Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

La Palatul Copiilor - “Shogunul” Oradea,

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

După un an teribil de rodnic, în care “shogunii” orădeni ai distinsului profesor antrenor Ioan Vaida (6 Dan karate) au uimit lumea, cucerind zeci de medalii la toate confruntările naționale și internaționale, iată, vine ora adevărului, a bilanțului și a premierelor, când, în prezența celor dragi, părinți, frați și prieteni, antrenorul a stabilit o ierarhie internă, pe baza medaliilor individuale cucerite de fiecare în anul 2008.

 „În karate, scopul final nu este …victoria…”
Ce este karate-ul?
În traducere liberă înseamnă „calea mâinii goale”; karate do se dorește a fi calea prin care elevul își poate depăși limitele fizice prin forța mentalului, atingând prin antrenament și perfecționism vârful emanicipării psihosomatice. „În karate, scopul final nu este nici victoria, nici înfrângerea, ci să fortifice și să înnobileze caracterul celui ce-l practică”. Acesta este unul dintre mesajele lăsate urmașilor de către maestrul Gichin Funakoshi, fondatorul karte-ului modern.
În cadrul clubului nostru, urmărim, în primul rând, să promovăm, să dezvoltăm latura educațională (formativă) a karate do-ului, valențele educaționale (formative) de întărire morală și psihică, de pregătire a elevilor pentru viață prin disciplina de karate modern…
Dacă viața este o luptă, atunci și noi avem acest atu de a pregăti elevii pentru lupta cu viața, altfel spus, viața este karate, calea spre echilibru și succes. Satisfacția noastră este foarte mare atunci când avem rezultate notabile cu elevii al căror potențial genetic este scăzut, când ei reușesc să se autodepășească și să obțină performanță”, a spus dl profesor Ioan Vaida în deschiderea manifestării, el însuși un general între karatiști (cu cei 6 Dan karate).
Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”
Echipa de karate modern de la Palatul Copiilor – „Shogunul” Oradea a încheiat anul 2008 cu rezultate foarte bune, reușind să cucerească Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”, dotată cu trofeul ”Toamna  orădeană”, care s-a desfășurat în luna octombrie 2008, la Oradea.
 “Shogunii” orădeni au participat la multiple acțiuni și manifestări sportive: la campionate, cupe, cantonament de vară, stagii de pregătire, naționale și internaționale, 24 la număr, în centrele de karate din orașele: Arad, Reșița, Timișoara, Brașov, Covasna, București, Chișineu Criș, Sântana, Anina și Constanța, precum și peste hotare, în: Slovacia, Serbia, Ungaria, Italia și Portugalia.
 Pe această cale, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, alături de Clubul sportiv “Shogunul” Oradea, aduce mulțumiri pentru sprijinul acordat pe tot parcursul anului 2008, oamenilor de sport din județul nostru, Primăriei municipiului Oradea, reprezentaților Mass – Media, Inspectoratului Școlar al județului Bihor, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, Direcției pentru Sport a județului Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, Asociației județene “Sportul pentru toți”, Casei de Cultură a municipiului, Comisiei naționale de karate și discipline asociate ale sportului preuniversitar, colaboratorilor, sponsorilor și părinților care s-au implicat si au sprijinit sportul - disciplina de karate modern.
Bilanțul echipei
* La Cupa mondială de karate (a XII-a ediție, de la Timișoara, din  22 noiembrie 2008), s-au obținut 41 de medalii, din care: 15 de aur, 14 de argint și 12 de bronz. 
* La Campionatele naționale de karate din anul 2008, “shogunii” domnului Vaida au adăugat în palmaresul echipei, și așa impresionant, nu mai puțin de 129 de medalii, din care: 45 de titluri de campioni naționali, 38 de vicecampioni naționali, iar 46 au fost medaliați cu bronz (12 s-au situat pe locul IV iar opt, pe locul V).
Premierea s-a făcut pe trei secțiuni
a) Seniori 21 - 35  de ani, cadeți 16 – 17 ani, juniori 18 - 20 de ani
1. Andra Hirișcău - 229 puncte, sportiva anului 2008
2. Sabin Platona - 215 p
3. Lucan Attila - 207 p
4. Piski Arnold - 191 p
5. Rebeca Indrie - 180 p
6. Loredana Bilan - 173 p
7. Ioana Paul - 49 p
8. Marian Neagu - 36 p
9. Jakab Roland - 18 p
10. Ofelia Praja - 16p.
b)
Minicadeți 14 - 15 ani, copii III, copii II (10 - 11 ani)
1. Georgieș Annamaria - 179,5 p
2. Cristian Badea - 172 p
3. Sebastian Cherecheș - 168,5 p
4. Cristian Derban - 168 p
5. Alin Lăzuran - 167 p
6. Olimpiu Iancu - 164,5 p
7. Guiu Răzvan, Sebastian Morar - 79,5 p
8. Gergely Tamas - 24 p
9. Eduard Bucur - 22,5 p
10. Robert Bulat - 11,5 p.
c) Copii I (până în 10 ani)
1. Nazir Jenifer - 45 p
2. Andrei Deaconu - 41,5 p
3. Raul Nastea - 30,5 p
4. Dominic Băzgan 25 p
5. Raul Cherecheș - 23,5 p
6. Boroș Patrick - 23 p
7. George Roșca - 22 p
8. Vlad Bugnariu - 21,5 p
9. Dan Bugnariu - 17 p
10. Vasile Eric - 15,5 p.
Premii speciale
Cel mai tehnic sportiv la feminin - Andra Hirișcău
Cel mai tehnic sportiv la masculin - Cristian Badea
Cel mai combativ sportiv la feminin - Georgieș Annamaria
Cel mai combativ sportiv la masculin - Sabin Platona
Cel mai bun sportiv la probele de kata și kumite - Lucan Attila
Premiul Fair - play și toleranță în sport - Piski Arnold
(I. V. & Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008.

Trimite email
vineri, 9 mai 2025, 12:41:46 Ora de vară a Europei de Est