Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”

,,Cartea este un dar, care se deschide iar și iar”

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”

Pe 9 iunie, am participat la o triplă lansare de carte, iar a doua zi, la sfințirea unei biserici, manifestări menite să ne înalțe sufletește spre ,,bolta cerului de necuprins!" Ieri (joi, 28 iunie 2018), la Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai", am avut bucuria de a participa la o nouă lansare de carte. Doamna director Georgeta Bara, directorul Grădiniței Nr. 30 - ,,Mugurel" din Oradea, ne-a invitat la lansarea cărții ,,Serbările spiridușilor", a doamnei prof. Ruja Lenuța.

,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului, vorba doamnei director Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai" Bihor. Cartea doamnei Ruja este o carte foarte importantă pentru tot ceea ce conține, pentru atâta suflet cât a pus doamna Ruja; aicea este munca dânsei, sufletul dânsei, mare, cât China, cum s-ar spune, dar are parte și de colege extraordinare...", a concluzionat doamna director Ligia Mirișan în intervenția avută.
,,Îți doresc să te bucuri de florile recunoștinței!"
În deschiderea evenimentului, doamna director Georgeta Bara, cu spiritu-i ager și sufletul deschis, și-a prezentat buna sa prietenă și colegă ca pe o carte deschisă, privită în oglindă, răsfoind pagină cu pagină.
Doamna profesor Ruja Lenuța ,,este una din cele mai valoroase educatoare din echipa Mugurel...Volumul ,,Serbările spiridușilor" cuprinde activități deosebite, serbările cele mai frumoase, antrenante, memorabile, amuzante și interactive. În acest volum veți găsi toate serbările desfășurate cu mare drag de spiriduși în cei trei-patru ani de grădiniță, serbări care au constituit prilej de bucurie, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Te felicit pentru toată străduința, profesionalismul, devotamentul cu care te-ai dedicat copiilor și ai scris pentru colegele educatoare care vor găsi impresii, care vor găsi versuri frumoase, care vor găsi în ea de fiecare dată sugestii pentru a realiza serbări deosebite. O carte este un dar, așa spune un vechi proverb; cartea este un dar, care se deschide iar și iar. Așadar o recomand cu toată dragostea, acest dar făcut de Lenuța acelor educatoare care vor dori să deschidă în sufletele copiilor trăiri și emoții profunde... Îți doresc să te bucuri de florile recunoștinței!"
Doamna director a ținut să facă cunoscută, cu acest prilej, și lansarea primului număr al revistei Grădiniței ,,Mugurel", revistă intitulată ,,Amintiri din grădiniță".
,,Acest exercițiu de a scrie este foarte important pentru sănătatea creierului, pentru plasticitatea lui"
Doamna profesor Ruja Lenuța și-a început discursul cu un MARE mulțumesc adresat tuturor celor prezenți la eveniment. Ne-a împărtășit apoi din ,,secretele" profesiei de dascăl, dar și din cele ale reporterului și scriitorului, de la prima încercare de a scrie versuri, dar și prima carte (,,Când copiii devin actori"), împreună cu colega sa Mariana Zainea, colaborare la revista ,,Filip și cutia fermecată"...A subliniat, pas cu pas, cum s-a născut această carte, inspirată din toate întâmplările de la serbări, din excursii, din spiritul de aventură al spiridușilor - ,,puiuții-drăguții", din sugestiile părinților (mamei Claudia), de la nepoțelul Victor Mihnea, rățușca și rățoiul, veverița, cei 10 pinguini... ,,În ,,Salvați regatul spiridușilor" abundă personaje pozitive din desene animate. Pentru fiecare din cele trei grupe de vârstă (mică, mijlocie, mare) am scris câte două scenarii, unul destinat serbării din preajma sărbătorilor de iarnă, iar celălalt sfârșitului de an școlar... Cartea mi-a dat bucuria de a trăi o satisfacție mare (...). Acest exercițiu de a scrie este foarte important pentru sănătatea creierului, pentru plasticitatea lui. Mulțumesc, dragi spiriduși (Iulia, Șerban, Maia, Patric...)!"
După doamna profesor Lenuța Ruja și doamna director Ligia Mirișan, au luat cuvântul și ceilalți membri ai prezidiului. Doamna prof. Mariana Rodica Trofin, bibliotecar al C.C.D. Bihor, care a felicitat-o pe doamna Ruja Lenuța, apreciind că volumul ,,răspunde cerințelor copiilor din zilele noastre; și eu cred că este o carte utilă viitoarelor doamne educatoare care se vor găsi pe acest drum", iar editorul Avram Ștefan, după ce a făcut o adevărată pledoarie pentru ceea ce înseamnă grădinița și profesia de educatoare, a lansat ,,bomba": ,,Cartea este incompletă! Mi-a scăpat mie să scriu aici sub titlu ceea ce este de fapt aceasta: un manual pentru ceilalți, un auxiliar didactic!" Acestea fiind zise, cu toții am expirat ușurați...
Ruja Lenuța este ,,un vector de imagine pentru Grădinița 30"...
Cel mai bine o cunoaște pe doamna prof. Lenuța Ruja fostul manager al instituției, doamna prof. Lucia Negrău, foști colegi de liceu, și actuali colegi, de 20 de ani împreună la Grădinița ,,Mugurel". Vorbind la superlativ despre calitățile colegei, despre pricepere, dăruire, profesionalism, știința de carte, dragostea și dăruirea Lenuței pentru profesie și copii, fostul manager Lucia Negrău a cuprins cu privirea și celelalte fațete ale demersului didactic: ,,Ea creează proiecte, le inițiază, le elaborează, le conduce și le organizează... Și aceasta înseamnă creație, înseamnă valoare. Alături de directoarea noastră, ea este un vector de imagine pentru Grădinița 30, pentru Grădinița ,,Mugurel", a conchis distinsul profesor-director Lucia Negrău.
Au mai făcut aprecieri colegi și părinți, chiar și bunici (doamna dr. Zoia Bitea), cu toții apreciind munca rodnică și rezultatele obținute de doamna profesor Lenuța Ruja, alături de spiridușii, puiuții-drăguții domniei sale!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Fiecare carte lansată este un prilej de sărbătoare a sufletului”.

Trimite email
marți, 1 iulie 2025, 07:42:48 Ora de vară a Europei de Est