș, Natalia și Alexandra fiind absolvente Agora.
Dragi absolvenți, să aveți multă baftă în viață: succes în carieră și fericire!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cursul festiv al celei de-a 15-a promoții a Universității Agora.

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 09:30:04 Ora de vară a Europei de Est