Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sute de mii de flori, șaisprezece care alegorice și mii de dansatori la Carnavalul Florilor din Debrecen

Luni, la Debrecen

Sute de mii de flori, șaisprezece care alegorice și mii de dansatori la Carnavalul Florilor din Debrecen

Luni, 20 august 2018, reprezentanții municipalității, Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) și domnul Zatykó Gyula, consilier al primarului municipiului Oradea, au participat la spectaculoasa paradă a carelor alegorice din Debrecen.

Conform tradiției, evenimentele au început la ora 7 dimineața, când a avut loc parada a sute de localnici pe biciclete decorate cu flori și a mașinilor ,,oldtimer".
Ziua de 20 august este dedicată Sfântului Ștefan, întemeietorul regatului Ungariei. Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei a avut loc ceremonia de ridicare a drapelului național, precum și sfințirea primei pâini din noua recoltă.
După acest moment solemn, a început defilarea carelor alegorice și a trupelor artistice, din centrul orașului până la Nagyerdő, pe o distanță de aproximativ cinci kilometri.
În acest an participă la paradă un număr de șaisprezece care alegorice, printre care se numără și carul comun Oradea-Debrecen, precum și carul comun al celor două consilii județene.
În mod tradițional, parada carelor a fost deschisă și în acest an de carul care poartă reprezentarea Coroanei Sfântului Ștefan și stema Ungariei, realizate din flori, acesta fiind urmat de carul comun al orașelor Esztergom și Debrecen, carul Asociației Főnix Debrecen, organizatoarea acestui eveniment, carul Școlii Internaționale din Debrecen, care își deschide porțile în septembrie 2019, carul Ministerului Resurselor Umane, care, prin simbolul unui castel, subliniază importanța familiei.
Al șaselea în rândul carelor participante la paradă a fost carul comun al orașelor Oradea și Debrecen, care, purtând deviza ,,Cultura ne unește", reprezintă valorile culturale ale celor două orașe înfrățite. Ambele orașe sunt renumite pentru viața lor culturală diversă, existând o strânsă cooperare în acest domeniu. Cultura, care este una dintre valorile care leagă cele două orașe, este simbolizată de două clădiri importante: Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen. Carul a fost însoțit de Ansamblul Bihorul.
Următorul car, cel al Universității din Debrecen, poartă ca simbol muzica, aceasta fiind un limbaj comun al tuturor studenților maghiari și internaționali. Acesta a fost urmat de carul companiei Schaeffler, cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen, care își sărbătorește cea de-a zecea aniversare, carul companiei tehnologice Continental, cel al societății Krones, cel al Centrului de Formare Profesională din Debrecen, cel al companiei E.ON Hungária și carul realizat de Aquatikum Debrecen. Alaiul carelor alegorice a fost închis de carul comun al celor două județe Bihor-Hajdú-Bihar, simbolizând tradițiile oenologice ale regiunii și strânsa legătură a comunităților maghiare și române din regiune.
Carul-surpriză în acest an a fost realizat cu prilejul aniversării a șaizeci de ani de existență a Grădinii Zoologice din Debrecen și reprezintă un tigru siberian.
Carele cu aranjamentele florale colorate au fost însoțite de 30 de trupe de dansatori, acrobați și majorete din Ungaria și din țări precum Franța, Italia, Portugalia, Senegal, Rusia, Turcia, Croația, Indonezia, Bulgaria etc., fiind admirate de mii de spectatori.
În perioada carnavalului pe lângă parada propriu-zisă au loc numeroase manifestări culturale, artistice și sportive.
Marți, Carnavalul Florilor la Oradea, iar miercuri și la Diosig
Marți, 21 august, cinci care alegorice pline de culoare au sosit la Oradea, iar în 22 august vor ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig. Cele cinci care care vor fi prezente la Oradea sunt: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, carul realizat de Aquatikum Debrecen și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.
Marți, la ora 14.00, parada a pornit de pe Bulevardul Decebal pe traseul: Bulevardul Decebal - Strada Tudor Vladimirescu - Piața Unirii. Ajunse la destinație carele au fost dispuse pe calea de trafic din Piața Unirii, unde au putut fi admirate până la ora 22.30.
La ora 20.00, pe imensa scenă amplasată în Piața Unirii, a urcat Budapest Gypsy Symphony Orchestra care a prezentat orădenilor un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, printre care piese clasice precum: „William Tell Overture" de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5" și „Dans ungar nr.1" de Johannes Brahms, „Palotás" de Ferenc Erkel, „Csárdás" de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture" și „Tritsch-Tratsch-Polka" de Johann Strauss II, „Ciocârlia" de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom's themes"). (B.P.)
 
Felicitări organizatorilor!
Felicitări protagoniștilor care la Oradea, la peste 30 de grade (la umbră), ne-au oferit un emoționant spectacol de lumină și culoare! Vă mulțumim pentru prilejul și bucuria de a admira flori alese, copii ca niște flori, îmbrăcați în costume multicolore, mici dansatori cu inimi mari, o explozie de frumusețe, purtători ai unui mesaj nobil: ,,Cultura (ne) unește", iar copilăria încântă sufletele la unison!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (83 de poze), accesați Galeria foto: Sute de mii de flori, șaisprezece care alegorice și mii de dansatori la Carnavalul Florilor din Debrecen.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 01:01:50 Ora de vară a Europei de Est