Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

Peste 150 de concurenți la cea de-a III-a ediție Kharisma 2018

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

,,Toată lumea e ok", vorba cântecului interpretat de trupa copiilor de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, talentații copii ai Danei Oprescu, sufletul Kharismei.

,,Un copil care este încurajat de mic în cunoașterea tainelor muzicii, care este susținut și îndrumat corect pe acest drum, va deveni un adult creativ, sensibil, încrezător, competitiv. Va fi un câștig pentru noi, toți, susține prof. Dana Oprescu.
Am avut două zile frumoase (vineri și sâmbătă, 29 și 30 iunie 2018 - n.n.) la Oradea. Știu că în spatele fiecărui moment există foarte multe ore de muncă, foarte multe emoții, foarte mult stres, dar sunt convinsă că făcând o activitate așa de frumoasă, cum este cântatul, voi veți fi mai bogați spiritual, mai buni, mai frumoși", a spus Dana Oprescu, în deschiderea Galei celei de-a III-a ediții a Concursului național de interpretare vocală ,,Kharisma", competiție desfășurată în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018, la Filarmonica de Stat din Oradea.
Concursul a fost organizat de Asociația Culturală Kharisma, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor și Holcim România.
Multe premii, multe emoții, daruri de suflet pentru toți participanții, dar mai presus de toate, bucuria întâlnirii cu copii veniți din multe zone ale țării, au făcut ca această ediție să dovedească faptul că Oradea are nevoie de astfel de manifestări. Copiii, tinerii, părinții, publicul spectator, cu toții au apreciat efortul depus de organizatori pentru a asigura condiții deosebite de desfășurare a acestui eveniment, pentru a face în așa fel încât pe chipul fiecăruia dintre cei 168 de concurenți, să apară zâmbetul și bucuria, mulțumirea recunoșterii strădaniei și perseverenței în studiul artei vocale.
Un juriu de prestigiu a evaluat momentele muzicale ale acestui eveniment: Viorela Filip, compozitor, interpret, textier, profesor de canto la Școala Populară de Arte București, conf. univ. dr. Florina Hinsu Maris, profesor de canto la Universitatea Oradea, Lăcrimioara Deac, profesor de canto la Școala Populară de Arte Oradea, Claudiu Bulete, compozitor și textier, Daniel Heredea, reprezentant al Studio Alfa Media Production, prof. Alina Zaha, profesor metodist de educație muzicală al I.S.J. Bihor.
La acestă ediție s-au acordat 17 trofee de categorie și Trofelul Kharisma 2018, câștigat de Alexia Florescu, o minunată fetiță de 10 ani, de la Insieme Music School Baia Mare, pregătită de profesor Mădălina Horincar.
Toți copiii au fost recompensați cu diplome, cupe și cadouri personalizate, iar câștigătorii trofeelor au primit și premii în bani (câte 200 de lei, iar Trofeul Kharisma - 500 de lei).
,,Sufletele mari gândesc la fel"
A spus doamna Viorela Filip în deschiderea Galei. ,,Trebuie să fiți fericiți pentru că aveți copii extraordinar de talentați. Dintre ei, cu siguranță mulți vor fi cântăreții de mâine, copii educați muzical, cu profesori în spate, cu oameni care sunt dăruiți, care au charismă pentru a educa muzical copiii și artistic, care au părinți extraordinari, devotați, care cheltuiesc bani pentru pregătire, pe ținute, iar uneori își fac griji pentru fiecare respirație și fiecare frază; i-am văzut cum participă efectiv la actul artistic al copilului lor. Deci, dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii, pentru că faceți un lucru extraordinar, iar muzica este într-adevăr o minune. Este a opta minune a lumii - muzica, așa cum spune piesa lui Marius Țeicu".
,,Jumătate din sufletul meu rămâne aici!"
Ca orădeni, am mai aflat ceva de la distinsul membru al juriului, Viorela Filip, și ne-am bucurat. ,,Am semnat și anul acesta în Cartea de onoare a festivalului și am spus ceea ce simt cu adevărat: Vin de fiecare dată cu cea mai mare dragoste  aicea, la Oradea, la Brăila și Constanța (...). Sunt orașele mele de suflet. Și am mai scris că de fiecare dată când plec de-aici, jumătate din sufletul meu rămâne aici, pe undeva, prin sală, pe străzile și prin casele acestea extraordinare, pe care văd că dumneavoastră le îngrijiți. În București sunt multe clădiri superbe care cad. Văd că dumneavoastră aveți grijă de trecutul orașului, care trebuie să facă legătura către încoace, către prezent", a ținut să sublinieze îndrăgitul compozitor Viorela Filip.
Dana Oprescu & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 05:07:37 Ora de vară a Europei de Est