Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ionel Chira este noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Salonta

Din această săptămână,

Ionel Chira este noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Salonta

Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului" din Salonta are, din această săptămână, un nou preot paroh. Preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina limbi clasice, a primit, prin binecuvântarea Preasfințitului părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a Preasfințitului părinte Petroniu Florea, episcopul Sălajului și a părintelui protopop Vasile Popa din Protopopiatul Tinca, ungerea lui Dumnezeu pentru a păstori Parohia Ortodoxă a Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta.

Preotul Ionel Chira vine în Salonta din județul Sălaj, de la sfântul altar al Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" și „Adormirea Maicii Domnului", din localitatea Plopiș, din cadrul Episcopiei Sălajului. Construită în anul 1881, Biserica Ortodoxă din comuna Plopiș (Sălaj) a fost slujită cu dragoste de Dumnezeu, în puterea Sfintei Scripturi de preotul Ionel Chira, împreună cu familia, timp de 21 de ani, începând cu anul 1997. Născut în 13 iulie 1972 și hirotonit preot în comuna Plopiș la 29 martie 1997, preotul Ionel Chira a absolvit Facultatea de Teologie din Oradea (1994), Facultatea de Litere din Timişoara (2001) și Facultatea de Istorie din Oradea (2006). Doctoratul l-a susținut la Facultatea de Teologie din Oradea (2004) iar în prezent este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina limbi clasice. Noul preot ortodox al Bisericii „Înălțarea Domnului" din Salonta are gradul profesional I, iar printre distincțiile primite în cadrul Bisericii Ortodoxe Române se numără „preot iconom" (2001) și „preot iconom stavrofor" (2011).
Doctor în teologie al Universităţii din Oradea din anul 2004, cu titlul „Eclesiologia sfinţilor părinţi capadocieni" (îndrumător arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu), noul preot paroh al Salontei este specializat potrivit ariei de competență în limbi clasice şi bizantinologie. Printre preocupările sale din domeniul cercetării filologice, istorice și teologice se regăsesc morfologia şi sintaxa în limbile clasice, istoria şi spiritualitatea bizantină.
Preotul Ionel Chira a publicat cartea „Eclesiologia sfinţilor părinţi capadocieni" (Editura Treira, Oradea, 2005). Printre studiile publicate de preotul paroh Ionel Chira se evidențiază: „Condiţiile, motivele şi momentele apariţiei Inchiziţiei în Apus" (Orizonturi Teologice , Oradea, nr. 2 / 2002), „Instrumentul de judecată a sufletelor în Europa Apuseană creştină" (Orizonturi Teologice, Oradea, nr. 3 / 2002), „Eclesiologie şi culturalitate în perspectiva integrării europene" (Silvania, Revistă trimestrială editată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sălaj cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Zalău, nr. 3-4 / 2003), „Semantica termenului εκκλησία şi conceptul de eclesiologie în Sfânta Scriptură" (volumul omagial „O viață în slujba Bisericii și a Școlii românești - arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu", Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2005).
Ionel Chira, noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii „Înălțarea Domnului" - Parohia Ortodoxă nr. 1 Salonta își începe slujirea după trei luni de la decesul fulgerător al preaiubitului preot paroh iconom stavrofor Nicolae Marian, timp în care la altarul bisericii salontane a slujit cu dragoste și răbdare preotul-pensionar Teodor Iga, din Biserica Ortodoxă a comunei Tulca.
Chira - o familie binecuvântată de Dumnezeu
Un reper semnificativ și definitoriu al ireproșabilei moralități creștin-ortodoxe a noului preot din Salonta, Ionel Chira, și al familiei sale creștine prin care a sfințit, timp de două decenii, locul slujirii sale din comuna Plopiș (Episcopia Ortodoxă a Sălajului) îl reprezintă împlinirea deosebită a fiicei sale Alexandra Chira, în vârstă de 20 de ani care, de la vârsta de 12 ani este considerată „Campioana absolută a folclorului românesc".
Alexandra, fiica preotului Ionel Chira, a câştigat marele premiu şi medalia de aur la Concursul internaţional de folclor pentru copii Trixie din Bulgaria. În vârstă de doar 12 ani, Alexandra a reprezentat România la competiţia găzduită de staţiunea Albena, concurând cu peste 40 de copii din 12 ţări din estul Europei şi din Asia. Alexandra a prezentat în concurs doina „Codrule cu frunza lată" şi cântecul de joc „Sălăjeancă-s şi-mi stă bine". Succesul Alexandrei a coincis şi cu o altă realizare a fiicei preotului Chira - lansarea primului CD intitulat „Io-s fată de sălăjană". Albumul cuprinde 15 piese, din care două sunt suite instrumentale interpretate la fluier de fratele ei, Alexandu Teofil Chira. Alexandru asigură şi acompaniamentul, alături de orchestra „Virtuoşii Transilvaniei", pentru piesele intrepretate de surioara Alexandra.
Anul trecut, Alexandra Chira obținut marele trofeu al Festivalului național de folclor „Strugurele de aur" din Alba Iulia. Încă din anul 2009, fiica preotului Ionel Chira a fost premiată pentru activitatea sa artistică la Ateneul Român din București, unde a primit distincția „Ambasador al culturii românești în lume", oferită de Asociația Partenerilor Diplomaților Români din Helsinki și Finlanda, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Radiodifuziunea Română. Alexandra are în palmares zeci de diplome și trofee, printre cele mai importante: „Marele premiu și trofeul Festivalului Rapsodia Românească", „Marele premiu și trofeul Festivalului internațional Fasanc 2008" (Serbia), „Marele premiu și trofeul Festivalului național de muzică populară românească" și „Premiul de excelență" oferit de Primăria Municipiului Zalău (Sălaj) pentru promovarea culturii și spiritualității românești în Ardeal (2007).
Sorin Petrache

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 08:57:00 Ora de vară a Europei de Est