Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Siguranța tuturor participanților la trafic, prioritate a polițiștilor rutieri bihoreni

În obiectiv și bicicliștii

Siguranța tuturor participanților la trafic, prioritate a polițiștilor rutieri bihoreni

Peste 400 de participanți la trafic care nu au respectat legislația rutieră au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână.

În perioada 15 - 17 iunie 2018, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.
Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.
Ca urmare a abaterilor constatate în trafic la sfârșit de săptămână, au fost aplicate 402 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 60.635 de lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 11 permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute opt certificate de înmatriculare, au fost constatate 14 infracțiuni și 17 tamponări.
246 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, au fost sancționați 45 de bicicliști, 39 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, opt sancțiuni au fost aplicate pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, trei pentru conducere sub influența alcoolului, au fost sancționate două depășiri neregulamentare, iar 59 de sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.     
Polițiștii bihoreni au acționat în „oglindă"  cu omologii ungari, pentru diminuarea riscului rutier în zona de frontieră a celor două state și prevenirea victimizării cetățenilor prin accidente rutiere.
În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic la sfârșit de săptămână, vineri, 15 iunie a.c., în intervalul orar 14.00 - 20.00, în conformitate cu Planul de cooperare al Inspectoratului General al Poliției Române privind diminuarea numărului de accidente de circulaţie înregistrate pe drumurile publice din România şi Ungaria, în special în apropierea frontierei de stat comună, în care sunt implicaţi conducători auto români şi maghiari, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor a fost organizată o acţiune rutieră în sistem „oglindă" cu poliţia din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria.
Acțiunea polițiștilor rutieri bihoreni și a omologilor ungari a vizat depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, în special a celor care conduc autovehicule pe drumurile publice cu viteză excesivă, verificarea legalităţii transportului rutier public de persoane şi mărfuri, a transporturilor rutiere de mărfuri și deșeuri periculoase, precum și asigurarea unui climat de siguranţă civică în sezonul estival.
Polițiștii rutieri și de ordine publică au acționat pe D.N.1, D.N.19D și D.N.79 B, pe raza localităților Oradea, Săcueni, Salonta, Aleșd și pe sectorul de drum D.N. 1 Oradea - Borș, folosind aparatura radar din dotare pentru identificarea conducătorilor auto care depășesc limitele legale de viteză sau comit abateri de la legislația rutieră.
În cadrul acțiunii desfășurate în sistem „oglindă" cu poliţiștii din judeţul Hajdu-Bihar, Ungaria, au fost controlate 145 de autovehicule, din care 98 de autovehicule prevăzute cu 8+1 locuri, 12 microbuze, șapte autocare și 28 de autovehicule destinate transportului de mărfuri.
Pentru neregulile constatate în cadrul acțiunii în sistem „oglindă", polițiștii rutieri și de ordine publică bihoreni au aplicat 100 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 14.500 de lei, din care 71 de sancţiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 12 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, două pentru nerespectarea timpilor de odihnă, iar 15 sancţiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.
Acțiuni preventive în trafic, pentru siguranța bicicliștilor
Tot vineri, 15 iunie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier și cu polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Salonta și de la Poliția Valea lui Mihai au desfășurat o acțiune preventivă în trafic, pe D.N.79 și în localitățile bihorene Salonta, Marghita și Valea lui Mihai.
Activitățile preventive derulate în trafic de polițiștii bihoreni au vizat conștientizarea bicicliștilor și a conducătorilor auto cu privire la principalele reguli de circulație care trebuie respectate de bicicliști, echipamentul și dotările obligatorii în trafic pentru bicicliști și conduita preventivă a conducătorilor auto față de aceștia.
Totodată, bicicliștii au primit din partea polițiștilor rutieri și de prevenire bihoreni veste reflectorizante și pliante cu recomandări menite să prevină victimizarea acestora prin accidente de circulație.
Excesul de viteză, sancționat cu fermitate de polițiștii rutieri în acțiune, la sfârșit de săptămână...
Conducătorilor auto care au depăşit limita legală de viteză cu peste 50 km/h au fost sancţionați contravenţional cu 9 - 20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
ATENŢIE!
 Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!
Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!
Recomandări preventive adresate conducătorilor auto
Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă, ninsoare sau ceaţă densă!
Folosiţi centura de siguranţă - vă poate salva viaţa în caz de accident;
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule!
Drum bun!
Alina Dinu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Siguranța tuturor participanților la trafic, prioritate a polițiștilor rutieri bihoreni.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 03:32:52 Ora de vară a Europei de Est