Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania de combatere a violenței împotriva persoanelor vârstnice

Persoanele vârstnice (pensionarii) nu au pretenţii prea mari,

Campania de combatere a violenței împotriva persoanelor vârstnice

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată anual la data de 15 Iunie.

Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia din 19 decembrie 2011, această zi reprezintă un bun prilej de manifestare în mod deschis împotriva oricăror forme de abuz sau de suferinţă provocate persoanelor vârstnice.
Violenţa împotriva persoanelor vârstnice cuprinde o serie foarte larga de atitudini necorespunzătoare care se manifesta sub forme foarte variate de abuz de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, sexuale sau financiare survenite  ca urmare a neglijenţei intenţionate, ocazionale sau permanente
Abuzul faţă de vârstnici a fost considerat un subiect tabu, fiind subestimat şi ignorat de societate, un număr mare de cazuri rămânând neînregistrate. Aceasta reprezintă, însă, o problemă socială globală, care afectează în ţara noastră sănătatea şi drepturile persoanelor vârstnice cu consecinţe evidente, uneori foarte grave. Demersurile pentru definirea, depistarea şi abordarea acestor probleme a fost unul din obiectivele proiectului „Cetăţeni activi la puterea a treia" prin membrii alesi în Parlamentului Seniorilor din România, pentru fiecare zonă a țării. 
În cadrul comisiilor: Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități naţionale, a Comisiei pentru sănătate, precum și a Comisiei pentru muncă și protecţie socială, membrii Parlamentului Seniorilor au prezentat  în repetate rânduri problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Cu sprijinul Comisiei pentru drepturile omului, culte si minorități naţionale la propunerea membrilor Parlamentului Seniorilor s-a înființat o subcomisie specială pentru problemele persoanelor vârstnice, pentru prezentarea și soluţionarea, în măsura posibilităților, a problemelor vârstnicilor.
Atât din perspectivă socială cât şi medicală, situaţia identificată a vârstnicilor trebuie să fie gestionată corespunzător, pentru a diminua abuzurile comise asupra vârstnicilor. În acest sens membrii Parlamentului Seniorilor au solicitat de urgentă completarea prevederilor legislative existente în Legea  271/2003 privind protecția socială a persoanelor vârstnice împotriva abuzurilor și înăsprirea sancțiunilor în acest sens faţă de persoanele care comit asemenea fapte. De asemenea un punct important de discuţie în comisii a fost  ca Legislaţia aferentă  persoanelor vârstnice să fie cuprinsă în Carta drepturilor persoanelor vârstnice.
Prin constituirea acesteia, se fundamentează drepturile, se asigură informarea şi respectarea unitară și cuprinzătoare a tuturor drepturilor din domeniu, pentru a oferi persoanelor vârstnice un statut de siguranţă, încredere în susţinerea statului și bucuria unei vieţi liniştite.
Membrii Parlamentului Seniorilor au considerat necesară adoptarea unei legislaţii de înființare a Centrelor și adăposturilor pentru persoanelor vârstnice în oraşele reşedinţă de judeţ în cazurile de violenţă împotriva acestora. Exploatarea financiară ca formă de abuz se poate manifesta sub mai multe forme precum: furtul, înşelătoria, folosirea abuzivă a bunurilor ce aparţin persoanelor vârstnice prin obţinerea de împuterniciri, dar şi îngrădirea accesului la propriile fonduri băneşti sau alungarea din locuinţe sau refuzul de a acorda moştenirea cuvenită văduvelor. Pe plan  local  organizăm în centrele sociale multifuncționale pentru persoanele vârstnice, împreună cu Direcția Social Comunitară Oradea și Inspectoratul de Poliție Judeţean Bihor, întâlniri cu persoanele vârstnice pentru a le conştientiza de pericolele abuzului, dar si pentru a le oferi modalităţi de prevenire și metode de combatere a violentei care este îndreptată ocazional sau premeditat împotriva lor. Aceste evenimente sunt programate a se derula,  în organizaţiile persoanelor vârstnice din Asociația Pensionarilor Maghiari din Partium, în Forumul Democrat German și cu membrii  vârstnici din unele partide politice. Protejarea persoanelor vârstnice va fi o temă de actualitate și pentru membrii organizaţiilor de tineret și pentru elevii unităţilor de învăţământ liceal și universitar. În comuna Batăr, satul Tăut, participantele la cursul denumit generic „Dăruieşte ajutor pentru un zâmbet de mulţumire" au în componenţa modului de pregătire şi informaţii privind sprijinul pe care trebuie să-l ofere asistatului pentru a preveni și combatere abuzurile împotriva persoanei vârstnice. În general, persoanele vârstnice, pensionarii, nu au pretenţii prea mari, ceea ce se vrea este: un strop de recunoştinţă, dragoste și preţuire şi un cadru legislativ care să apere demnitatea și viața tuturor celor care au acumulat un număr mare de ani.
Miorița Săteanu,
cetățean de onoare al Municipiului Oradea,
membru în Parlamentul Seniorilor din România

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:23:41 Ora de vară a Europei de Est