Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

,,Nouă țări - o familie”

Open Minds - Open Hearts- Europe of Youth 2018

,,Nouă țări - o familie”

În perioada 12-18 iunie 2018, elevi din clasa a 9-a și a 10-a (Tomos Adela, Tomos Adrian, Baba Geanin, Kerezsi Casian și Mihuț Iulian) de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul" din Oradea, au participat la un schimb de experiență și bune practici Ersamus + ,,Open Minds - Open hearts - Europe of Youth 2018" organizat de Regional Youth Council Mecklenburg - Vorpommern, Germania - leaderi de proiect Karin Baresel și Reinhold Uhlmann - în orașul Prora, în insula Rügen, un golf la Marea Baltică din Germania, însoțiți de prof. Kristo Tünde.

Coordonatorul național al acestui proiect international, prof. Mela Delia, a fost invitată să facă parte din staff-ul  de organizare, dar și în calitate de trainer internațional pentru worshop-ul proiectului intitulat  ,,Europe of Youth".  Partenerii internaționali ai acestui schimb de experiență și bune practici Erasmus + au fost  nouă țări europene: România, Germania, Finlanda, Italia, Spania, Ucraina, Slovacia, Polonia, Suedia. O surpriză inedită a acestui schimb de experiență internațional  au fost invitații țării gazde, Germania,   tineri refugiați din țările aflate în război : Siria, Egipt, Cornul Africii, Eritrea, Burghina Fasso, Afganistan.
Elevii de la C.T. ,,Mihai Viteazul" - ambasadori ai României
Dintre activitățile acestui  proiect putem aminti Ziua interculturală  în care organizatorii au inițiat jocuri de   cunoaștere reciprocă, iar tinerii români au desenat conturul României și au scos în evidență detalii importante legate de țara noastră, cum ar fi: Vlad Țepeș (Dracula), gimnasta noastră Nadia Comăneci, dansul tradițional românesc, modele tradiționale reprezentate pe IE și atracții turistice cunoscute, cum ar fi sculpturile lui Brâncuși ( ex. Coloana Infinitului). De  asemenea, prezentările au fost însoțite și de delicii gastronomice  tradiționale specifice fiecărei țări participante, dar  și  de  un dans tradițional românesc prezentat de elevii noștri Tomos Adela și Kerezsi Casian cu tema ,,Familia tradițională românească".
Temele workshop-urilor au fost diverse și interesante, atractive și folositoare pentru educarea tinerilor: Europa tinerilor (trainer internațional-prof Delia Mela), Incluziunea refugiaților, Populism versus Cooperare, Jocuri cooperative, Autoorganizarea tinerilor, Participare creativă și Media team. În aceeași măsură s-au organizat și worshopuri sportive cum ar fi: monociclu, jocuri  despre drepturile constituționale ale cetățeanului european, Dragon boat (o barcă cu vâsle de 40 de persoane, în care trainer-ul îi învață pe participanți diferite tehnici de  sincron și non sincron -subliniind adesea importanța spiritului de echipă). Nu în ultimul rând putem aminti și workshop-ul dedicat muzicii, unde s-a creat și realizat  un mini concert cu tobe tribale africane, tamburină, maracas și chitară ai cărui protagoniști  au fost tineri refugiați din Siria, Egipt, Cornul Africii, Burkina Faso și Asfganistan.
Tema comună a worshop-urilor a fost stoparea discriminării prin diferite modalități,  dar în același timp s-a încercat găsirea unor soluții reale prezentate sub diferite forme în dialogul  politic organizat de către leader-ul de proiect din Germania, cu reprezentanții guvernamentali ai regiunii Mecklenburgului și reprezentanți ai guvernului german.
O altă parte interesantă a acestui schimb de experiență a constat în organizarea unor  excursii la punctele de atracție din zonă, cum ar fi: Treetop Walk (un parc natural suspendat) de unde s-a putut admira panorama Mării Baltice, dar și a zonei Binz-Prora, Muzeul de chihlimbar - unde elevii au învățat cum să  șlefuiască un chihlimbar până să ajungă la  forma dorită și la frumusețea lui adevărată, dar și excursii tematice, precum ,,Arta naturală creativă".
Atracția fiecărei seri  a fost  focul de tabără  în jurul căruia s-a dansat, s-a cântat, s-a râs, s-a plâns,  s-au povestit destine.
,,Împreună putem schimba destinul Europei, împreună putem schimba lumea"
În sufletul elevului Kerezsi Casian va rămâne cu siguranță experiența și încărcătura emoțională a ultimei seri ca fiind una specială: ,,Acea seară a fost una de neuitat deoarece ne-am așezat toți într-un cerc și ne-am luat rămas bun, dându-ne îmbrățișări unul altuia. A fost un moment foarte special. În acel moment am lăsat toate diferențele dintre noi, am dat la o parte ,,etichetele" pe care le are țara noastră și a rămas doar iubirea... un sentiment care distruge tot ce e rău, un sentiment care ne unește și ne face mai buni. A fost unul dintre cele mai frumoase momente la care am luat parte în viața mea și nu-l voi uita niciodată.  În această tabără am învățat multe lucruri: să nu judecăm după aparențe, pentru că, în ziua de azi, se pun mii de ,,etichete" și ne lăsăm conduși de aparențe din ce în ce mai mult, în loc să privim esența. În  această tabără am cunoscut  oameni minunați, simpli, dar deștepți și respectuoși față de valorile europene, cum ar fi multiculturalitatea. Am  învățat că  valorile europene sunt  în mâinile noastre, ale tinerilor. Noi suntem viitorul și trebuie să avem grijă de acest continent pe care îl numim ,,casă". Trebuie să fim uniți, trebuie să ne facem auzite vocile pentru a face din lumea asta un loc mai bun. Toți suntem la fel... germani, italieni, finlandezi, polonezi, români, sirieni, africani, ... toți trebuie să lăsăm conflictele la o parte și să ne unim. Această experiență m-a făcut să văd într-un alt mod viața și oamenii din jurul meu. ,,Împreună putem schimba destinul Europei, împreună putem schimba lumea". Trebuie să împărtășim lumii ceea ce am învățat și să îi facem pe toți să înțeleagă că Europa e a tinerilor și că tot ceea ce trebuie să facem este să ne deschidem mintea și inima pentru a acționa în folosul ei!"
Kerezsi Casian
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Nouă țări - o familie”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 17 februarie 2019