Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Facem o treabă normală, cu dascăli normali, cu copii și pentru copii normali!”

Prof. Mircea Gârba, directorul Școlii Nr. 16 Oradea

,,Facem o treabă normală, cu dascăli normali, cu copii și pentru copii normali!”

Pregătirile pentru începerea cursurilor din noul an școlar au intrat în linie dreaptă, având în vedere că luni (10 septembrie 2018) va fi prima zi de școală.

Ieri (marți, 4 septembrie 2018), la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea, angajații erau la muncă, fiecare cu problemele sale specifice, potrivit fișei postului. Școala e pregătită pentru a-și primi elevii. Pe unii chiar i-am găsit în clasă dând o mână de ajutor doamnei diriginte la aranjarea sălii. În anul școlar 2018/2019, care a început la 1 septembrie, la Școala Gimnazială Nr. 16 vor învăța peste 1.100 de elevi în 41 de clase, 25 la ciclul primar și 16 la ciclul gimnazial (câte cinci clase pregătitoare, patru la secția română și o clasă la secția maghiară, câte cinci clase I, a II-a, a III-a și a IV-a), iar la gimnaziu, câte patru clase (din care câte una la secția maghiară). Școlii îi este arondată Grădinița Nr. 17 (cu program normal), cu două grupe de preșcolari.
Directorul școlii, domnul profesor Mircea Vasile Gârba, un cadru didactic respectat și îndrăgit, cu vechi state de plată în învățământ, din 1974 și manager al unității de la Revoluție, e realist prin formație și optimist prin construcție. ,,Ne purtăm ca niște oameni normali, nu rupem norii; facem o treabă normală, cu dascăli normali, cu copii și pentru copii normali, civilizați care reușesc unde trebuie și sunt niște copii de viitor".
Am discutat cu managerul școlii despre noutățile anului școlar, programe noi, manuale și curricula școlară, ba chiar și despre Legea Nr. 1/2011 a Educației Naționale.
Școala e pregătită și arată bine din toate punctele de vedere, orarul e întocmit, iar domnul director e mulțumit de cum e dotată și cum funcționează, ca un ceasornic, care arată cu exactitate ora (României), cu un colectiv de cadre didactice care își fac datoria cu profesionalism, o familie armonioasă și primitoare, uniți și dăruiți profesiei, în care nu sunt dispute, dușmănii și ,,bisericuțe", ‚ține să ne convingă interlocutorul nostru. La Școala 16 nu sunt polițiști, iar directorul nu a fost nicicând ,,polițist sau jandarm". ,,Ne pliem pe vremurile noi și pe noua tehnologie pentru că nu există alternativă. Avem laptop și videoproiector în toate clasele primare și la grădiniță, avem videoproiectoare la toate clasele a V-a și vom avea și la clasele a VI-a; avem laptop-uri și videoproiectoare la bibliotecă, în regim de bibliotecă. Din această toamnă vom reînnoi calculatoarele din laboratorul de informatică"...
,,Cred că sistemul s-a așezat pe o cale și e greu de întors"
,,Legea Nr. 1 nu știu dacă e bună... pentru toți, dar eu spun că e eficientă, face ordine și ne pune pe noi în ordine, fără să ne bruscheze; sunt cazuri în care termenii se bat cap în cap, se contrazic, se suprapun; o treabă nepotrivită, negândită a fost anul trecut, când Evaluarea Națională s-a desfășurat în timpul anului școlar; ca director nu e multă muncă, dar e dezlânată și încâlcită, dar totul se rezolvă din mers. Cred că sistemul s-a așezat pe o cale și e greu de întors".
,,Eu îmi iubesc extraordinar de mult copiii"
Am trecut și prin câteva săli de clase. Ca întotdeauna, doamna profesor Corina Gârba e pe ,,recepție", vocală, având un cuvânt de spus. Dacă anul trecut făcea referire la auxiliarele interzise (pe moment), acum e deranjată să lucreze pe manuale vechi. Dar ca și cadru didactic care lucrează în învățământ de 31 de ani (de la vârsta de 18 ani, și tot în această școală), are amintiri frumoase și este încântată de copii și de rezultate, de părinți și de școală; de 15 ani este metodist al I.S.J. Bihor, responsabil de cerc pedagogic și de peste 20 de ani, șef al comisiei metodice. Ca pedagog, pune mare preț pe relaționare, pe relațiile cu copiii, colegii și părinții. ,,În învățământ, esențiale sunt relațiile pe care le stabilești și le dezvolți cu copiii. Eu îmi iubesc extraordinar de mult copiii, iar ei îmi răspund cu aceeași monedă. Ca învățător, contează foarte mult iubirea lor necondiționată, încrederea pe care ei o au în tine. Ei te iubesc deși tu ești cel care le dai de lucru, le impui reguli (îi cerți și chiar îi sancționezi). Pentru că ei văd, ei simt că o faci din iubire și pentru binele lor".
Ana și Macrina, absolvenți (numai) de 10
Nu în cele din urmă, i-am solicitat domnului director Mircea Gârba să ne ofere și câteva rezultate de la finele anului școlar trecut. Astfel am descoperit că Ana Iancău și Macrina Popescu, din clasa a VIII-a A, au încheiat toți cei patru ani de gimnaziu cu media generală 10; șapte gimnaziști, elevi ai domnilor profesori Dorina Ursan, Crina Ghergheleș și Oana Fărcuț, s-au întors cu trei premii și patru mențiuni de la etapa județeană a Olimpiadei de limba și literatura română, Ioana Butaru (din a VI-a A) - premiul I, Lorincz Bernadett (a VIII-a D) - premiul II, Higyed Erik (a VIII-a B) - premiul III, Cătălin Chirilă (a V-a B), Denisa Bălaș (a VI-a C), Bianca Urs (a VII-a B) și Szekedi David (a VIII-a D) - mențiuni. Ioana Butaru (eleva doamnei prof. Dorina Ursan) a obținut și o diplomă de participare la etapa națională (de la Baia Mare) a Olimpiadei de română. Tot Ioana Butaru și Bianca Urs (prof. Dorina Ursan) au mai câștigat câte o mențiune și la etapa județeană a Olimpiadei ,,Literatura ca abilitate de viață", nivel I. Gantner Brigitta (a V-a D) și Szekedi David (a VIII-a D), elevii doamnei prof. Megyri Reka, au obținut câte o mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de limba și literatura maghiară Mikes Kelemen. Șase elevi pasionați de geografie, elevii doamnei profesor Florina Bîdiliță, după ce au obținut fiecare premiul I la etapa județeană a Concursului național de geografie ,,Terra", s-au întors de la națională cu patru premii și două mențiuni: Cătălin Chirilă (din a V-a B) - premiul II, Carla Sotoc și Victoria Florea (din a V-a A), dar și Raul Domocoș (din a VI-a C) - câte un premiu III fiecare; cele două mențiuni au fost cucerite de Tudor Farcaș și Alex Bilț (din a VI-a C).
Sunt doar câteva din rezultatele reprezentative pe care ni le-a comunicat directorul adjunct, dl prof. Debrenti Attila.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Facem o treabă normală, cu dascăli normali, cu copii și pentru copii normali!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:41:33 Ora de vară a Europei de Est