Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Triplă lansare de carte și CD

În deschiderea Festivalului naţional de folk Pro Lirica Oradea

Triplă lansare de carte și CD

Sâmbătă, 30 iunie 2018, în deschiderea celei de-a II-a ediții a Festivalului național de folk ,,Pro Lirica" de la Oradea, în Cetatea Oradea, a avut loc (ca și la prima ediție), un alt eveniment cultural, constând într-o triplă lansare de carte și CD.

Și-au lansat cărțile: Florin Săsărman (și Vali Șerban) „Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț", Mihaela Dindelegan, cu „Minuni din flori de spini" și Maria Elvira Vancea, cu „Fântâna cu cumpănă, viaţa", iar Maria Gheorghiu și-a lansat CD-ul ,,Câmp de lavandă".
Doamna Mihaela Dindelegan, inițiatorul și organizatorul principal al Festivalului de folk și al evenimentului cultural de la ora 17.30, i-a avut alături, în prezidiu, pe: Maria Gheorghiu, Florin Săsărman, Maria Elvira Vancea, poeta Eugenia Ponta Pete și ing. Miorița Săteanu.
,,Mi-a plăcut ideea de tăifăsuire..."
Pentru început, Florin Săsărman ne-a vorbit despre cartea sa (și a lui Vali Șerban), intitulată „Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț". În carte au fost transcrise parte din interviurile pe care Florin Săsărman le-a realizat cu foști membri ai Cenaclului Flacăra pentru emisiunea ,,Diligența de Bizanț" de la Radio Cluj, începând din 1995, cu scopul declarat ,,de a resuscita interesul pentru muzica folk", la 10 ani după sistarea spectacolelor susținute prin țară de membrii Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu (spectacolul din 1985 de la Ploiești fiind ultimul). ,,În această carte am transcris 33 de interviuri; Nicu Alifantis și Ducu Bertzi au câte două interviuri, realizate la diferență (distanță) de peste 10 ani. Toate aceste interviuri se pot constitui într-o istorie a muzicii folk, o istorie povestită, o istorie văzută, judecată prin ochii folkiștilor pe care i-am intervievat. Mi-a plăcut ideea de tăifăsuire pe care nu mai știu în care din cărțile sale a evocat-o Nicolae Steinhardt", a conchis folkistul Florin Săsărman.
,,E o mare bucurie să revin la Oradea după foarte mulți ani"
,,A venit părintele Florian de aici, din Oradea și mi-a spus ,,Doamna Maria, trebuie să veniți la noi la Oradea pentru că există un grup de tineri care vă cântă cântecele inclusiv în biserică (piesele ,,Încă o șansă iubirii", ,,Mai aproape de Tine")", a mărturisit Maria Gheorghiu la începutul intervenției sale. Apoi, folkista bucureșteancă ne-a prezentat albumul (CD-ul) ,,Câmp de lavandă". Povestea albumului și a femeii Lavandă ne-au cucerit prin sinceritate și mesaj, iar Maria a exploatat momentul și pentru a-și prezenta opiniile și a ne împărtăși simțămintele legate de muzica folk. ,,Folkul înseamnă în primul rând mesaj, înseamnă o poezie, și trimiterea către o altă lume. Se spune, de obicei, că atunci când vrei să evadezi din lumea cotidiană, e bine să te refugiezi în cântec, iar folkul este cea mai bună variantă de a te refugia. Referindu-se și la piesa ,,Punți înghețate", femeia Lavandă (Maria Gheorghiu) a dorit să facă cunoscut mesajul albumului: ,,Eu sunt femeia Lavandă care își propune să vă aducă preț de 50 de minute liniște și pace în suflete, pentru că asta este ceea ce își propune albumul ,,Câmp de lavandă": să întindem o punte către cel drag, o punte către oameni pentru că asta trebuie să facem noi în viață: să întindem punți către oameni, să dezghețăm tot ceea ce este înghețat. Așadar, vă invit într-o lume ideală, în care iubirea este păzită de către îngeri, în care se vorbește despre începuturile sau și despre sfârșitul iubirii, pentru că știți foarte bine: iubirea durează puțin, foarte puțin, o zi, o săptămână, o lună sau o viață; în orice condiții înseamnă foarte puțin"; moment în care intervine Florin Săsărman: ,,Rebreanu, în ,,Adam și Eva" ne-a propus o iubire de șapte vieți".
,,Sonetele (Mihaelei) spun povești trăite, lecții din care (...) să mai învețe și alții"
Despre cartea Mihaelei Dindelegan, ,,Minuni din flori de spini" a vorbit,  atât de frumos, poeta din Arad, Eugenia Ponta Pete, și ea (ca și Miha Dindelegan), inițiatoare și organizatoare a unui festival de folk. Eugenia nu a venit singură, ci împreună cu doi interpeți (Monica Cojocaru și Ghilbert Nicolescu), dar și cu fiica sa Iasmin. În drum spre Oradea, Eugenia a cules flori de spini, acele flori pe care ea le-a văzut în fața ochilor atunci când a citit cartea Mihaelei Dindelegan. După reacția pe care a avut-o, florile au constituit pentru Miha cea mai plăcută surpriză a evenimentului de sâmbătă.
,,Poetul e donator de sânge la spitalul cuvintelor, spunea Lucian Blaga. În sonetele Mihaelei Dindelegan, cuvintele sunt alimentate cu sângele trupului rănit de spini. Aș face o analogie între titlul volumului ,,Minuni din flori de spini" și mitul păsării Spin, mică zburătoare care sfârșește înfingându-se în cel mai înalt spin, pentru a crea cântecul perfect, unic, mai frumos decât al oricărei zburătoare. Iată cum din spin se înfăptuiesc minuni care să încânte lucruri cu însușiri excepționale, a spus poeta din Arad. Cuvintele sunt diamantele desprinse din suflet care se completează și fac cale întoarsă în suflet pentru a dărui viață. Sonetele adunate în cartea de față spun povești trăite, lecții din care, citez: ,,să mai învețe și alții". Cuvintele biciuie, ard, mângâie, ademenesc, apropie, îndepărtează. Ritmicitatea, muzicalitatea, candoarea, construcții încărcate de metafore, personificări e ceea ce menestrelul (M.D. - n.n.) dăruiește azi sufletelor noastre avide după poezie. Felicitări, Mihaela, prolific scriitor din sufletul căruia curg diamantele cu care se nuntesc cărțile tale", a concluzionat poeta din Arad, Eugenia Ponta Pete, iar Miha a replicat scurt: ,,Mirifice cuvinte! Eu nu o să spun nimic în completare (despre cartea ei - n.n.)".
,,Mă-ntorc mereu spre izvoare"
Doamna ing. Miorița Săteanu a făcut un ,,Laudatio" (ca să o cităm) autorului cărții ,,Fântâna cu cumpănă, viața", Maria Elvira Vancea.
,,Autoarea se scaldă în apele limpezi ale fântânii pentru a reda universul amintirilor celor mai dragi sufletului dânsei, al celor mai dragi imagini, ale celor mai duioase și gingașe clipe petrecute cu mama, cu frumoasele relații familiale și ale vieții, cu oamenii din satul plin de rudenii. Este evidentă și deosebit de semnificativă dorința dominantă de a prezenta perioada în care (,,Mimi" - n.n.) a văzut lumina zilei și în care a fost înconjurată de frumusețea și bogăția autentică a vieții de familie (...), copleșită de minunățiile naturii, minunățiile specifice zonelor rurale", a subliniat doamna Miorița Săteanu în prezentarea cărții, iar autorul (Maria Elvira Vancea) a ținut să completeze cele spuse de doamna inginer vorbind despre rădăcinile sale adânci în lumea satului natal. ,,Toată viața mea am pendulat între oraș și sat, binefacerea și blestemul meu de a nu mă putea dezlipi de tot de lumea satului pe care am avut darul divin de a-l sorbi în primii mei ani de viață (copilul Mimi). ,,Fântâna cu cumpănă, viața" se vrea până la urmă o călătorie spre rădăcinile mele, spre copilăria mea, până la urmă spre sinele meu. E o carte scrisă cu sinceritate, o carte de eliberare a atâtor, foarte multe, emoții pe care le-am adunat în mine", a completat ,,Mimi" Vancea, cum îi spun prietenii.
Din salonul de carte s-a purces direct la scenă pentru prima zi de festival.
Sâmbătă, prima zi de festival
Sâmbătă, pe scena Festivalului național de folk desfășurat în Cetatea Oradea urmau să urce (potrivit planificării întocmite de Mihaela Dindelegan): Bercea Alexa, Dascălu Alexia şi Zaha Cosmina (de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, clasa de canto a prof. Dana Oprescu), Iuliu Ciura (din Oradea), Trupa Fior Oradea (Mihaela Simai, Anca Duma şi Ioana Butnăraşu), Raul Bochiş şi prietenii (din Oradea), Florin Săsărman (din Bistriţa) și Maria Gheorghiu (din Bucureşti).
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Triplă lansare de carte și CD. 

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 03:33:38 Ora de vară a Europei de Est