Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

Peste 150 de concurenți la cea de-a III-a ediție Kharisma 2018

,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip

,,Toată lumea e ok", vorba cântecului interpretat de trupa copiilor de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, talentații copii ai Danei Oprescu, sufletul Kharismei.

,,Un copil care este încurajat de mic în cunoașterea tainelor muzicii, care este susținut și îndrumat corect pe acest drum, va deveni un adult creativ, sensibil, încrezător, competitiv. Va fi un câștig pentru noi, toți, susține prof. Dana Oprescu.
Am avut două zile frumoase (vineri și sâmbătă, 29 și 30 iunie 2018 - n.n.) la Oradea. Știu că în spatele fiecărui moment există foarte multe ore de muncă, foarte multe emoții, foarte mult stres, dar sunt convinsă că făcând o activitate așa de frumoasă, cum este cântatul, voi veți fi mai bogați spiritual, mai buni, mai frumoși", a spus Dana Oprescu, în deschiderea Galei celei de-a III-a ediții a Concursului național de interpretare vocală ,,Kharisma", competiție desfășurată în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018, la Filarmonica de Stat din Oradea.
Concursul a fost organizat de Asociația Culturală Kharisma, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor și Holcim România.
Multe premii, multe emoții, daruri de suflet pentru toți participanții, dar mai presus de toate, bucuria întâlnirii cu copii veniți din multe zone ale țării, au făcut ca această ediție să dovedească faptul că Oradea are nevoie de astfel de manifestări. Copiii, tinerii, părinții, publicul spectator, cu toții au apreciat efortul depus de organizatori pentru a asigura condiții deosebite de desfășurare a acestui eveniment, pentru a face în așa fel încât pe chipul fiecăruia dintre cei 168 de concurenți, să apară zâmbetul și bucuria, mulțumirea recunoșterii strădaniei și perseverenței în studiul artei vocale.
Un juriu de prestigiu a evaluat momentele muzicale ale acestui eveniment: Viorela Filip, compozitor, interpret, textier, profesor de canto la Școala Populară de Arte București, conf. univ. dr. Florina Hinsu Maris, profesor de canto la Universitatea Oradea, Lăcrimioara Deac, profesor de canto la Școala Populară de Arte Oradea, Claudiu Bulete, compozitor și textier, Daniel Heredea, reprezentant al Studio Alfa Media Production, prof. Alina Zaha, profesor metodist de educație muzicală al I.S.J. Bihor.
La acestă ediție s-au acordat 17 trofee de categorie și Trofelul Kharisma 2018, câștigat de Alexia Florescu, o minunată fetiță de 10 ani, de la Insieme Music School Baia Mare, pregătită de profesor Mădălina Horincar.
Toți copiii au fost recompensați cu diplome, cupe și cadouri personalizate, iar câștigătorii trofeelor au primit și premii în bani (câte 200 de lei, iar Trofeul Kharisma - 500 de lei).
,,Sufletele mari gândesc la fel"
A spus doamna Viorela Filip în deschiderea Galei. ,,Trebuie să fiți fericiți pentru că aveți copii extraordinar de talentați. Dintre ei, cu siguranță mulți vor fi cântăreții de mâine, copii educați muzical, cu profesori în spate, cu oameni care sunt dăruiți, care au charismă pentru a educa muzical copiii și artistic, care au părinți extraordinari, devotați, care cheltuiesc bani pentru pregătire, pe ținute, iar uneori își fac griji pentru fiecare respirație și fiecare frază; i-am văzut cum participă efectiv la actul artistic al copilului lor. Deci, dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii, pentru că faceți un lucru extraordinar, iar muzica este într-adevăr o minune. Este a opta minune a lumii - muzica, așa cum spune piesa lui Marius Țeicu".
,,Jumătate din sufletul meu rămâne aici!"
Ca orădeni, am mai aflat ceva de la distinsul membru al juriului, Viorela Filip, și ne-am bucurat. ,,Am semnat și anul acesta în Cartea de onoare a festivalului și am spus ceea ce simt cu adevărat: Vin de fiecare dată cu cea mai mare dragoste  aicea, la Oradea, la Brăila și Constanța (...). Sunt orașele mele de suflet. Și am mai scris că de fiecare dată când plec de-aici, jumătate din sufletul meu rămâne aici, pe undeva, prin sală, pe străzile și prin casele acestea extraordinare, pe care văd că dumneavoastră le îngrijiți. În București sunt multe clădiri superbe care cad. Văd că dumneavoastră aveți grijă de trecutul orașului, care trebuie să facă legătura către încoace, către prezent", a ținut să sublinieze îndrăgitul compozitor Viorela Filip.
Dana Oprescu & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: ,,Dumneavoastră sunteți dintr-o dată aleșii”, Viorela Filip.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."