Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei zile memorabile cu peste 38.000 de participanți

Festivalul Medieval al Cetății Oradea

Trei zile memorabile cu peste 38.000 de participanți

Atmosfera medievală a cuprins Cetatea Oradea timp de trei zile, la ediția 2018 a Festivalului Medieval al Cetății Oradea.

Au fost trei zile pline de evenimente și activități, în care am fost parte din istorie, prin reconstituirea invaziei mongole asupra Cetății Oradea, am participat la show-uri de jonglerii cu focul și iluzionism, ne-am bucurat de panoramă în balonul cu aer cald, iar seara am ascultat concerte live la scena principală.
Peste 130 de evenimente, ateliere, activități și atracții, 36 de trupe de reconstituire istorică invitate din ;apte țări (România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Cehia), 15 demonstrații și reconstituiri de bătălii istorice, 13 demonstrații ecvestre, concursuri de lupte medievale și tir cu arcul călare, 37 de menestreli în peste 20 de reprezentații artistice, 15 ateliere meșteșugărești, 50 de meșteșugari și meșteri medievali, 30 de ateliere, spectacole și atracții pentru copii, patru concerte live la scena principală, două show-uri de jonglerii cu focul și un spectacol de iluzionism, ne-au asigurat o atmosferă medievală autentică în Cetatea Oradea, pe tot parcursul festivalului.
,,Alături de evenimente ca Târgul de Paști, European Music Open, Târgul de Crăciun, Toamna orădeană, Festivalul Medieval al Cetății Oradea este unul din evenimentele cu potențial mare de dezvoltare și care poate să devină o ancoră turistică importantă sau chiar o atracție turistică în sine. Istoria Cetății și încărcătura culturală a acestui loc creează cea mai bună și solidă bază pentru construirea unui astfel de eveniment. De la momentul redenumirii evenimentului în Festivalul Medieval al Cetății Oradea, ne-am propus să avem la Oradea cel mai mare și mai interesant eveniment de acest fel din țară și cred că suntem pe calea bună.
Pornind de la diversitatea și profesionalismul trupelor medievale, până la muzica live de pe scena principală, Festivalul Medieval al Cetății Oradea 2018 s-a consolidat ca eveniment de referință al orașului și, cu siguranță, cel mai mare eveniment de profil din România. Reacția pozitivă a partenerilor, a trupelor medievale și desigur a publicului, ne bucură, ne energizează și responsabilizează în același timp, deoarece am reușit să facem un mare pas înainte, iar ediția din 2019 nu poate să nu continue aceeași pantă ascendentă.
Doresc sa le mulțumesc colegilor din APTOR pentru efortul mare făcut pentru a pune pe picioare un eveniment atât de complex, Asociației Deus Vult fără de care nu am fi putut avea o prezență medievală atât de profesionistă și consistentă, cât și colegilor din Cetatea Oradea pentru sprijinul administrativ".
(Mihai Jurca, director executiv APTOR)
Cea mai mare reconstituire a unei bătălii istorice din România
480 de membri din trupe de reconstituire istorică, peste 250 de luptători și cavaleri medievali și 24 de cai, ne-au oferit un spectacol medieval unic în Parcul Cetății, în cea mai mare reconstituire a unei bătălii istorice din România - acesta fiind unul dintre cele mai spectaculoase momente ale festivalului.
Pe lângă reconstituirea asediului mongol asupra Cetății Oradea din 1241, ediția de anul acesta a avut și alte premiere: extinderea festivalului în Parcul Cetății, care a găzduit timp de trei zile trupele medievale, spectacole, concursuri și demonstrații, dar și ridicările cu balonul cu aer cald, oferite gratuit publicului prezent cu ajutorul celor de la Digi Mobil.
Ne-am distrat de minune și în cea de-a treia zi de festival, când am ascultat acordurile trubadurilor, am urmărit demonstrații de bătălii, concursuri de tir cu arcul călare, și ne-am bucurat de atmosfera vie din Cetate. Chiar dacă vremea nu a mai ținut cu noi în ultima seară și am fost nevoiți să anulăm evenimentele programate în a doua parte a zilei, am rămas cu amintiri frumoase din toate cele 3 zile de festival.
Dorim să mulțumim cu această ocazie tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea și promovarea Festivalului Medieval al Cetății Oradea 2018: Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural (Cetatea Oradea) pentru găzduire, Asociației Deus Vult pentru sprijin și implicare, celor de la Staropramen pentru că ne-au răcorit timp de trei zile, precum și celor de la Digi FM, Digi 24 și Digi Mobil, pentru promovare și implicare.
Mulțumirile noastre se îndreaptă și spre echipa de voluntari, pentru tot ajutorul oferit, și bineînțeles, spre cei de la Manifest Advertising care au asigurat imaginea festivalului, echipa de filmare The Brothers M și fotografii de la Amazing Visuals, care au surprins cele mai spectaculoase momente din festival.
Mulțumim trupelor medievale și artiștilor care au acceptat invitația noastră și ni s-au alăturat la această ediție în număr atât de mare, și de asemenea, publicului prezent într-un număr atât de mare în toate cele trei zile de festival.
Ne revedem anul viitor, când evenimentul se va extinde pe parcursul a patru zile (11-14 iulie 2019), la o ediție cel puțin la fel de spectaculoasă ca și cea de anul acesta.
Festivalul Medieval al Cetății Oradea este un eveniment organizat de Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Oradea, cu sprijinul Asociației Deus Vult și al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural (Cetatea Oradea/ Oradea Fortress).
C.M.
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei zile memorabile cu peste 38.000 de participanți.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:11:51 Ora de vară a Europei de Est