Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Să ne iubim bunicii!

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici

Să ne iubim bunicii!

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi dna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, conform proiectului internaţional „Cetăţeni activi la puterea a III-a", au marcat Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici.

Astfel, la Centrul  Social Multifuncţional Nufărul, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a avut loc o întâlnire, la care au participat directorul DAS Oradea, dna Arina Moş, dna comisar-şef de poliție Indrieş Ioana din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, dna Carmen Dinescu, biolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dna Ileana Puşcaş, reprezentant al Fundaţiei Lampas şi dna Delia Pantea, reprezentant al Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Şincai".
În cadrul evenimentului au fost prezentate efectele abuzului de orice fel faţă de vârstnici, acesta putându-se manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale şi poate interveni şi ca urmare a neglijenţei aparţinătorilor.
Abuzul faţă de vârstnici este o problemă socială a întregii comunităţi internaţionale, care afectează sănătatea şi drepturile a milioane de persoane din lume şi este un subiect tabu, ignorat de societate.
Au fost prezentaţi o serie de factori care cresc riscul ca persoanele în vârstă să cadă victime a acestor abuzuri, cum ar fi izolarea socială şi afecţiunile cognitive, sărăcia, lipsa oricărui sprijin din afară etc.
Marcarea zilei are ca obiectiv identificarea situaţiilor de abuz şi a mijloacelor prin care poate fi consolidată protejarea vârstnicilor şi adoptarea de măsuri împotriva exploatării financiare sau materiale a acestora, prin conştientizarea comunităţii locale asupra acestui fenomen. Scopul acestei întâlniri este promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește aceste abuzuri, gestionarea acestor situaţii şi conştientizarea faptului că există, şi doar împreună, cei care înţelegem fenomenul, putem fi aproape de bunicii şi părinţii noştri şi să găsim soluţii concrete, pentru a putea interveni cât mai repede în situaţii problematice. Suntem aici pentru că vrem să ajutăm, să sensibilizăm comunitatea, să tragem un semnal de alarmă şi să oferim suport familiei", a spus Arina Moş, directorul DAS Oradea.
Mesajul transmis de către dna Mioriţa Săteanu: ,,Persoanele vârstnice nu au pretenţii prea mari, ei doresc un strop de recunoştinţă, dragoste şi preţuire şi trebuie să-i lăsăm să povestească, să-i lăsăm să trăiască între lucrurile pe care le îndrăgesc, să-i lăsăm să-şi spună părerea, concluzionând, să-i lăsăm să îmbătrânească frumos".
Doamna comisar-şef de poliție Indrieş Ioana a mulţumit organizatorilor pentru invitaţie şi a felicitat Direcţia de Asistenţă Socială Oradea pentru iniţiativa revitalizării acestor centre, pentru posibilitatea ca generaţiile între ele să conlucreze şi a adus în atenţia celor prezenţi rolul prevenţiei în diferite forme de infracţiuni, predilecte persoanelor vârstnice.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic, susţinut de dna profesor Maria Matei, Lorena şi Denisa Ghib, eleve ale Şcolii Gimnaziale Nr.11 şi Sebastian Lupucz, elev al Colegiului Economic „Partenie Cosma".
Consuella Govor

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:00:07 Ora de vară a Europei de Est