Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizitarea Expoziției ,,Impresii” și a Muzeului Déri din Debrecen

Rod al colaborării culturale și turistice dintre Oradea și Debrecen

Vizitarea Expoziției ,,Impresii” și a Muzeului Déri din Debrecen

La conferința de presă din 24 august 2018, ținută în sala mare a Primăriei Oradea, dl viceprimarul Florin Birta și viceprimarul orașului Debrecen, dl Komolay Szabolcs, au vorbit despre proiecte de colaborare culturală între Oradea și Debrecen.

Dl viceprimar Komolay Szabolcs ne-a lansat atunci invitația de a vizita Expoziția ,,Impresii", de la Centrul Cultural Modem din Debrecen, care ,,reunește 56 de exponate ale unor pictori celebri, precum: Monet, Degas, Cézanne, Courbet, Van Gogh, Modigliani, Picasso, Sisley, Turner, Warhol, Lichtenstein, Francis Bacon, exponatele fiind aduse de la Galeria de Artă Johannesburg din Africa de Sud, care deține peste 9.000 de exponate..."
Pentru a veni în întâmpinarea celor interesați să viziteze expoziția, au fost planificate autobuze spre Debrecen, sâmbăta și duminica;
plecarea la ora 9.00, din Autogara de lângă gara centrală din Oradea, cu întoacere seara, la ora 18.00 din Debrecen;
între orele 10-12, vizitarea expoziției (prezentarea în limba română și în limba maghiară este făcută de artistul-profesor Toró József, profesor orădean, stabilit de 15 ani în Debrecen), între orele 12-14, masa de prânz la Restaurantul Casa Blanca, iar de la 14 la 18, program liber la alegere (vizitarea Muzeului Déri, cu trilogia monumentală Săptămâna Patimilor, pictată de Munkácsy Mihály...). Taxa vizitei este de 99 de lei (contravaloarea călătoriei - transportul Oradea - Debrecen și retur, a biletului de intrare la expoziție și la Muzeul Deri, precum și  prânzul).
Înscrierile se fac la adresa de e-mail  impresii@oradeb.ro, iar e-mailul trebuie să cuprindă: data vizitei (15, 16, 22 sau 23 septembrie, dar dl Stanik Istvan, inițiatorul acțiunii și patronul Portalului de știri Oradeb.ro, ne spunea sâmbătă că perioada de vizitare se prelungește, deci mai adăugați și zilele de 29 și 30 septembrie, precum și zilele de 6 și 7 octombrie, ,,pentru a da și elevilor și studenților posibilitatea să viziteze expoziția", spunea dl Istvan), numele, număr telefon, adresă e-mail.
Cei care se înscriu vor fi contactaţi personal pentru detalii...
Am fost și noi sâmbătă, 8 septembrie; am vizitat expoziția ,,Impresii", dar și Muzeul Déri și nu regretăm deloc alegerea făcută. Ai ce vedea și ce admira!
Felicitări și mulțumiri pentru provocare!
Lăsăm pozele să vorbească.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: Vizitarea Expoziției ,,Impresii” și a Muzeului Déri din Debrecen.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:11:18 Ora de vară a Europei de Est