Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În stagiul de pregătire practică la Barcelos, în Portugalia

Elevi de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia” Oradea

În stagiul de pregătire practică la Barcelos, în Portugalia

În perioada 12.05.2018 - 26.05.2018, 16 elevi de la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea, specializarea Tehnician în turism şi-au desfășurat stagiul de pregătire practică în Barcelos, Portugalia.

Acest lucru a fost posibil  prin intermediul proiectului cu finanțare europeană Erasmus +  „Cooperare interinstituțională europeană pentru formarea profesională a viitorilor tehnicieni în turism" (EICTFTT), proiect implementat de catedra de Științe Economice cu sprijinul conducerii colegiului.
Stagiul de pregătire practică s-a derulat într-un singur flux mai - 2018, pe o durată de 14 zile, din care 10 zile efective de practică (două săptămâni). Elevii au efectuat 60 ore din cele 90 de ore, cât prevede programa școlară în vigoare pentru modulul 6 Operațiuni tehnice ale agenției de turism. În cadrul acestui proiect, parteneriatul este format din Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea beneficiar,  agențiile de turism Barvitur şi Viagens Abreu  din Barcelos - organizații de primire precum şi Amigos de Mobilidade din Barcelos, Portugalia, organizație intermediară. Ne-am orientat spre zona Barcelos, Braga - Portugalia, unde am considerat că elevii vor putea studia o piață turistică bine dezvoltată, vor interacționa cu agenții economici de pe piața locală, vor dezvolta abilități, competențe și cunoștințe specifice domeniului. Scopul partenerilor noștri a fost acela de a consolida cunoștințele și de a forma profesional stagiarii, viitorii specialiști în domeniu care vor fi capabili să îşi desfășoare activitatea într-un mediu concurențial internațional. Pe perioada plasamentului de formare profesională, elevii au dobândit cunoștințe, abilități şi competențe tehnice generale privind rezolvarea problemelor legate de calitatea serviciilor turistice furnizate de agenție; aplicarea tehnicilor şi strategiilor de studiere şi analiză a cererii şi concurenței de pe piața de turism, întocmirea programelor şi ofertelor turistice; dezvoltarea limbajul tehnic, a abilităților practice şi abilitățile de a comunica într-o limbă străină; valorificarea și verificarea prin practică a cunoștințelor dobândite în școală; rezolvare de situații problemă; organizarea locului de muncă; simularea proceselor de lucru dintr-o agenție de turism etc.
Instituția noastră de învățământ dorește să-și adapteze oferta educațională la necesitățile pieței forței de muncă. În acest sens, prin misiunea pe care ne-am propus-o, dorim accentuarea învățării centrate pe competențe, încercăm să adaptăm parcursul formativ la nevoile fiecărui elev, să-l conectăm la viața reală și la cerințele actuale ale societății, astfel încât să realizăm o pregătire profesională care să faciliteze absolvenților găsirea unui loc de muncă.
Prof. Anamaria Liana Axinte

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:22:36 Ora de vară a Europei de Est