Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Activități variate și plăcute la Școala altfel

La Liceul Ortodox din Oradea

Activități variate și plăcute la Școala altfel

Pentru elevii clasei a II-a B, Step by Step, de la Liceul Ortodox din Oradea, conduși de învățătoarele Veronica Isdrailă și Laura Baidoc, Școala altfel, din perioada 21-25 mai 2018, a cuprins activități variate și plăcute.

Săptămâna a debutat cu un concert simfonic susținut de orchestra Sagittarius, formată din reprezentanți ai Filarmonicii de Stat din Oradea și profesori de instrument, care au cântat pentru copii, pe scena sălii festive a liceului, 45 de minute de muzică instrumentală, scrisă de compozitori consacrați. Copiii au făcut cunoștință cu cele cinci instrumente: un contrabas, un violoncel, o violă și două viori și au ascultat cu interes 18 fragmente muzicale: Primăvara și Toamna de A. Vivaldi, Rapsodia Română de G. Enescu, Baladă pentru vioară de C. Porumbescu, Badineria și Aria de J. S. Bach, A la turca și Mica Serenadă de Mozzard, Humoresca de Dvorak, Muzica Apelor de Hendel, Dansul nr. 5 de Brahms, Oda bucuriei și Menuet de Beetowen, Te Deum de Charpentier, Lacul lebedelor și Sleeping Beauty de Ceaikovski, Vals din suita de Jazz nr. 2 de Sostakovich și La Petit Negre de Debussy.
Ziua de marți a fost una mult așteptată de prichindei și de prichinduțe deoarece la restaurantul Cireșica s-au jucat cu tanti Pizza și cu domnul Zahăr Zaharescu Limonadă, exersând desigur deprinderile de purtare civilizată la masă apoi s-au jucat în Parcul Magnoliilor.
Miercuri a fost ziua de vizită a Cetății Oradea. Copiii au vizitat Muzeul Cetății și sediul AstroClub Meridian 0, unde s-au întâlnit cu doamna Nicoleta Pasmany, dăruită și neobosită în a le explica micuților tainele universului. Plimbarea prin Parcul din Șanțul Cetății a fost relaxantă și odihnitoare. Am intrat pentru un scurt moment de rugăciune și închinare la Sfintele Moaște, în Catedrala Ortodoxă Învierea Domnului, unde părintele Violin i-a primit și i-a binecuvântat pe copii, dăruindu-le câte o iconiță.
Joi, a fost ziua în care au pregătit o salată de legume proaspete, după rețeta lui Peter Iepurașul, îndrăgitul personaj din cartea cu același nume, scrisă de autoarea Beatrix Potter și pe care copiii o citesc. Salata a conținut legumele pe care Peter le-a mâncat pe săturate și pe furiș, din grădina domnului McGregor: salată verde, pătrunjel, ridichi, varză proaspătă, morcovi și fasole verde.
Vineri, a fost ziua destinată cunoașterii, prin vizita la Muzeul Țării Crișurilor, la Vivarium, adăpostit de Muzeu și o scurtă plimbare în Parcul Nicolae Bălcescu.
Copiii au vizitat Expoziția Mașinile Lui DaVinci, au văzut micile viețuitoare adăpostite în vivarium, au aflat informații despre Nicolae Bălcescu și despre statuia fetiței Eva Heyman, fetița evreică de 13 ani, deportată în iunie 1944 din Oradea la Auschwitz.
Laura & Veronica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități variate și plăcute la Școala altfel.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 12:03:28 Ora standard a Europei de Est