Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

La Palatul Copiilor - “Shogunul” Oradea,

Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008

După un an teribil de rodnic, în care “shogunii” orădeni ai distinsului profesor antrenor Ioan Vaida (6 Dan karate) au uimit lumea, cucerind zeci de medalii la toate confruntările naționale și internaționale, iată, vine ora adevărului, a bilanțului și a premierelor, când, în prezența celor dragi, părinți, frați și prieteni, antrenorul a stabilit o ierarhie internă, pe baza medaliilor individuale cucerite de fiecare în anul 2008.

 „În karate, scopul final nu este …victoria…”
Ce este karate-ul?
În traducere liberă înseamnă „calea mâinii goale”; karate do se dorește a fi calea prin care elevul își poate depăși limitele fizice prin forța mentalului, atingând prin antrenament și perfecționism vârful emanicipării psihosomatice. „În karate, scopul final nu este nici victoria, nici înfrângerea, ci să fortifice și să înnobileze caracterul celui ce-l practică”. Acesta este unul dintre mesajele lăsate urmașilor de către maestrul Gichin Funakoshi, fondatorul karte-ului modern.
În cadrul clubului nostru, urmărim, în primul rând, să promovăm, să dezvoltăm latura educațională (formativă) a karate do-ului, valențele educaționale (formative) de întărire morală și psihică, de pregătire a elevilor pentru viață prin disciplina de karate modern…
Dacă viața este o luptă, atunci și noi avem acest atu de a pregăti elevii pentru lupta cu viața, altfel spus, viața este karate, calea spre echilibru și succes. Satisfacția noastră este foarte mare atunci când avem rezultate notabile cu elevii al căror potențial genetic este scăzut, când ei reușesc să se autodepășească și să obțină performanță”, a spus dl profesor Ioan Vaida în deschiderea manifestării, el însuși un general între karatiști (cu cei 6 Dan karate).
Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”
Echipa de karate modern de la Palatul Copiilor – „Shogunul” Oradea a încheiat anul 2008 cu rezultate foarte bune, reușind să cucerească Cupa campionatului internațional de karate “Openul Bihorului - Ziua campionilor”, dotată cu trofeul ”Toamna  orădeană”, care s-a desfășurat în luna octombrie 2008, la Oradea.
 “Shogunii” orădeni au participat la multiple acțiuni și manifestări sportive: la campionate, cupe, cantonament de vară, stagii de pregătire, naționale și internaționale, 24 la număr, în centrele de karate din orașele: Arad, Reșița, Timișoara, Brașov, Covasna, București, Chișineu Criș, Sântana, Anina și Constanța, precum și peste hotare, în: Slovacia, Serbia, Ungaria, Italia și Portugalia.
 Pe această cale, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, alături de Clubul sportiv “Shogunul” Oradea, aduce mulțumiri pentru sprijinul acordat pe tot parcursul anului 2008, oamenilor de sport din județul nostru, Primăriei municipiului Oradea, reprezentaților Mass – Media, Inspectoratului Școlar al județului Bihor, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, Direcției pentru Sport a județului Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, Asociației județene “Sportul pentru toți”, Casei de Cultură a municipiului, Comisiei naționale de karate și discipline asociate ale sportului preuniversitar, colaboratorilor, sponsorilor și părinților care s-au implicat si au sprijinit sportul - disciplina de karate modern.
Bilanțul echipei
* La Cupa mondială de karate (a XII-a ediție, de la Timișoara, din  22 noiembrie 2008), s-au obținut 41 de medalii, din care: 15 de aur, 14 de argint și 12 de bronz. 
* La Campionatele naționale de karate din anul 2008, “shogunii” domnului Vaida au adăugat în palmaresul echipei, și așa impresionant, nu mai puțin de 129 de medalii, din care: 45 de titluri de campioni naționali, 38 de vicecampioni naționali, iar 46 au fost medaliați cu bronz (12 s-au situat pe locul IV iar opt, pe locul V).
Premierea s-a făcut pe trei secțiuni
a) Seniori 21 - 35  de ani, cadeți 16 – 17 ani, juniori 18 - 20 de ani
1. Andra Hirișcău - 229 puncte, sportiva anului 2008
2. Sabin Platona - 215 p
3. Lucan Attila - 207 p
4. Piski Arnold - 191 p
5. Rebeca Indrie - 180 p
6. Loredana Bilan - 173 p
7. Ioana Paul - 49 p
8. Marian Neagu - 36 p
9. Jakab Roland - 18 p
10. Ofelia Praja - 16p.
b)
Minicadeți 14 - 15 ani, copii III, copii II (10 - 11 ani)
1. Georgieș Annamaria - 179,5 p
2. Cristian Badea - 172 p
3. Sebastian Cherecheș - 168,5 p
4. Cristian Derban - 168 p
5. Alin Lăzuran - 167 p
6. Olimpiu Iancu - 164,5 p
7. Guiu Răzvan, Sebastian Morar - 79,5 p
8. Gergely Tamas - 24 p
9. Eduard Bucur - 22,5 p
10. Robert Bulat - 11,5 p.
c) Copii I (până în 10 ani)
1. Nazir Jenifer - 45 p
2. Andrei Deaconu - 41,5 p
3. Raul Nastea - 30,5 p
4. Dominic Băzgan 25 p
5. Raul Cherecheș - 23,5 p
6. Boroș Patrick - 23 p
7. George Roșca - 22 p
8. Vlad Bugnariu - 21,5 p
9. Dan Bugnariu - 17 p
10. Vasile Eric - 15,5 p.
Premii speciale
Cel mai tehnic sportiv la feminin - Andra Hirișcău
Cel mai tehnic sportiv la masculin - Cristian Badea
Cel mai combativ sportiv la feminin - Georgieș Annamaria
Cel mai combativ sportiv la masculin - Sabin Platona
Cel mai bun sportiv la probele de kata și kumite - Lucan Attila
Premiul Fair - play și toleranță în sport - Piski Arnold
(I. V. & Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Au fost desemnați sportivii de top ai anului 2008.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 24 noiembrie 2020

Poza zilei

Daciana, la Londra!

Toată e numai zâmbet și... fericire!
Mulțumim, Daciana-Florina Florea!
Tu alungi pandemia și covidul din sufletele și viața noastră cenușie!
(Ovi)