Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea

Festivalul naţional de folk Pro Lirica Oradea

O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea

S-a schimbat locul desfășurării festivalului de folk, din amfiteatru în fața Muzeului Pâinii, dar degeaba..., de bruiajul sonor al petrecăreților tot n-am scăpat!

Duminică (1 iulie 2018), în cea de-a doua seară a Festivalului național de folk Pro Lirica, ne-am înființat și noi în Cetate spre a lua pulsul evenimentului.
În prima seară, după tripla lansare de carte și CD, am plecat, să onorăm un alt festival, la Gala Concursului național de interpretare vocală ,,Kharisma", ediția a III-a care s-a desfășurat la Filarmonica de Stat.
Monica Cojocaru din Arad și Ghilbert Nicolescu (la nai), ,,cu sonorități a la Barbu Lăutaru, ne-au amintit de muzica arhaică", după cum remarca actorul și folkistul Mircea Bodolan, prezentatorul festivalului.
Orădeanca noastră Adina Hodișan a pus paie și a reușit să aprindă relativ repede focul și să încălzească atmosfera, îndemnându-i pe orădeni să cânte și să nu uite ca ,,Niciodată (...), Să nu uităm de cei mai triști ca noi" (vorba cântecului). ,,Sper să fim mai umani, să fim mai buni, mai patrioți, să nu ne uităm rădăcinile, valorile...". După ,,Clopotul reîntregirii", a cântat: ,,Săracă soră basarabă/ Tu cea mai sfântă dintre toate/ Zadarnic mama te întreabă/ Dacă trăiești în libertate", împreună cu Călin Repciuc (la caval).
Cu mult respect, Mircea Bodolan a vorbit despre familia (frații) Chelu ca fiind un etalon de profesionalism, iar Florian și Alexandrina Chelu nu au coborât ștacheta nici duminică seara, oferindu-ne muzică (la graniță cu folkul) și poezie aleasă, pe sprânceană: ,,Programa mea", de Iosif Vulcan (Jos șarlatania, jos ciocoismul), ,,Poeții", de Lucian Blaga, ,,Un salon" (unul din cele două albume ale lui Mihai Eminescu), ,,Prometeu", de Aurel Baranga, un sonet din cartea ,,Frontul roșu", a lui Nicolae Steinhardt (care conține nu mai puțin de 139 de sonete, vorba domnului Florian Chelu), ,,Arta", de poeta Carmen Silva (adică Regina Maria - ,,cea mai cultă regină din toate timpurile", vorba dlui Chelu, care a citat un autor de pe Google), ,,Ai noștri tineri...", de Mihai Eminescu, ,,Cântec pentru mama" (compozitor, Mișu Iancu, textier, Alexandru Mandi), încheind tot cu Iosif Vulcan, cu ,,Poetul în astă lume" (care ,,nu este pentru sine, el este dat națiunii; refren: ,,Națiunea te-așteaptă, deci, cântă, nu înceta!").
Liliana Ioniță Budău, Mircea și Fala Band ne-au încântat din nou, Liliana fiind născută (nu făcută) pentru a transmite asemenea mesaje cu vocea și chitara (,,această muzică este viața mea", recunoaște chiar Liliana). Ea a venit și de această dată ,,cu un șir de comemorări", iar la final avea să recunoască cum că: ,,Această atmosferă pe care am creat-o (împreună cu spectatorii - n.n.) face mai mult decât un parastas, credeți-mă!" S-au cântat, în chip magistral: ,,Rugă pentru părinți și copii", versuri Adrian Păunescu (Rugă cântată pentru a doua oară în public, după cum subliniază Liliana), Tatiana Stepa - ,,Copaci fără pădure", Alexandru Zărnescu (Gimi, pentru prieteni, părintele chitării la Cenaclul ,,Flacăra", vorba Lilianei), ..Castelul", de Adrian Păunescu, și încă trei piese, împreună cu 80 la sută din Fala Band: ,,În arhivă" (piesă manifest, aparținând lui Bănică Macavei, plecat și el) Gil Ioniță - ,,Jurământ la Putna", de Adrian Păunescu; ,,Trăiască, trăiască/ Trăiască, să trăiască/ Moldova, Ardealul/ Și Țara Românească". Liliana și trupa au încheiat antologic cu faimosul Haiduc al lui Phoenix.
Scena a fost apoi onorată de alți doi grei și îndrăgiți chitariști și interpreți, virtuoși în compozițiile pe care le pregătesc: Raul Silaghi și Călin Pop. Raul a deschis, de unul singur, cu o compoziție pe versurile poetei Mihaela Dindelegan, poezia ,,Fericirea, ca un refren", urmată de o piesă lirică despre orașul Ștei (orașul natal al lui Raul, orașul plopilor de pe vremuri). Apoi cei doi ne-au oferit Scrisori și folk străvechi, Haihui (,,prin gândurile lumii"), Ghidușii, Unde ești tu oare, Un cântec trist (în timp ce ,,ploaia ne spală păcatele-n doi"), iar la final, copila lui Călin ni s-a arătat, ca și la ediția de anul trecut, cu ,,Dulcea mea copilărie".
Ultimii doi interpreți au fost clujenii Cătălin Condurache și Emeric Imre (,,într-un final triumfal", vorba lui Mircea), cu nimic mai puțin titrați și îndrăgiți de orădeni. Cătălin, cu muzicuța sa, ne-a reamintit de muzica country și de Bob Dylan. El ne-a (în)cântat cu piese de pe albumul ,,Generația ta", devenit ,,Albumul anului", în 1997, la Radio ,,Sonvest" - radioul de suflet al orădenilor), dar și de pe albumul ,,Golden Folks". Emeric Imre (acest ,,bonom desăvârșit" pe care Mircea Bodolan nu l-a văzut niciodată supărat) ni l-a redat pe mare și inegalabilul mentor al folkiștilor la Cenaclul ,,Flacăra", poetul Adrian Păunescu, cu ,,Rană și cuțit", ,,Jurământ", ,,Noapte de unul singur"...
Și-ncălecai pe-o șa și ... toate cele bune, până la anul (cu folkul)!
Mulțumim, Mihaela și echipa!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O duminică de poveste cu folkiști în Cetatea Oradea.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 21:38:53 Ora de vară a Europei de Est